Παράπονα Φασούλα

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαχειρισθεί κάποιος έναν δήμο ή έναν οργανισμό είναι το δάνειο. Όταν μάλιστα γνωρίζει ότι δεν θα το πληρώσει αυτός, αλλά οι επόμενοι!

Εμείς ένα δάνειο πήγαμε να ζητήσουμε και… ξεσηκώθηκαν όλοι. Άσχετα αν είχαμε ψάξει και είχαμε βρει και ανακοινώσει πού ακριβώς θα διαθέσουμε τα χρήματα».

Και κατέληξε τονίζοντας: «Τώρα η κριτική που μας γίνεται είναι άδικη. Γιατί έχουμε καταγράψει τις ανάγκες του δήμου και όλοι γνωρίζουν πως για να καλυφθούν χρειάζονται χρήματα. Η όποια κριτική μάς γίνει θα είναι δικαιολογημένη και εμείς θα τη δεχτούμε πρώτοι, μόνο αν του χρόνου ζητήσουμε πάλι δάνειο. Τότε θα έχουν όλοι κάθε δικαίωμα να μας κατηγορούν. Όχι όμως τώρα…».

– Τροπολογία-προσθήκη για να γλιτώσουν οι δημοτικές επιχειρήσεις τη… δαμόκλειο σπάθη της Εφορίας, που τις… κυνηγάει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, υπέβαλε προς τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Αντ. Αρώνης.

Η τροπολογία (που έγινε βεβαίως για να… σωθεί πρώτα απ’ όλα η ΔΕΠΕΠ, της οποίας το χρέος προς την Εφορία που δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει γίνει… θηλιά) αν υιοθετηθεί από τον υπουργό και προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για όλους τους δήμους, μια και οι δημοτικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους είναι προβληματικές. Αυτό και μόνο ίσως θα πρέπει να βαρύνει περισσότερο στην όποια απόφαση πάρει ο υπουργός.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:

«1. Οι προθεσμίες για την εξόφληση των οφειλών και την υποβολή των δηλώσεων της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 3320/2005 και της περ. α της παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 3491/2006 παρατείνονται αφότου ίσχυσαν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2007.

2. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του παρόντος, αναστέλλεται η εκτέλεση φύλλων ελέγχου και πράξεων προσδιορισμού φόρου, που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εις βάρος ΟΤΑ, αμιγών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΥΑ. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, τα ποσά των φόρων βεβαιώνονται μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που αναλογούν εις βάρος των οικείων ΟΤΑ μη εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 115 του ν. 2238/1994 όπως ισχύει στα πρόσωπα που συμμετείχαν ή συμμετέχουν μέχρι την 31/12/2007 στα όργανα διοίκησης των αμιγών επιχειρήσεων των ΟΤΑ.

3. Καταβληθέντα μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ποσά φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ, προσαυξήσεων και προστίμων δεν αναζητούνται.

4. Για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των δηλώσεων της παραγράφου 1 του παρόντος, δεν λαμβάνονται υπόψη τα πραγματοποιηθέντα από αμιγείς δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις έσοδα εκ τελών διαφημίσεων ή χρήσεως κοινόχρηστων χώρων, ακόμη και όταν αυτά δεν έχουν αποδοθεί στους οικείους δήμους ή κοινότητες».

– Μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος οικονομικών Αντ. Αρώνης. Είπε συγκεκριμένα ότι πέρυσι για καύσιμα των οχημάτων του δήμου είχαν διατεθεί 100.000 ευρώ, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα για τα ίδια οχήματα και παρεμφερή δρομολόγια έχουν διατεθεί μόνο 45.000 ευρώ! Αυτό οφείλεται -όπως είπε- στο νοικοκύρεμα των υπηρεσιών και στην αλλαγή του τρόπου που «χρεώνονται» καύσιμα τα οχήματα του δήμου.

Όταν παραλάβαμε, είπε ο Αρώνης, τα οχήματα γέμιζαν τα ρεζερβουάρ το βράδυ χωρίς να ελέγχει κανένας ποιος βάζει πετρέλαιο και πόσο βάζει. Υπήρχε μόνο μια χειρόγραφη κατάσταση με την υπογραφή των οδηγών, χωρίς ονόματα, χωρίς μητρώα, χωρίς έλεγχο. Τώρα τα οχήματα γεμίζουν τα ρεζερβουάρ μέρα, βάσει λίστας η οποία περνάει από κομπιούτερ για να ελέγχεται πόσα καύσιμα καταναλώνει κάθε όχημα κάθε μέρα.

Απαντώντας ο Ηλίας Κατσαφάδος, πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, στον παλαίμαχο πολίστα, είπε: «Αν έχετε στοιχεία ότι υπήρξε διασπάθιση και ύποπτη διαχείριση καυσίμων, να τα στείλετε αμέσως στον Εισαγγελέα! Αυτά που λέτε είναι συκοφαντική δυσφήμηση. Αν κάνετε καταγγελία για απάτη, να τη στείλετε στον Εισαγγελέα, αλλιώς θα μου δώσετε τα στοιχεία που έχετε να τα στείλω εγώ στη δικαιοσύνη!».

Τότε παρενέβη ο Τάκης Αβραμίδης υπενθυμίζοντας ότι: «Ο Αγραπίδης είχε στείλει στον Εισαγγελέα δύο εργαζομένους για κλοπή καυσίμων. Αν το ξεχάσατε, σας το ξαναθυμίζω».

– Οι προσλήψεις στη ΔΗΡΑΠ εν μέσω επίσχεσης εργασίας και ιδιαίτερα η προκλητική σύμβαση της αδερφής της Βίκυς Λέανδρος δεν ήρθε από καμία παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δείχνει πόσο συμπαθής είναι ο πρόεδρός της Β. Βρόντος σε όλες τις παρατάξεις, που απέφυγαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως το δημιούργησε ο ίδιος, όταν πήρε τον λόγο και είπε ότι η αδελφή της γνωστής αοιδού δεν προσλήφθηκε επειδή είχε… μέσον αλλά επειδή είχε πλούσιο βιογραφικό και η ένταξή της στο δημοτικό ραδιόφωνο ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη!

Ο Γ. Μπενέτος… σιγοντάρισε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για προσλήψεις αλλά για… συμβάσεις. Τότε ο Κυριάκος Μανωλάκος, της μείζονος μειοψηφίας, δεν… άντεξε και είπε: «Να είμαστε σεμνοί. Δεν μιλήσαμε εμείς για τις σκανδαλώδεις προσλήψεις και μιλάτε εσείς! Ντροπή σας! Είναι τουλάχιστον πρόκληση αυτό που κάνατε…».

– Κάποιος (σ.σ.: ο πρόεδρος ίσως) θα πρέπει να μιλήσει στους δημοτικούς συμβούλους για την εικόνα που παρουσιάζουν στην αίθουσα. Ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, νόμιζαν ότι θα πήγαιναν για… μπάνιο! Έτσι εμφανίστηκαν με μπλούζες, ξεκάλτσωτοι, χωρίς να δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό στον χώρο. Δεν λέμε ότι θα πρέπει να είναι όλοι… γραβατωμένοι, αλλά λίγο πιο… σουλουπωμένοι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε.

– Δεν θα… φάει γαλοπούλα στη ΝΔ ο Π. Αγγελόπουλος. Μετά τις εκλογές θα διαγραφεί και από το κόμμα. Η στήριξη που έδωσε στον Φασούλα στο θέμα του δανείου, που θεωρήθηκε ως… προδοσία από τους υπόλοιπους του συνδυασμού της φιλελεύθερης παράταξης, ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Από μήνες είχαν φτάσει στη Ρηγίλλης οι καταγγελίες για τις δικαστικές εκκρεμότητες που είχε με την εταιρεία του Μαρινόπουλου για το «Αττικόν», αλλά κάτι χειροπιαστό δεν υπήρχε. Μέχρι που ήρθε η… διαφοροποίησή του από τη γραμμή του κόμματος. Ο σάλος που προκλήθηκε σε όλη τη ΝΔ του Πειραιά, η στάση του και όλοι πλέον στα ηγετικά κλιμάκια της Ρηγίλλης δεν περιμένουν παρά το αποτέλεσμα των εκλογών για να τον… αποκεφαλίσουν. Αυτό βέβαια το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος, γι’ αυτό δεν έχει… πολλά πολλά με κανέναν. Αισθάνεται πλέον «ξένο σώμα» στην παράταξη της ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο. Μια διαγραφή λοιπόν φαίνεται να τους… βολεύει όλους. Γι’ αυτό και θεωρείται δεδομένη.

– Πελαγοδρομεί ο Φώτης Μελάς στο Κερατσίνι. Τα ‘χει βρει… μπαστούνια κι αυτός με τα οικονομικά και δεν κινείται τίποτα στον δήμο! Πού θα πάει αυτή η κατάσταση, κανένας δεν ξέρει. Το σίγουρο όμως είναι πως αν ο δήμαρχος δεν βρει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, δύσκολα θα «πάει» με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ