ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ με τον Παπούλια

Ακόμα και η προσυνεννόηση μεταξύ του Προέδρου Κάρ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ώστε αν χρειαστεί ο Πρόεδρος να διακόψει τις διακοπές του (στην όμορφη Αμμούσα της Λευκάδας, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, όπου βρίσκεται από προχθές και έχει προγραμματίσει να παραμείνει ως τις 28 Αυγούστου, με ένα διάλειμμα στις 15 Αυγούστου, για να βρεθεί στην Παναγία της Τήνου) και να επιστρέψει στην Αθήνα, για να τον επισκεφτεί ο πρωθυπουργός για το κρίσιμο εκλογικό ραντεβού…

Όλα εξάλλου παραπέμπουν σε επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο μεταξύ 21 και 30 Αυγούστου, για να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μεταξύ 23 Σεπτέμβρη (το πιθανότερο) και 7 Οκτώβρη. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες εκεί συγκλίνουν.

Και γίνεται φανερό, όπως κατ’ επανάληψιν έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ότι πράγματι ο αρχικός ήδη σχεδιασμός του Κ. Καραμανλή προέβλεπε εκλογές για το φθινόπωρο του 2007, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και γραφόμενα.

Μεθοδικά λοιπόν είχαν σχεδιαστεί τα πάντα. Υπολογισμένα. Ψυχρά. Και η κυβέρνηση εμφανίζεται να «καθοδηγεί» την εκλογική επί της ουσίας κούρσα πολιτικά και επικοινωνιακά, αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, (σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 6) παρότι εδώ και μήνες ζητά εκλογές, την ώρα ακριβώς που ο Καραμανλής τις ετοιμάζει εμφανίζεται… διασκορπισμένο στις παραλίες και αμήχανο έως ανίκανο να απαντήσει επί της ουσίας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών…

Ελάχιστοι λοιπόν πλέον αμφιβάλλουν ότι πάμε ολοταχώς προς τις εκλογές.

Ακόμα και τα κανάλια έχουν ήδη μπει στον εκλογικό σχεδιασμό!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων με τους βασικούς παρουσιαστές καθώς και οι πολιτικές εκπομπές ξεκινούν απ’ τη Δευτέρα 20 Αυγούστου αντί για τις αρχές Σεπτέμβρη (Alpha με Στάη – Ζαχαρέα, Alter με Χατζηνικολάου, ενώ αναμένεται να «συμπαρασύρουν Mega και ΑΝΤ1).

Άλλες ενδείξεις περί του ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών:

– Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ψήφιση «ευαίσθητων νομοσχεδίων» όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει ακόμα και με εμβόλιμες συνεδριάσεις της Βουλής, όπως για παράδειγμα η εμβόλιμη της 30ής Αυγούστου, όπου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Πρ. Παυλόπουλου για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων. Οπωσδήποτε θα ψηφιστούν ακόμα τα νομοσχέδια για το συνταξιοδοτικό, το μισθολογικό των στρατιωτικών («θα μας… μαυρίσουν αν δεν το ψηφίσουμε», είναι η εκτίμηση όλων, αφού αποτελεί βασική προεκλογική κυβερνητική δέσμευση…), η κύρωση της σύμβασης για την κατασκευή του μεγάλου οδικού άξονα Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Είναι αυτήν τη στιγμή άγνωστο τι θα γίνει με τα νομοσχέδια για το «Ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας», καθώς και με την κατώτατη εθνική σύνταξη. Μια άποψη είναι να δεσμευτεί η κυβέρνηση για τη μετεκλογική τους ψήφιση και μάλιστα με το επιχείρημα «ψηφίστε μας για να τα θεσμοθετήσουμε και να δεσμευτεί και το ΠΑΣΟΚ για το τι θα κάνει με αυτά τα ζητήματα, αν κερδίσει τις εκλογές». Σε ό,τι αφορά την τακτική του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και εδώ αμηχανία. Μια θέση που προτάθηκε στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής, την Πέμπτη, είναι η αποχή αντιδρώντας στις διαδικασίες-εξπρές ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων.

– Η μετάθεση των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας για τις αρχές Σεπτέμβρη. Θα είναι ένα απ’ τα βασικά προεκλογικά ατού του Καραμανλή. Και για τον αγωγό αυτό, στα εγκαίνια του οποίου θα υπάρξει συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν (υπάρχει ενδεχόμενο ο τούρκος πρωθυπουργός να «περάσει» στη χώρα μας για σύντομη επίσκεψη), έχει δουλέψει μεθοδικά ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας, ο οποίος αναδεικνύεται σε αθόρυβο πλην καθοριστικό μοχλό του εκλογικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού. Τελευταίες δε πληροφορίες τον φέρουν να περιλαμβάνεται τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

– Η μετάθεση τελικά, όπως έγραψε πρώτο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», της ημερομηνίας της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο για τις 18 Οκτώβρη, ώστε να «προκάμει» τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης (εφόσον φυσικά κερδίσει τις εκλογές…).

– Και φυσικά η ακατάσχετη καθημερινή παροχολογία συνοδευόμενη απ’ την πρεμούρα του… να δώσει η κυβέρνηση όσο περισσότερα μπορεί.

Η κυβερνητική αισιοδοξία…

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, σε κυβέρνηση και Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι θα νικήσουν με διαφορά κυμαινόμενη μεταξύ 2 και 3 μονάδων. Αλλά δεν αποκλείουν και την «ευχάριστη έκπληξη» να μεγαλώσει ακόμα αυτή η διαφορά.

Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και απ’ το ποσοστό του ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, που πάντως εκτιμήσεις βουλευτών της ΝΔ το βλέπουν να υποχωρεί την τελευταία περίοδο. Γενικά ακόμα και βουλευτές της επαρχίας της ΝΔ, οι οποίοι μέχρι πριν λίγες βδομάδες ανησυχούσαν απ’ τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματός τους και τις διαρροές κυρίως προς τον ΛΑΟΣ, τώρα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και κάνουν λόγο για αύξηση της συσπείρωσης του κόμματός τους και μείωση των ποσοστών του Καρατζαφέρη…

Εκτιμούν ακόμα ότι ένας λόγος και μάλιστα βασικός είναι ότι οι ψηφοφόροι, παρά την απογοήτευση και την οργή ακόμα απ’ τα κυβερνητικά πεπραγμένα, φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν μια «δεύτερη ευκαιρία» στον Καραμανλή.

Εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις για την ποιότητα της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετεκλογικά. Δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως πάμε σε πεντακομματική Βουλή, η πλειοψηφία αναμένεται να είναι μεταξύ 153 – 155 βουλευτών. Οπότε εκφράζεται ο φόβος ότι ο Καραμανλής θα πάει σε μια κυβέρνηση «ισορροπιών», αν και κορυφαίος υπουργός υποστηρίζει ότι «θα δείτε έναν άλλο Καραμανλή»… εννοώντας αποφασισμένο για μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνουμε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν, βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης οι οποίοι δεν αποκλείουν να κάνει ο Καραμανλής… αιφνιδιασμό, δηλαδή να μην πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, αλλά να εξαντλήσει την τετραετία!


Σχολιάστε εδώ