Στον βυθό της θάλασσας το… μυστικό του μοιραίου «φουσκωτού»

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή: Τρία άτομα, κυβερνήτης ταχύπλοων ο ένας κι ένα ζευγάρι, του μετέπειτα θύματος και της φίλης του, βρέθηκαν σ’ ένα μεγάλο φουσκωτό σκάφος με πολυεστερική καρίνα και μηχανές που του διασφάλιζαν ταχύτητα άνω των 50 μιλίων την ώρα, το οποίο «έπεσε» από τη «γλύστρα» στο Πόρτο Ράφτη με άδεια να κάνει δοκιμαστικό πλου και να επιστρέψει στη βάση του. Ο δοκιμαστικός πλους δεν έχει όριο, δηλαδή το κάθε πλοίο μπορεί να κάνει δοκιμαστικό ταξίδι σε όση απόσταση θέλει, έχει όμως περιορισμό στη χρονική διάρκεια που δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποιες ώρες. Η δοκιμή εν όρμω έχει περιορισμό μιλίων από το σημείο απόπλου. Ουσιαστικά δηλαδή το σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια για ταξίδι, αλλά με άδεια για δοκιμαστικό πλου. Δεν είχε πάρει κανονικό απόπλου, άρα δεν μπορούσε να ταξιδέψει μακριά.

Το σκάφος αυτό βρέθηκε μεταξύ Ικαρίας και Χίου γύρω στις 10 το βράδυ της περασμένης Κυριακής να πλέει χωρίς τα απαιτούμενα φώτα πορείας, για να διακρίνεται από παραπλέοντα σκάφη ή πλοία, και ενδεχομένως χωρίς τα απαιτούμενα όργανα ή σωστικά μέτρα, αφού δεν είχε πάρει απόπλου για ταξίδι, άρα δεν είχε επιθεωρηθεί.

Το σκάφος του Λιμενικού, που δεν αναπτύσσει ταχύτητα μεγαλύτερη των 35-38 μιλίων ανά ώρα, έκανε περιπολία εκείνη τη στιγμή και ο «οπτήρας» διέκρινε το σκάφος με τα σβηστά φώτα να κινείται γρήγορα προς τις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των λιμενικών (σ.σ.: που αμφισβητούνται όμως από τους επιζήσαντες του μοιραίου «φουσκωτού») το πλωτό του Λιμενικού Σώματος έριξε τον προβολέα στο ύποπτο σκάφος και με τον τηλεβόα κάλεσε τον κυβερνήτη του να σταματήσει για να του γίνει έλεγχος. Το ύποπτο σκάφος, ενώ είχε ανακόψει, επιτάχυνε πάλι και επιχείρησε να ξεφύγει. Το πλωτό του Λιμενικού προφανώς για να μην το… χάσει, αφού αν απομακρυνόταν δεν θα είχε τη δυνατότητα να το φθάσει, άρχισε τις βολές με σκοπό να «χτυπήσει» τη μηχανή του ή να «τρυπήσει» τους αεροθαλάμους. Οι σφαίρες όμως «βρήκαν» τον επιβαίνοντα στο σκάφος στα δάχτυλα, του έκοψαν δύο και προκάλεσαν συντριπτικό κάταγμα σε όλη την παλάμη, ενώ χτύπημα δέχθηκε και στο αριστερό σημείο της κοιλιακής χώρας όπου η σφαίρα μπήκε και βγήκε, δημιουργώντας δύο τρύπες που αιμορραγούσαν ακατάσχετα. Πιο πολύ όμως αιμορραγούσε το χέρι, με αποτέλεσμα ο 48χρονος να έχει τάσεις λιποθυμίας.

Το περιπολικό που δεν αντελήφθη ότι είχε χτυπηθεί άνθρωπος έσπευσε να ανακόψει τον δρόμο του «φουσκωτού» και στην προσπάθειά του αυτή το εμβόλισε!

Αφού ακινητοποιήθηκε το σκάφος, οι λιμενικοί συνέλαβαν τους επιβαίνοντας και ειδοποίησαν ασθενοφόρο για να παραλάβει τον τραυματία. Παράλληλα ρυμούλκησαν και το «λαβωμένο» σκάφος που καταδίωκαν στο λιμάνι της Χίου.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της πρωτεύουσας του νησιού και έπειτα από 4 περίπου ώρες λιποθύμησε και ξεψύχησε!

Ας δούμε μέχρι στιγμής ποια κενά και ποια ερωτηματικά υπάρχουν:

– Κατ’ αρχάς, για ποιον λόγο το «φουσκωτό», ενώ είχε άδεια για δοκιμαστικό πλου, βρέθηκε στην Ικαρία, παραβιάζοντας κάθε χρονικό όριο αλλά και κάθε έννοια λογικής, αφού οι δοκιμαστικοί πλόες δεν συνηθίζεται να γίνονται σε απόσταση… 130 μιλίων από τη βάση του κάθε σκάφους ή πλοίου.

Οι επιβαίνοντας είπαν ότι είχαν πάει για… βόλτα, στο εξοχικό του ενός στην Ικαρία, αλλά δεν πάει κανένας… βόλτες μέχρι την Ικαρία και τη Χίο όταν «βγαίνει» για δοκιμαστικό ταξίδι!

Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα κενό.

– Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το γιατί το σκάφος ταξίδευε χωρίς τον προβλεπόμενο φωτισμό από τους διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοΐας. Δηλαδή γιατί δεν είχε φώτα. Ήταν… χαλασμένα (πράγμα πιθανό σε δοκιμαστικά ταξίδια τα οποία γίνονται ακριβώς για να διαπιστώνονται οι βλάβες) ή εσκεμμένα δεν τα είχαν ανάψει οι επιβαίνοντες; Αν ισχύει το δεύτερο ποιους λόγους είχαν να «περάσουν» απαρατήρητοι και από ποιους ήθελαν να κρυφτούν; Μήπως μετέφεραν κάτι παράνομο και μόλις είδαν τα… δύσκολα το «φούνταραν» στη θάλασσα; Από τη στιγμή που το σκάφος δεν είχε φώτα όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Ας έρθουμε τώρα στα λάθη και τις παραλείψεις των λιμενικών.

– Κατ’ αρχάς δεν έχει διευκρινισθεί ή επαληθευτεί η καταγγελία των επιζώντων ότι και το σκάφος του Λιμενικού είχε σβηστά φώτα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί αμέσως.

– Αφού οι λιμενικοί είδαν ότι το σκάφος δεν εκτελούσε τις εντολές τους γιατί δεν έριξαν προειδοποιητικές βολές αλλά «χτύπησαν» κατευθείαν στο… ψαχνό;

– Μια εξήγηση που δίνουν κύκλοι του Λιμενικού είναι η εξής: Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχε συλληφθεί έπειτα από πολλές προσπάθειες ένας σεσημασμένος μολδαβός δουλέμπορος, τον οποίο μάλιστα αναζητούσε και η Interpol. Ο Μολδαβός κρατούνταν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Χίου αλλά την Κυριακή το μεσημέρι κατάφερε και δραπέτευσε. Στο νησί είχε σημάνει συναγερμός και ειδικά το Λιμενικό, που είχε πάρει προσωπικά το θέμα, ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα και τα πλωτά του έκαναν συνεχείς περιπολίες. Ενδεχομένως λοιπόν οι λιμενικοί του πλωτού να θεώρησαν ότι στο ύποπτο σκάφος επέβαινε ο Μολδαβός και γι’ αυτό να έδειξαν αυτόν τον… υπερβάλλοντα ζήλο. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα διερευνηθεί κατά την προανάκριση που ήδη διεξάγει ο περιφερειάρχης ΛΣ Βορειοανατολικού Αιγαίου, που έχει έδρα την Καβάλα, και ο οποίος ήταν Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης.

– Υπάρχει όμως και μία αντίφαση. Όταν οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχε τραυματίας, «ξέχασαν» την καταδίωξη, ξέχασαν ότι υπήρχαν συλληφθέντες και έσπευσαν όλοι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις του ατυχούς συμβάντος. Κανονικά θα έπρεπε να συλληφθέντες να κρατηθούν, να απολογηθούν και να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Αν πίστευαν οι λιμενικοί ότι έκαναν κάτι παράνομο, ή αν τους θεωρούσαν ύποπτους για κάτι, θα έπρεπε τουλάχιστον να τους ανακρίνουν. Αντί γι’ αυτό τους άφησαν να συνοδεύσουν τον 48χρονο στο νοσοκομείο και όταν κατέληξε έψαχναν να βρουν άλλοθι για να… γλιτώσουν τις κατηγορίες και να καλύψουν το θέμα πριν πάρει διαστάσεις, κάτι που δεν κατάφεραν. Έμμεσα δηλαδή οι λιμενικοί έδειξαν ότι έκαναν… γκάφα.

Βέβαια τα πράγματα ήρθαν τελείως… ανάποδα γι’ αυτούς και θα πρέπει να το παραδεχθούμε. Έγινε ό,τι έγινε, τραυμάτισαν έναν άνθρωπο κι εκεί που δεν το περίμενε κανένας και φαινόταν ότι το θέμα θα εξαντληθεί στα… παράθυρα των καναλιών, ο άνθρωπος ξεψύχησε αναπάντεχα, μέσα στα χέρια των γιατρών… Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι το θύμα στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις γερμανικές Αρχές για εμπόριο ναρκωτικών και για τον λόγο αυτόν του είχε απαγορευθεί η είσοδος στη Γερμανία.

Οι ιατροδικαστές δείχνουν ότι το νοσοκομείο ευθύνεται αποκλειστικά για την απώλεια του συγκεκριμένου ατόμου. Και εν πάση περιπτώσει είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος που επί σειρά ωρών αισθανόταν περίφημα, κάπνιζε, είχε ζητήσει να φάει και μάλιστα είχε κάνει και δηλώσεις στους δημοσιογράφους, να πεθάνει μέσα στα χέρια των γιατρών από ένα απλό λιποθυμικό σοκ, που όπως αποδεικνύεται οφείλεται στην απώλεια αίματος που είχε.

Από εδώ και πέρα βέβαια είναι θέμα της Δικαιοσύνης, ωστόσο ο θάνατος αυτός «σημάδεψε» ένα περιστατικό που θα μπορούσε να ξεχαστεί γρήγορα. Από τη στιγμή όμως που χάθηκε μια ζωή, άσχετα με το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη ή το υπουργείο Υγείας, το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να… ψαχτεί καλά για το γεγονός και να διευκρινίσει όλες τις πτυχές του.

Και κυρίως να αποκαλυφθεί αν ο λιμενικός που άνοιξε πυρ είχε πάρει εντολή από τον κυβερνήτη του πλωτού να το κάνει και ποια ακριβώς εντολή είχε:

Να… ρίξει για εκφοβισμό ή να… ρίξει στο ψαχνό; Ή μήπως φοβήθηκε μη… χαθεί το «φουσκωτό» και πήρε μόνος του την πρωτοβουλία να πυροβολήσει, κάτι που θα είναι ακόμα χειρότερο για το Λιμενικό Σώμα, αφού θα φανερώνει εικόνα διάλυσης και απαράδεκτης χαλάρωσης στα περιπολικά, τα οποία -υποτίθεται- έχουν την ευθύνη της περιφρούρησης των θαλάσσιων συνόρων μας από Ανατολάς…

Βέβαια η ανάκριση συνεχίζεται, αν και το πόρισμά της αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα. Ούτως ή άλλως όμως, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η όποια εξέλιξη επί του θέματος θα είναι εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα.


Σχολιάστε εδώ