ΧΑΡΙΣΕ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ O ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ!
Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το «Π», μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στην Εθνική Τράπεζα από την προνομιακή μεταχείριση που έχει επιφυλάξει από το 2004 η διοίκηση Αράπογλου στον όμιλο εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών Κωτσόβολος, ο οποίος ελέγχεται πλέον από τη βρετανική πολυεθνική Dixons.
Στο θέμα αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, «φωτογραφίζοντας» την Κωτσόβολος ως αποδέκτη της προνομιακής μεταχείρισης, χωρίς να την κατονομάζουν ευθέως.
Ειδικότερα, οι βουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων ότι από τις πρώτες ημέρες του στον θώκο του διοικητή, το 2004, ο κ. Αράπογλου φρόντισε να μεταβάλει προς όφελος της Κωτσόβολος έναν από τους βασικούς όρους της συνεργασίας των δύο ομίλων, που αφορά στην παροχή καταναλωτικών δανείων στους πελάτες της εμπορικής αλυσίδας.
Μέχρι τότε προβλεπόταν ότι σε περίπτωση αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια η Εθνική είχε το δικαίωμα να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από την Κωτσόβολος. Το δικαίωμα αυτό της Εθνικής (αναγωγή στη νομική ορολογία) αφορούσε το σύνολο των δανείων που είχαν χορηγηθεί και ανέρχονταν τότε στα 280 εκατ. ευρώ.
Όμως, ο κ. Αράπογλου αποδέχθηκε, εξυπηρετώντας προκλητικά τα συμφέροντα της Κωτσόβολος και εις βάρος των συμφερόντων της Εθνικής, να περιορισθεί αυτό το δικαίωμα μόνο στο 3% των συνολικών χορηγήσεων. Δηλαδή, για δάνεια ύψους 271,6 εκατ. ευρώ η Εθνική έχασε την «εγγύηση» της Κωτσόβολος και σε περίπτωση αδυναμίας των δανειοληπτών θα πρέπει να «κυνηγήσει» τους ίδιους.
Αυτό ακριβώς το «κυνήγι» αποδείχθηκε μάταιο σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να χάσει η Εθνική γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, από τις διαγραφές ίσης αξίας προβληματικών δανείων σε πελάτες της Κωτσόβολος, οι οποίες επιβάρυναν την κερδοφορία του 2005! Άγνωστο είναι -και οι βουλευτές απευθύνουν σχετικό ερώτημα στον υπουργό Οικονομίας- αν υπήρξαν αντίστοιχες διαγραφές που επιβάρυναν την κερδοφορία της Εθνικής και το 2006.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαιο είναι ότι η σημερινή διοίκηση της Εθνικής «κατόρθωσε» να μετατρέψει σε… νεκροταφείο κεφαλαίων μια σύμβαση συνεργασίας από την εποχή Καρατζά, η οποία θα έπρεπε να είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για την τράπεζα. Μιλώντας στο «Π», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και να εξετάσουν αν τίθεται ζήτημα ποινικών ευθυνών του κ. Αράπογλου και των συνεργατών του (απιστία).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι «εξυπηρετήσεις» αυτές προς την Κωτσόβολος συνδέονται από τους βουλευτές και με την προηγούμενη ιδιότητα του κ. Αράπογλου ως στελέχους της Citigroup στο Λονδίνο. Η αμερικανική τράπεζα έχει ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας με τον όμιλο Dixons: Μεταξύ πολλών άλλων συναλλαγών των δύο πλευρών εντάσσεται και ο ρόλος της Citigroup ως υπεύθυνης για τη διεκπεραίωση της δημόσιας προσφοράς από τη βρετανική εταιρεία για την εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας της Κωτσόβολος.
Καταθέσεις έκαναν «φτερά»
Την ίδια ώρα το «Π» φέρνει στο φως μια δυσάρεστη «λεπτομέρεια» που συνδέεται με την εξαγορά της Finansbank: Στελέχη της τουρκικής τράπεζας φαίνεται ότι απέσυραν το πρώτο τρίμηνο του 2007 καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της Finansbank και, κατ’ επέκτασιν, από τον όμιλο της Εθνικής!
Με την πράξη αυτήν οι άνθρωποι του δισεκατομμυριούχου Χουσνού Οζιεγκίν, που εξακολουθούν να ασκούν τη διοίκηση της τουρκικής τράπεζας, φαίνεται ότι εκφράζουν την όχι ιδιαίτερα ισχυρή εμπιστοσύνη τους στην αναπτυξιακή πορεία της Finansbank.
Όπως προκύπτει από τη σημείωση υπ’ αριθμόν 33 στις οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου της Εθνικής, η οποία αναφέρεται σε συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, οι insiders του ομίλου είχαν στις 31 Δεκεμβρίου καταθέσεις ύψους 315 εκατ. ευρώ στην ίδια την Εθνική και τις θυγατρικές της, με κυριότερη βέβαια τη Finansbank. Όμως, στις 31 Μαρτίου οι καταθέσεις αυτές είχαν μειωθεί στα 183 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες είχαν κάνει φτερά καταθέσεις ύψους 132 εκατ. ευρώ!
Αντίστοιχα, τα δάνεια σε «δικά μας παιδιά», που εκτιμάται ότι πήγαν σε στελέχη της Finansbank στο μεγαλύτερο μέρος τους, είχαν αυξηθεί εντυπωσιακά. Σχεδόν διπλασιάσθηκαν και ανέρχονταν στις 31 Μαρτίου σε 62 εκατ. ευρώ, από 34 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2006.
Οικονομικοί αναλυτές, στους οποίους απευθύνθηκε το «Π» για να εξηγήσουν τη φύση αυτών των συναλλαγών, τόνιζαν ότι πρόκειται πιθανότατα για συναλλαγές που αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους τη διοικητική ομάδα της Finansbank. Και αυτό συνάγεται από το ότι στη λογιστική κατάσταση της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας καταγράφονται συναλλαγές ελάχιστων εκατομμυρίων με συνδεδεμένα μέρη (δάνεια 3 εκατ. ευρώ και καταθέσεις επίσης 3 εκατ. ευρώ), ενώ τα θηριώδη ποσά που προαναφέρθηκαν αφορούν συνολικά τον όμιλο εταιρειών της Εθνικής.
Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση του κ. Αράπογλου, ίσως και με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων πρώτου εξαμήνου στις 30 Αυγούστου, είναι γιατί τα στελέχη της Finansbank, που ασφαλώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την οικονομική της κατάσταση, προτίμησαν να μεταφέρουν αλλού δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις τους…