Οι μεταγραφές που δεν ευοδώθηκαν
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η πολιτική εκπροσώπηση της παράταξής του από την πόλη που τον ανέδειξε είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Γι’ αυτό άλλωστε και δεν χρησιμοποίησε στην κυβέρνησή του κανέναν πλην του Ορφανού, που κι αυτός έφτασε πολλές φορές στο παρά πέντε της αντικατάστασής του αλλά διασώθηκε, προκειμένου να μη μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς εκπρόσωπο στην κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και καιρό, Μαξίμου και Ρηγίλλης, εξέτασαν το ενδεχόμενο μεταγραφής στη Θεσσαλονίκη είτε του Σάββα Τσιτουρίδη από το Κιλκίς είτε του Χρήστου Φώλια από τα Γρεβενά.
Το σχέδιο για τον Φώλια ήταν το πρώτο μεταγραφικό σενάριο που τέθηκε σε εφαρμογή. Μάλιστα προέβλεπε την εκλογή του στη Βουλή -με την υποστήριξη των ανθρώπων του «καραμανλισμού» στη Θεσσαλονίκη- και τη μεταπήδησή του στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2010.
Το σχέδιο δεν περπάτησε, όταν μετρήθηκε στις δημοσκοπήσεις ότι η αποχώρηση του Φώλια από τα Γρεβενά θα σήμαινε με μαθηματική ακρίβεια την απώλεια της μονοεδρικής περιφέρειας, που θα περνούσε στα χέρια των «πράσινων».
Το επόμενο σενάριο που κυοφορήθηκε ήταν αυτό για τη μεταγραφή του Σάββα και τη μετεξέλιξή του σε βορειοελλαδάρχη και αρχηγό του «καραμανλισμού» στη Βόρεια Ελλάδα. Η υλοποίηση του σχεδίου μεθοδεύτηκε προσεκτικά. Τον δρόμο του Σάββα ανέλαβαν να ανοίξουν ο αδελφός του που εγκαταστάθηκε στην πόλη δημιουργώντας κύκλο προσκείμενων και ο ανήκων στους «λοχαγούς» Γιώργος Καλατζής, που ανέλαβε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Παράλληλα ο Σάββας αξιοποίησε πολλούς Θεσσαλονικείς -και άλλους τόσους βορειοελλαδίτες- τοποθετώντας τους σε θέσεις του υπουργείου Απασχόλησης, ενώ προσπάθησε να «ακουμπήσει» στο περιβάλλον του Παναγιώτη Ψωμιάδη, αντλώντας και από εκεί υποστήριξη για την εξασφάλιση της άνετης εκλογής του.
Οι «Πανάγοι» του περιβάλλοντος Ψωμιάδη και το σκάνδαλο των ομολόγων οδήγησαν στη βίαιη εγκατάλειψη και αυτού του σχεδίου.
Ψηφοδέλτιο με τους γνωστούς υποψηφίους
Αποτέλεσμα των ναυαγίων στα οποία οδηγήθηκαν τα σενάρια ενίσχυσης της «γαλάζιας» ομάδας της Θεσσαλονίκης, διά της μεθόδου της μεταγραφής, είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ να περιοριστεί στα γνωστά πρόσωπα του τοπικού κομματικού απαράτ.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
– Μία θέση θα καταλάβει ο Κώστας Καραμανλής, που φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει βουλευτής Θεσσαλονίκης.
– Την επανεκλογή τους θα διεκδικήσουν επίσης όλοι οι σημερινοί βουλευτές, με εξαίρεση τον ανεξαρτητοποιημένο Στέλιο Παπαθεμελή, ο οποίος δημιούργησε το κόμμα της Δημοκρατικής Αναγέννησης και δηλώνει αποφασισμένος να κατέλθει αυτόνομα στην εκλογική αναμέτρηση. Απομένουν λοιπόν οι Γκιουλέκας, Ορφανός, Ιωαννίδης, Ράπτη, Καλαφάτης και Σπηλιόπουλος.
– Βέβαιοι είναι ο πρώτος επιλαχών στις εκλογές του 2000 και του 2004 Παναγιώτης Κοκόρης, που αυτήν τη φορά εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός, ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Δημητρίου και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του εκλιπόντα πρώην υπουργού και βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργου.
– Ο έτερος γόνος πολιτικού τζακιού Δημήτρης Κούβελας (γιος του πρώην δημάρχου και υπουργού Σωτήρη) ακόμη δείχνει αναποφάσιστος, καίτοι πιέζεται από ψηλά.
– Ως υποψήφιοι κινούνται ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Κατάρτισης Κώστας Μαργαρίτης, ο Θόδωρος Ακριτίδης, ο Χάρης Αηδονόπουλος και ο πρόεδρος των οδοντιάτρων Γιάννης Τολίδης.
– «Φτώχεια καταραμένη» στις γυναίκες υποψήφιες, όπου η υπάρχουσα Έλενα Ράπτη κρίνεται αδύναμη μπροστά στη Χρύσα Αράπογλου και την Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ. Η Πασχαλίνα Γούτα, που έκλεισε ήδη, δεν διαθέτει το αναγκαίο εκτόπισμα και έτσι οι «γαλάζιοι» βρίσκονται σε αναζήτηση κι άλλων υποψηφίων από το… ασθενές φύλο. Η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, που προτάθηκε, αρνήθηκε ευγενικά, με αποτέλεσμα οι αναζητήσεις να συνεχίζονται σε μικρές και όμορφες τηλεστάρ!
– Σε μπελά εξελίσσεται η αναζήτηση προσώπων που θα μπορέσουν να αποτελέσουν ανάχωμα στις διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Η μόνη πρόταση που έγινε προς το παρόν είναι για τον Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο οποίος και δεν αποδέχτηκε.
Βγήκαν μαχαίρια στη Β΄
Στους «γαλάζιους» της Β΄ Θεσσαλονίκης ένα γκάλοπ που κυκλοφόρησε για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης δημιούργησε τεταμένο κλίμα ανάμεσα στους υποψηφίους. Σύμφωνα με αυτό, πρώτος φέρεται ο Αδάμ Ρεγκούζας με μεγάλη διαφορά από τον Θόδωρο Καράογλου.
Έπεται ο Γιώργος Σαλαγκούδης και ακολουθεί ο Δημήτρης Γαλαμάτης. Όσο για τους νέους υποψήφιους, αυτοί εμφανίζονται ακόμη μακράν της διεκδίκησης, καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Πάντως, ο Γιάννης Μπίκος, ο Σάββας Αναστασιάδης και η Μάγδα Καρακόλη εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση της προσπάθειάς τους.