Πάντα πρώτος ο Παπαδόπουλος στις δημοσκοπήσεις…

Τα επιτελεία των Κασουλίδη και Χριστόφια εκτιμούν ότι δηλώσεις από τουρκικής πλευράς σε βάρος του Προέδρου Παπαδόπουλου τον ενισχύουν στον προεκλογικό. Αυτού του στυλ οι τοποθετήσεις εκλαμβάνονται από την ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη ως δείγματα πατριωτισμού του Προέδρου.

Η άλλη όψη

Ο Ταλάτ έχει χάσει τη συμπάθεια που έτρεφαν στο πρόσωπό του οι Ελληνοκύπριοι πριν από το Σχέδιο Ανάν. Μετά την απόρριψη του σχεδίου αποκαλύπτεται καθημερινά ότι και ο Ταλάτ είναι η άλλη όψη του προκατόχου του, δηλαδή του Ντενκτάς. Ουδέν μπορεί να πράξει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας. Κατά τους στρατηγούς και τον Ερντογάν, ο Ταλάτ τα έχει ήδη θαλασσώσει στο ζήτημα της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία μπορεί μεν να γίνεται αναφορά στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όμως, καμιά αναφορά δεν γίνεται στο Σχέδιο Ανάν. Είναι γιʼ αυτόν τον λόγο που είχαν καλέσει ο Ερντογάν και στρατηγοί τον Ταλάτ στην Τουρκία, με σκοπό να τον κατσαδιάσουν και να βάλουν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας.

Είναι μέσα σ’ αυτήν τη λογική, που ο κατοχικός ηγέτης δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Παπαδόπουλου για συνάντηση με αντικείμενο την 8η Ιουλίου. Επιπροσθέτως, η τουρκική πλευρά θέλει αφενός να δει πώς θα ομαλοποιηθεί εσωτερικά η Τουρκία, ποια δηλαδή θα είναι η νέα κυβέρνηση και ποιος ο νέος Πρόεδρος, αφετέρου αναμένει να δει εάν θα χάσει ή θα κερδίσει ο Παπαδόπουλος τις εκλογές. Ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Αγγλοαμερικανοί τον θέλουν μέσα στα πόδια τους.

Μπροστά ο Τάσσος

Άλλο τι θέλουν οι Αγγλοαμερικανοί και άλλοι τι θέλει ο κόσμος. Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σταθερά πρώτο. Πριν από μια βδομάδα η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε έρευνα στην οποία ο Παπαδόπουλος είναι σταθερά πρώτος με 32,3%, ο Κασουλίδης δεύτερος με 28,7% και ο κ. Χριστόφιας 28,3%.

Οι οπαδοί του ΔΗΣΥ

Με βάση τις τάσεις της ίδιας έρευνας, οπαδοί του ΔΗΣΥ, παρότι στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τον Παπαδόπουλο, το ένα τρίτο από αυτούς εμφανίζεται στον δεύτερο γύρο να ψηφίζει Χριστόφια στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Κασουλίδης δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Φαίνεται ότι η στάση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, βουλευτή Λεμεσού Χρίστου Πουργουρίδη – ότι ακόμη και αν έρθει σε κάθετη διαφωνία με το κόμμα του θα ψηφίσει Χριστόφια στον δεύτερο γύρο, εάν δεν περάσει ο κ. Κασουλίδης- δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του Προέδρου Παπαδόπουλου στην οποία προσδοκούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, ο Ταλάτ και οι Ελληνοκύπριοι εκείνοι που επιδιώκουν την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν στις κεντρικές του διατάξεις και τη φιλοσοφία, αλλά που για ευνόητους λόγους θα φέρει άλλο όνομα.

Οι παροχές του ΑΚΕΛ

Ο κ. Παπαδόπουλος κερδίζει, σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, ούτως η άλλως στον δεύτερο γύρο και τον κ. Χριστόφια και τον κ. Κασουλίδη. Το όπλο του Προέδρου είναι η στάση του επί του Κυπριακού, ενώ σημαντικό κλειδί που ανοίγει την πύλη της νίκης είναι και η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη από την 1.1.2008. Στο θέμα αυτό προέκυψε ισχυρή διαφωνία με το ΑΚΕΛ, το οποίο αξίωνε καθυστέρηση ένταξης για ένα έτος, ώστε να δοθούν κοινωνικές παροχές… εν όψει εκλογών. Εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέκυπτε στις πιέσεις του ΑΚΕΛ, τώρα, οι μεν οπαδοί του ΑΚΕΛ θα απολάμβαναν τις… κοινωνικές παροχές και ο Πρόεδρος το πολιτικό, πιθανόν και το οικονομικό κόστος από την καθυστέρηση ένταξης της Κύπρου στον ΟΝΕ.

Συστάσεις

Ο υδράργυρος του προεκλογικού σκηνικού στην Κύπρο είναι ήδη αρκετά ψηλά. Με το παρασκήνιο να είναι ιδιαίτερα έντονο. Σε αυτό το έντονο παρασκήνιο πρωταγωνιστούν και οι ξένες πρεσβείες, κυρίως η αμερικανική και η βρετανική, που αναλαμβάνουν με διακριτικό πάντοτε τρόπο να υποδεικνύουν και σε Ελληνοκυπρίους και σε Τουρκοκυπρίους ποιο είναι το συμφέρον τους, αλλά και πώς να συμπεριφέρονται -όπως π.χ. ο Ταλάτ- για να φαγωθεί ο Παπαδόπουλος.


Σχολιάστε εδώ