ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

– Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.778,56 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 1,32%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,33%, ο μεσαίας σημείωσε πτώση της τάξης του 2,23%, ενώ ο Small Cap 80 έκλεισε με απώλειες 1,83%. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.778,86 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,01%. Από τις μετοχές του FSTE ASE 20 με κέρδη έκλεισαν οι Intralot, Cosmote και Τιτάνας, ενώ αντίθετα σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Πειραιώς και Ελληνική Τεχνοδομική. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το κλίμα των διεθνών αγορών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.836,76 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,2%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Καρατζής, Blue Star, Info Quest και Λυμπέρη ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Σιδενόρ, Κορδέλλου, AS Company και Ελτράκ. Την επομένη οι επενδυτές εν μέσω νευρικότητας στις ξένες αγορές προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κατρακυλήσει στις 4.758.98 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,61%, ενώ η αξία των συναλλαγών άγγιξε τα 411 εκατομμύρια ευρώ.

– Αν και τα χρήματα που έχουν στα ταμεία δεν αρκούν για προεκλογικές παροχές, εντούτοις στράφηκαν στο «ασφαλές» γι’ αυτούς, καταστροφικό όμως για το αύριο της χώρας, καταφύγιο του πανάκριβου δανεισμού. Περί της κυβέρνησης Καραμανλή ο λόγος.

– Τι και αν αποτελεί κοινό μυστικό, τι και αν το κόστος μετακυλήθηκε στους καταναλωτές, τι και αν η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει διαπιστώσει ότι το ύψος των διατραπεζικών προμηθειών που επιβάλλουν από κοινού τα πιστωτικά ιδρύματα περιορίζει τον ανταγωνισμό, κανένας μα κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν τολμά να παρέμβει.

– Μπορεί η Moodys να αναβάθμισε τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, η ποιότητα όμως των στοιχείων του ενεργητικού της, κυρίως με τον υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένει «μέγα» πρόβλημα.

– Είναι θεμιτό τα κάθε είδους «funds», με όποια νομική «παραλλαγή» και αν εμφανίζονται, να τοποθετούν μέρος του ενεργητικού τους σε άλλα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται τα ίδια;

– Ό,τι και να λένε, ό,τι και να γράφουν, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για τη στήριξη που παρέχουν οι ξένοι στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, ένα είναι το βέβαιο, ότι αν δεν επαναδραστηριοποιηθούν οι έλληνες επενδυτές, τότε δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η ισορροπία.

– Προσοχή στα κάθε είδους διακοποδάνεια, καθώς τα χαμηλά επιτόκια του πρώτου χρόνου εκτινάσσονται στα ύψη τις επόμενες χρονιές, «βοηθώντας» μόνο αυτούς που πρέπει πάση θυσία να αναχρηματοδοτήσουν τις παλαιές τους οφειλές.

– Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Οι ίδιοι και οι ίδιοι, με διαφορετική απλώς σειρά, φιγουράρουν στην κατάταξη των χρηματοοικονομικών οίκων που είχαν ρόλο συμβούλου στα εγχώρια deals!

– Περί αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στις ΔΕΚΟ ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, έτσι οι φορολογούμενοι και τις ζημίες πληρώνουν και ικανοποιητικές υπηρεσίες δεν απολαμβάνουν.

– Τελικά αποτελεί, ναι ή όχι, παράδοξο να διαπραγματεύεται στο ΧΑ η μετοχή της αρμόδιας εποπτικής αρχής του τραπεζικού μας συστήματος; Περί της Τράπεζας της Ελλάδος ο λόγος!

– Μπορεί να μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα των ΕΛΠΕ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι «παχυλές» όμως αμοιβές ορισμένων εκ των καρεκλοκένταυρων στελεχών τους παραμένουν ως είχαν.

– Αυτή ήταν άραγε η «στρατηγική» της κυβέρνησης για την εγχώρια κτηματαγορά; Οι αυξήσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών τον Μάιο οδήγησαν μεταξύ άλλων σε μεγάλες μειώσεις της οικοδομικής δραστηριότητας, που άγγιξαν πανελλαδικά το 11,5%.

– Αυτός είναι ο σεβασμός προς τους μικρομετόχους τους; Απίστευτο και όμως ελληνικό, καθώς υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις που προγραμματίζουν τις έκτακτες γενικές τους συνελεύσεις εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.

– Με τις μηνιαίες απολαβές στα ύψη, πού χρόνος για να ασχοληθούν με τον θεσμικό τους ρόλο; Η αναφορά μας για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

– Με τέτοιο «προικοσύμφωνο» θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι «ξένοι» δεν θα μπορέσουν να «πετάξουν έξω» την ελληνική επιχείρηση! Με δεδομένη την ενίσχυση από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ποια θα είναι τα ποσοστά συμμετοχής στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί μεταξύ της ΕΒΖ και του στρατηγικού επενδυτή που θα προκύψει από τον διαγωνισμό;

– Με τόσο μεγάλη «προσφορά» στα δημόσια έσοδα, πώς ο πρόεδρός της να μην απολαύει τέτοιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, για να μην πούμε ασυλίας; Ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να πληρώσει στην Εφορία περί τα 322 εκατ. ευρώ.

– Ποιες μετοχές εμφάνισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πτώση; Μα εκείνες με ευρεία διασπορά και μεγάλη έκθεση στο ξένο κεφάλαιο! Ποιες κινήθηκαν αντίθετα με την αγορά, πραγματοποιώντας μίνι ράλι; Μα αυτές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που έκρυβαν ειδήσεις και παραλειπόμενα!

– Αλήθεια, ποια από τις εναλλακτικές μεθόδους υπολογισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων έναντι του λειτουργικού κινδύνου, που προτείνει η Βασιλεία, θα χρησιμοποιηθεί και από τις ΕΠΕΥ που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια κεφαλαιαγορά;

– Πόσες από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς θα παραμείνουν ως έχουν και πόσες θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις ή και λουκέτα;

– Ανώμαλη προσγείωση της επιχειρηματικότητας, στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας; Αν και οι λόγοι για τους οποίους η τουρκική εποπτική αρχή εμπόδισε την εξαγορά της Alternatifbank από την Alpha Βank παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστοι, εντούτοις η δική μας τράπεζα οφείλει εξηγήσεις, τόσο στο ευρύ επενδυτικό κοινό που «ξεγελάστηκε» όσο και στις αρμόδιες εγχώριες αρχές που δεν «παρακολούθησαν» τις εξελίξεις από τον περασμένο Νοέμβρη.

– Χωρίς τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα! Μήπως ένας από τους λόγους των πρόσφατων τροποποιήσεων του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ ήταν και η εξαγορά της Reco Real Property AD από την Eurobank Properties;

– Οικονομική ανέχεια και επαγγελματικές υποχρεώσεις αποτελούν δύο από τους βασικούς λόγους που κρατάνε τους Έλληνες μακριά ακόμα και από τις ολιγοήμερες διακοπές.

– Από το κακό στο χειρότερο κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, που για τον μήνα Ιούλιο παρουσίασαν νέες μειώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων της εγχώριας αγοράς, κατά την αποτίμηση της 6ης Αυγούστου.

– Τους πάτησε το τρένο! Πού πήγαν όλοι αυτοί που μέχρι πρότινος έβαζαν το «χέρι τους στη φωτιά», σχετικά με τη χρησιμότητα των πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων μόχλευσης; Απ’ ό,τι φαίνεται δεν «προβλημάτισε» μόνο η αμερικανική αγορά στεγαστικών τραπεζικών δανείων με χαμηλή φερεγγυότητα, αλλά και εκείνη των κρατικών ευρω-ομολόγων με την υψηλότερη στον κόσμο πιστοληπτική αξιολόγηση.

– Για μια ακόμη φορά τα εφέσιμα πρόστιμα, για κατάρτιση μεθοδευμένων συναλλαγών επί μετοχής, που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν εντυπωσιακά! Το θέμα είναι αν αποδειχθούν ικανά, στοιχειοθετηθούν και παραμείνουν ως έχουν ή ακόμα και αυξηθούν, ενώπιον της Δικαιοσύνης, έτσι δεν είναι;

– Σε πόσες κοινωνικές ομάδες μοίρασε «ακάλυπτες» επιταγές η κυβέρνηση Καραμανλή; Τουλάχιστον 500.000 άτομα είναι πλέον όμηροι των παροχών χωρίς αντίκρισμα!

– Σε αντίθεση με μας… στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όλοι αυτοί που ασχολούνται με τη χρηματαγορά, έχουν επίγνωση της κατάστασης, μαθαίνουν τα όποια αρνητικά δρώμενα, δημοσιοποιούν ακόμα και τις ιδιαίτερες σχέσεις, τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις καταχρήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ διευθυντικών στελεχών, αναλυτών, χρηματιστών και πολλών άλλων επαγγελματιών του χώρου.

– 12.000.000 είναι πολλά; Υπό την προεδρία του τρίτου στην τάξη στελέχους και με εισήγηση από φίλα προσκείμενη διεύθυνση, το διοικητικό συμβούλιο μεγάλης τράπεζας αναμένεται να συζητήσει μέσα στις αργίες τη διαγραφή υπερήμερων οφειλών από γνωστό όμιλο εταιρειών!

– Τι σου είναι αυτή η Εύβοια; Ποιο από τα πρώην στελέχη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών της ΑΤΕbank χτίζει πολυτελή βίλα στην εν λόγω περιοχή;

– Πόσες από τις συμβάσεις που σύναψε με ιδιώτες έχουν τηρηθεί και πόσες εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης; Περί της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ο λόγος!


Σχολιάστε εδώ