Έτοιμος για το μεγάλο ταξίδι ελπίδας

Ο κ. Χριστόδουλος θα μεταβεί στις ΗΠΑ με το πρωθυπουργικό «Φάλκον» που θα του παραχωρήσει ο Κ. Καραμανλής και έχει όλες τις υποδομές για την ασφαλή μεταφορά του, αφού διαθέτει ακόμα και μονάδα εντατικής!

Τον Αρχιεπίσκοπο θα τον συνοδεύουν οι γιατροί Βώρος (ο οποίος τον χειρούργησε) και Νάνα (καρδιολόγος) καθώς και ένας που ανήκει στο επιτελείο του Ανδρέα Τζάκη.

Από τον κύκλο των συνεργατών του θα τον συνοδεύουν ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αθηνών πατήρ Θωμάς Συνοδινός, ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεόκλητος και ο διάκονός του Άνθιμος.

Από τους λαϊκούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου θα μεταβούν στο Μαϊάμι, με αεροπλάνο της γραμμής όμως, οι κύριοι Φορλεμάδης και Τζούμας.

Η πτήση του «Φάλκον» θα διαρκέσει 15 ώρες και ενδέχεται να κάνει μια στάση στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη γράψει το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, αλλά και το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του.

Όπως λένε εκείνοι που τα διάβασαν, πρόκειται για συγκλονιστικά κείμενα, βαθιά ανθρώπινα και συγκινητικά, που περιέχουν πολλά μηνύματα και ίσως να είναι από τα καλύτερα που έχει γράψει στην πολυποίκιλη συγγραφική του δραστηριότητα ο κ. Χριστόδουλος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος διέψευσε με αγανάκτηση το δημοσίευμα του κυριακάτικου «Θέματος» σύμφωνα με το οποίο έχει συντάξει τη διαθήκη του!

Στο μεταξύ, στο Μαϊάμι έχει γίνει ειδική προετοιμασία προκειμένου να γίνουν όλα άψογα και να αποκλειστεί το παραμικρό ενδεχόμενο να μην πάει κάτι καλά, τουλάχιστον από πλευράς συγκρότησης και υποδομών.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Αντρέα Τζάκη, μιλάνε μέρα παρά μέρα στο τηλέφωνο και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του. Ήδη έχει χάσει 17 κιλά και έχει κατεβάσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τον διαβήτη, ο οποίος από 2 έως 2,50 που ήταν έφτασε στο 1,30.

Βέβαια στο Κέντρο Μεταμόσχευσης του Ανδρέα Τζάκη θα του γίνουν και άλλες εξονυχιστικές εξετάσεις, προκειμένου, όταν φτάσει η ώρα της μεταμόσχευσης, τα ζωτικά του όργανα και κυρίως η καρδιά και τα νεφρά να λειτουργούν άριστα. Η μεταμόσχευση τοποθετείται στα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ η ανάρρωση θα διαρκέσει -αν όλα πάνε καλά, όπως εύχονται όλοι- περίπου δύο μήνες. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Χριστόδουλος θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος με το δεδομένο ότι θα λείψει για κάποιο διάστημα, προκειμένου να δώσει τη «μάχη ζωής» στο Μαϊάμι, έχει φροντίσει ώστε όλα στην Εκκλησία να λειτουργούν… ρολόι και να μην υπάρχει κανένα τυπικό και κανονιστικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Γι’ αυτό όρισε αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου τον επίσκοπο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιο, εκπρόσωπο Τύπου τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ενώ έχει υποδείξει ποιοι ιεράρχες θα έχουν χαρτοφυλάκιο στην Ιερά Σύνοδο.

Παράλληλα, σε επιστολές που απηύθυνε στους μετέχοντες στην προηγούμενη σύνθεση της Ιεράς Συνόδου και στη σημερινή, ζητά πνεύμα ομοψυχίας και συνεργασίας.

Στην τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα γίνει στις 9-10 και 11 Οκτωβρίου στη θέση του προέδρου θα τον αντικαταστήσει ο αρχαιότερος Μητροπολίτης, ο Λαγκαδά Σπυρίδων.

Για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, αρχικά είχε συζητηθεί όπως τα 2/3 των μελών της να ζητήσουν να αναβληθεί για μετά την επιστροφή Χριστόδουλου, όμως τελικά αποφασίσθηκε να γίνει κανονικά για να μη διαταραχθεί η λειτουργία της Εκκλησίας.

Τέλος, πολύ θετική εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι στο μέλλον δεν πρόκειται ποτέ να στενοχωρήσει τον Χριστόδουλο!

Στο μεταξύ συγκινητικές είναι οι εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου από τον απλό κόσμο. Στη Μεγαλόχαρη της Τήνου η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών στα «υπέρ υγείας» ονόματα που δίνουν για να διαβαστούν στις παρακλήσεις, περιλαμβάνεται πρώτο αυτό του Χριστόδουλου, ενώ κάποιες γυναίκες ανεβαίνουν γονατιστές από το λιμάνι στον Ιερό Ναό της Παναγίας καθώς έχουν κάνει τάμα για την αποκατάσταση της υγείας του, σαν να πρόκειται για δικό τους άνθρωπο!

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος περιμένει ψύχραιμος τη μεγάλη στιγμή, προσεύχεται συνεχώς και δηλώνει πάντα αισιόδοξος καθώς πιστεύει ακράδαντα πως ο Θεός, στον οποίον έχει αφιερωθεί από μικρός, δεν θα τον εγκαταλείψει σ’ αυτήν την κρίσιμη ώρα…

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι συνομιλητές του, το γεγονός ότι έχει καλή διάθεση και αισιοδοξία, θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της επέμβασης που θα γίνει, καθώς η ψυχολογία παίζει πάντα πρωτεύοντα ρόλο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Ως πρότυπο, που τον γεμίζει ελπίδες και του δίνει δύναμη, ο κ. Χριστόδουλος έχει τον μοναχό Μωυσή του Αγίου Όρους, ο οποίος προ δεκαετίας είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος από τον Ανδρέα Τζάκη και σήμερα είναι εντελώς καλά και σε άριστη κατάσταση, σαν να μην είχε ποτέ περιπέτεια με την υγεία του!

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως στις συζητήσεις που έχει με άτομα του περιβάλλοντός του δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον της Ελλάδας, το οποίο φαίνεται να τον προβληματίζει αρκετά…

Να σημειώσουμε τέλος ότι σε πολλές ενορίες της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, κατά τη διάρκεια των παρακλήσεων της λεγόμενης «Σαρακοστής του Δεκαπενταύγουστου» γίνεται ειδική αναφορά για την αποκατάσταση της υγείας του Χριστόδουλου.


Σχολιάστε εδώ