ΜΗ ΣΕ ΒΡΩ απέναντί μου!

Συνεχίζοντας ωστόσο το ρεπορτάζ, μετά μάλιστα και από 2-3 πολύ ενδιαφέροντα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε την Κυριακή (μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας μας), μας προέκυψε ότι:

– Η συνάντηση αυτή είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ «ζουμί», ίσως δε, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί σημαντική για τις εξελίξεις στη Χαρ. Τρικούπη μετά τις εκλογές, ιδίως δε αν το αποτέλεσμα είναι ήττα του ΠΑΣΟΚ!

Μάλιστα γνωστό, έμπειρο, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μας την παρομοίασε, τηρουμένων των αναλογιών και υπό προϋποθέσεις επαναλαμβάνουμε, με τις συναντήσεις που είχε φροντίσει να κάνει τον Γενάρη του 1996 ο Λαλιώτης με όλους τους τότε επίδοξους διαδόχους του Ανδρέα (Σημίτη, Άκη, Αρσένη, Χαραλαμπόπουλο), εμφανιζόμενος ως εγγυητής της ενότητας του Κινήματος, πριν επιλέξει τελικά να «παίξει» με τον Κ. Σημίτη, αν και την προηγουμένη ακριβώς της εκλογής του νέου πρωθυπουργού είχε «δώσει τα χέρια» στο σπίτι του Αντ. Λιβάνη με τον εορτάζοντα οικοδεσπότη και με τους Άκη – Αρσένη…

Σήμερα λοιπόν προσθέτουμε όσα -ενδιαφέροντα, πολύ ενδιαφέροντα- συμπληρωματικά στοιχεία συλλέξαμε για τη συνάντηση αυτή.

Κατ’ αρχάς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Β. Βενιζέλου. Δεν ήταν δηλαδή ούτε «τυχαία» ούτε στερείται σημειολογίας, το αντίθετο μάλιστα!

«Ελπίζω ότι δεν θα σε βρω απέναντί μου»!

Και όπως φαίνεται ο υπ’ αριθμόν «ένα» δελφίνος από τώρα φροντίζει και μάλιστα επιμελέστατα για την «επόμενη μέρα» των εκλογών, εφόσον, επαναλαμβάνουμε, το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί.

Αυτό φρόντισε, σύμφωνα με το συμπληρωματικό ρεπορτάζ μας, να το καταστήσει σαφές, όσο πιο σαφές γινόταν, στο ιστορικό στέλεχος του οποίου η εσωκομματική εμβέλεια και αποδοχή από ουδένα αμφισβητείται.

Πρώτον, χωρίς περιστροφές ενημέρωσε τον Κ. Λαλιώτη ότι εκ των πραγμάτων αν το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί «με ευδιάκριτη διαφορά», τότε θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας και αυτό δεν θα μπορέσει κανένας να το αποτρέψει, επειδή η κοινωνία από κάτω θα το επιβάλει. Και σε αυτήν τη δυναμική, υπογράμμισε, ουδείς θα μπορέσει να αντισταθεί!

Δεύτερον, τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, την οποία θεωρεί δεδομένη, ο ίδιος θα διεκδικήσει τη διαδοχή, δυνατότητα την οποία εντελώς άδικα του στέρησε ο Σημίτης το 2004, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί και έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο, αντί να πάει σε ένα δημοκρατικό συνέδριο διαδοχής!

Τρίτον, ζήτησε απ’ τον Λαλιώτη να μην κινηθεί εναντίον του σε μια τέτοια περίπτωση!

«Ελπίζω ότι δεν θα σε βρω απέναντί μου», του τόνισε με ύφος που δεν σήκωνε την παραμικρή παρερμηνεία προθέσεων.

«Δεν σου ζητώ», υπογράμμισε, «να με στηρίξεις, αλλά και δεν θα ανεχθώ να είσαι απέναντι».

Και για να γίνει όσο περισσότερο γινόταν σαφέστερος, πρόσθεσε:

– Θέλω να πιστεύω πως τα όσα γράφονται και λέγονται, ότι η επιστροφή σου συνδέεται με την προσπάθεια να σταθείς ανάχωμα σε μετεκλογικές εξελίξεις, σε περίπτωση ήττας φυσικά, για να το παίξεις «σωματοφύλακας του Γιώργου», δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα!

Του επεσήμανε δε ότι το ίδιο ανεπίτρεπτο θεωρεί να επιχειρήσει (κάποιος…) να μπλοκάρει τις εξελίξεις επικαλούμενος το όνομα του Ανδρέα!

«Διότι», πρόσθεσε, «είναι λίγο πολύ γνωστό ποιοι το κρίσιμο ’89 στάθηκαν πλάι στον διωκόμενο Ανδρέα και ποιοι αποστασιοποιήθηκαν ή ακόμα και τον πούλησαν»!

Είναι σαφές πως ο Β. Βενιζέλος επιχειρώντας να προλάβει οποιαδήποτε επιχείρηση εξόντωσής του και ακύρωσης της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας του θα αξιοποιήσει το γεγονός ότι:

– Ο ίδιος πράγματι το ’89 στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα, όταν άλλοι τον εγκατέλειψαν, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος, ο οποίος τότε του ζητούσε να παραιτηθεί και να… εγκαταλείψει για ένα διάστημα την Ελλάδα, παίρνοντας μαζί του τη Δήμητρα!

Άλλωστε, όταν άσπονδοι εσωκομματικοί του «φίλοι» υπενθυμίζουν απαξιωτικά για τον Βενιζέλο ότι «σιγά, αυτός γνώρισε το ΠΑΣΟΚ το ’89», αυτός απαντά με νόημα: «Ναι, πράγματι το ’89»!

Κατά τις πληροφορίες μας, στα ζητήματα που έθεσε ο Βενιζέλος ο Λαλιώτης περιορίστηκε στο:

– Να επισημάνει πως αυτό που τώρα προέχει είναι «να παλέψουμε για νίκη στις εκλογές».

– Να τονίσει ότι «εγώ δεν παίζω με κανέναν, εμένα με ενδιαφέρει η νικηφόρα προοπτική, ενότητα και συνέχεια του ΠΑΣΟΚ»…

Σημαίνουν άραγε αυτά «μη ανάμειξη» σε περίπτωση που τεθεί μετεκλογικά ζήτημα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ;

Για όσους γνωρίζουν τη «διάλεκτο» και σημειολογία του Λαλιώτη, όλα είναι ανοιχτά…

Πάντως δεν συνηθίζει, όπως μέχρι σήμερα έχει δείξει, να πηγαίνει απέναντι στο ρεύμα. Με ό,τι αυτό σημαίνει…


Σχολιάστε εδώ