«Οι Ελληνοαμερικανοί – Ιστορία της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ»

Για το βιβλίο του ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου Μπάμπη Μαρκέτου, μίλησαν η Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθηνών και αν. γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Αλιβιζάτος, βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης ΝΔ, ο Αλέκος Καλαφάτης, π. υφυπουργός Ανάπτυξης και π. Βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης ΠΑΣΟΚ και ο Χρίστος Μαλασπίνας, δημοσιογράφος.

Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε στους εθνικούς αγώνες και την προσφορά της ομογένειας όπως αυτά παρουσιάζονται στο βιβλίο μαζί με την πανοραμική επισκόπηση της ιστορικής διαδρομής της και των επιτευγμάτων της μέσα στην αμερικανική κοινωνία.

Η ευρωβουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως διαβάζοντας το βιβλίο έμαθε πολλά και «αναθεώρησε πολλές από τις απόψεις που είχε για τους Ελληνοαμερικανούς και την προσφορά τους». Στάθηκε στις θυσίες και τους κόπους που, όπως περιγράφονται στο βιβλίο, χρειάστηκε να καταβάλουν οι πρωτοπόροι πριν φθάσουν στις σημερινές τους κατακτήσεις και ξεχώρισε την αναφορά του βιβλίου στην ελληνοαμερικανίδα μητέρα και γιαγιά για τη διατήρηση της γλώσσας, αλλά και στη συνεισφορά του Μπάμπη Μαρκέτου στην πρόοδο της ομογένειας.

Οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Καλαφάτης επισήμαναν τους αγώνες της ομογένειας για τη δημοκρατία και το Κυπριακό έτσι όπως περιγράφονται και προβάλλονται από το αξιόλογο αυτό βιβλίο.

Ο δημοσιογράφος Χρίστος Μαλασπίνας αναφέρθηκε στα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η Ομογένεια, στην ανάγκη σύστασης υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, στη συζήτηση που γίνεται για την ψήφο των αποδήμων και τη στάση των κομμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πυλάρου κ. Μάρκος Κοτσιλίνης.

Η κ. Νάσια Μαρκέτου, σύζυγος του εκλιπόντος δημοσιογράφου, συγκινημένη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μαρκέτος «θεωρούσε τον εαυτό του ταγμένο σε έναν σκοπό, εθνικό, και αυτόν υπηρέτησε έως εκεί που οι δυνάμεις του του το επέτρεψαν».


Σχολιάστε εδώ