ΣΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ…

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ένα: η δικιά μας αγορά, όσες θετικές ειδήσεις κι αν λάβει από τα του οίκου της (δηλαδή από τις εγχώριες εισηγμένες) δύσκολα θα επανακάμψει σε επίπεδα άνω των 5.000 μονάδων εάν προηγουμένως δεν παρέλθει η θύελλα στις ευρωαγορές. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως και τη σχετικά ψύχραιμη εικόνα που επέδειξε όλες τις προηγούμενες ημέρες, άσχετα εάν για πολλούς από τους ιδιώτες επενδυτές έστω και η παραμικρή υποχώρηση από τα υψηλά -στα οποία φευ πολλοί τοποθετήθηκαν- ισοδυναμεί με νέα άγχη, νέους φόβους και νέες δοκιμασίες κυρίως στην πίστη τους στις δυνατότητες και τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πάντως -για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους- έστω και σε επίπεδα των 4.800 μονάδων, η εικόνα της αγοράς μας εξακολουθεί να μας προσφέρει συγκινήσεις.

Αρχικά από την εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Γιατί μπορεί η πτώση σε πολλά χαρτιά να είναι υπολογίσιμη, αλλά ας μην ξεχνάμε και την εικόνα που παρουσιάζει η λεγόμενη «δεύτερη ταχύτητα» του 20άρη δείκτη. Κάτι που αποτυπώνεται και στα επίπεδα τιμών του ASE 20, που «κρατά» την περιοχή των 2.570 μονάδων. Έπειτα έχουμε και τη συνεχιζόμενη… «παράσταση» που προσφέρουν απλόχερα μερικά επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Εκεί παραμένει η συντριπτικά καλύτερη μέση επίδοση του δείκτη σε σχέση με την… ελίτ του 20άρη και εκεί πολλοί πρέπει να στηρίξουν τις ελπίδες και τα… χαρτοφυλάκιά τους!

Τέλος, δέον όπως ακούσουμε αυτήν τη φορά τις εκτιμήσεις αναλυτών και παλαιότερων – εμπειρότερων χρηματιστών, οι οποίοι πιστεύουν πως στην περίπτωση που το ΧΑ καταφέρει να κρατήσει τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα πέριξ των 4.830-4.850 μονάδων, τότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να κινηθεί -ίσως και άμεσα- αρκετά υψηλότερα και πάντως θα σημάνει την απομάκρυνση μιας περαιτέρω διόρθωσης προς ακόμα πιο επίπεδα τιμών.

Εάν κάτι πρέπει να μας προβληματίζει, αυτό είναι η συμπεριφορά των εμπλεκομένων με την αγορά Παραγώγων. Οι οποίοι ακόμα και σήμερα επιμένουν να «παίζουν» ανάποδα την αγορά, προφανώς ποντάροντας στο ενδεχόμενο της συνεχιζόμενης κρίσης στις διεθνείς αγορές και της συνεπακόλουθης περαιτέρω υποχώρησης στη Σοφοκλέους (σ.σ.: συγγνώμη, στην Αθηνών και Χρηματιστηρίου ήθελα να γράψω…).


Σχολιάστε εδώ