XΡΗΜΑτιστήριο

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,15%, της μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,61%, ενώ ο FTSE/ASE SMALLCAP 80 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,66%. Την επομένη μετά την πενθήμερη διολίσθηση των ξένων αγορών ήρθε η ανάκαμψη και έτσι οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις κυρίως στις μετοχές του FTSE ASE 20, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.917,50 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,46%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν αυτοί των Εμπορίου, Υγείας και Πρώτων Υλών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας και Πετρελαίου-Αερίου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία στην αρχή επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, ενώ στη συνέχεια με ανάχωμα ορισμένα βαριά χαρτιά το κλίμα διαφοροποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4,884.07, παρουσιάζοντας απώλειες της τάξης του -0,68%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, ενώ αντίθετα με απώλειες οι Βιοχάλκο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Alpha Bank, Ελληνική Τεχνοδομική, ΔΕΗ, Πετρέλαια και Τιτάνας. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.892,51 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη σε ποσοστό 0,17%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 334,64 εκατομμύρια ευρώ.

> Συμπαιγνία «πράσινων» και «κόκκινων» με θεατές τους «μπλέ»; Αληθεύει ότι οι επενδυτικές συμβάσεις του Ταμείου Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών της ΑΤΕbank, σχετικά με τις τοποθετήσεις τους μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών και αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν εγκρίνονταν από νομικούς συμβούλους και δεν λαμβάνονταν εισηγήσεις από ειδικούς επί τέτοιων θεμάτων; Είναι γεγονός ότι οι αποδόσεις του μεγαλύτερου μέρους των εν λόγω τοποθετήσεων δεν θεωρούνται ικανοποιητικές; Έχουμε συνέχεια…

> Η πτωτική πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη τιμών οδήγησε τους επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σενάρια ήταν πολλά και διάφορα! Αν και είμαστε από αυτούς που συνιστούσαμε προσοχή, εντούτοις θεωρούμε ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος, λές και δεν μπορεί να υπάρξει διόρθωση εταιρικών αποτιμήσεων ή ακόμα και αρνητική μεταβολή ορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών; Έχουμε συνέχεια…

> Με μια δεύτερη ματιά, φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακά! Πωλήσεις και αναπροσαρμογές στην εύλογη αξία των ακινήτων ήταν δύο από τους βασικούς παράγοντες που τα καθαρά κέρδη της Eurobank Properties αυξήθηκαν κατά 89%.

> Τα έχουν «βρεί» σε όλα μεταξύ τους! Από τις προσφορές των έργων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μάθαμε τις «συμμαχίες» μεταξύ τραπεζιτών, δικηγόρων, συμβούλων και επιχειρηματιών.

> Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων, τις δεσμεύσεις των εποπτικών αρχών για αυστηροποίηση των ελέγχων και τις υποσχέσεις των τραπεζών για τήρηση των κανόνων, η πιστωτική επέκταση τον μήνα Μάιο κινήθηκε με ρυθμούς 19,6%.

> Προς όφελος της Εφορίας και των τραπεζών! Ένας προς έναν, όλοι ανεξαιρέτως οι φόροι αναμένεται να μπούν στο σύστημα εξόφλησης μέσω πιστωτικών καρτών.

> Βρήκε γρήγορα το «αντίδοτο»! Μπορεί η τιμολογιακή πολιτική του ομίλου της ΕΧΑΕ να μείωσε τα έσοδα που προέρχονται από τη διαπραγμάτευση μετοχών, η αντίστοιχη όμως αύξησή τους από την εκκαθάριση και τις εισηγμένες οδήγησε στην εκτίναξη των καθαρών της κερδών κατά 32%.

> Η αύξηση κατά 43% στα καθαρά κέρδη της Πειραιώς ήταν αναμενόμενη, οι προβλέψεις όμως του προέδρου της, σχετικά με την εκτίναξη των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, φανερώνει τις προθέσεις, γεγονός που θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσει.

> Αφού το ήθελε ο αιγύπτιος επιχειρηματίας για ίδιο όφελος, το επιδίωκε το οικονομικό επιτελείο για «πρεστίζ», το αναζητούσε η κυβέρνηση για να ξεφύγει από τα ανοικτά μέτωπα, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ από το να αποδεχθεί την προσφορά της Weather Investments S.p.A. για εξαγορά της έμμεσης συμμετοχής της στην Τellas.

> Από το ζενίθ στο ναδίρ, από το «πράσινο» στο «κόκκινο», από το limit up στο limit down! Πόσες από τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, που έκρυβαν ειδήσεις, παρουσίασαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σημαντικές αυξομειώσεις στις τιμές τους;

> Συμφωνούν ή διαφωνούν και οι «λοιποί» μέτοχοι με την πρόσφατη απόφαση της Εμπορικής να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΦΛ με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της σε αυτήν;

> Έχει ακόμα δρόμο μπροστά της! Από τη στιγμή που ένας εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης ΑΝΕΚ προβαίνει σε αγορά ιδίων μετοχών, αξίας περίπου 4.600.000 ευρώ, κάτι καλό συμβαίνει με την εταιρεία, έτσι δεν είναι;

> Επιτέλους ποιο είναι το ανώτατο όριο προμήθειας πάνω από το οποίο μια συναλλαγή σε ομόλογα μπορεί να θεωρηθεί παράνομη; Για μια ακόμα φορά πάντως η καθ’ ύλην αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε άμοιρη ευθυνών, ενώ εναρμονισμένη πλήρως με την κυβερνητική γραμμή έριξε το μπαλάκι στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

> Ο νοών νοείτω! Μπορεί οι απανταχού έμμισθοι ειδικοί σύμβουλοι να θέλουν ικανοποιήσουν αμέσως τα αιτήματα των εντολέων τους, όμως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης ή όχι των μετοχών μιας εταιρείας είναι καθαρά θέμα των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

> Παρά την προεκλογική περίοδο, μόνο σεμνές και ταπεινές δεν ήταν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς για τους περισσότερους μικρούς καταναλωτές ανέρχονται σε 3,8% ανά τετράμηνο λογαριασμό.

>Έπειτα από τόση κούραση, θέλησαν να κάνουν ήσυχες διακοπές γι’ αυτό και μετέφεραν την απόφασή τους, σχετικά με το καρτέλ γάλακτος, πέραν της 27ης Αυγούστου. Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο λόγος.

> Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος! Μαθηματικός τύπος ΠΑΣΟΚ ή μειοδοτικό σύστημα ΝΔ; Όπως και να το δούμε το ολιγοπώλιο των κατασκευαστικών εταιρειών στα δημόσια έργα καλά κρατεί.

> Μπορεί τα αυξημένα κατά 48,4% ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank να προήλθαν από καθαρά τραπεζικές και μη δραστηριότητες, οι προοπτικές όμως της κερδοφορίας της επικεντρώνονται πλέον στην ανάπτυξη του retail banking.

> Απʼ ό,τι φαίνεται οι κύριοι Πιλάβιος και Καπράλος εξαργύρωσαν με το παραπάνω τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, καθώς κατάφεραν να «τροποποιήσουν» ορισμένες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τις αγορές χρηματοπιστωτικών Μέσων, περνώντας έτσι τις θέσεις τους.

> Παρά την ψήφιση του νόμου ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οπότε η σιγουριά με την οποία η EFG Eurobank γνωστοποίησε την πρόθεσή της να δώσει δάνειο στους μετόχους της που θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προδίδει τους λόγους για τους οποίους κάποιοι νομοθετούν.

> «Τοποτηρητές συμφερόντων» θυμίζουν το ελληνικό Δημόσιο και οι εταιρείες του στην άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εγχώριων «τζακιών» για την αξιοποίηση των τουριστικών «φιλέτων».

> Μυρίζει φαγοπότι! Με ποιες διαδικασίες και κάτω από ποια κοινά αποδεκτά μέτρα και σταθμά θα δημιουργηθούν εκ του μηδενός οι ανώνυμες εταιρείες που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στο Δ’ ΚΠΣ;

> Οι φορολογικοί έλεγχοι στις εισηγμένες μπορεί να αποδίδουν καρπούς, διαφοροποιούν όμως σημαντικά την εικόνα των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων! Οι λογιστικές διαφορές που προέκυψαν από τα βιβλία της SPIDER μπορεί να βάλουν στα ταμεία του κράτους περί τα 845.840 ευρώ, αυτά όμως θα επιβαρύνουν μελλοντικές χρήσεις της εταιρείας.

> Εκροές κεφαλαίων, υποχώρηση του ενεργητικού, αλλά και αποδόσεις της τάξης του 29% χαρακτηρίζουν, από την αρχή του έτους, τα μετοχικά κεφάλαια εσωτερικού.

> Η κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών μάς αφήνει πλέον αδιάφορους, καθώς το μόνο που μας απασχολεί είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του συγκεντρωτισμού των 10 πρώτων χρηματιστηριακών για το 7μηνο του 2007, καθώς το μερίδιό τους στην αγορά διαμορφώνεται στο 82,59!

> Τι σας λέγαμε; Το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την αγορά ακινήτων, καθώς αυξάνει το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος.

> Οι αυξομειώσεις στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη, από τα ποσοστά των ξένων επενδυτικών οίκων, καλά κρατούν. Αυτήν τη φορά ήταν η Νεοχημική με τη Morgan Stanley.

> Λίγο προσοχή δεν βλάπτει! Προχειρότητα, αν όχι ανικανότητα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση και στο μέγα θέμα του ασφαλιστικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς άκαρπο αποδείχτηκε το πρόσφατο ραντεβού μεταξύ ΟΤΟΕ, συναρμόδιων υπουργείων και τραπεζιτών, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις, τα οικονομικά στοιχεία των εμπλεκομένων και κατ’ επέκτασιν την πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

> Παρʼ ολίγο θα είχαμε και νέο ιστορικό υψηλό! Αν και καλοκαίρι η τιμή του πετρελαίου άγγιξε μεσοβδόμαδα τα 78 δολάρια το βαρέλι.

> Από Σεπτέμβρη τα νεότερα και με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εν μέσω θέρους τα διατήρησε αμετάβλητα στο 4%.

> Είναι γεγονός ότι η «αλχημεία» της κυβέρνησης Καραμανλή, σχετικά με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, βγάζει οριστικά την Ελλάδα εκτός της ομάδας των χωρών που θα δικαιούνται κοινοτικούς πόρους μετά το 2013;


Σχολιάστε εδώ