Τι έγραφε στον Ιάκωβο ο Γεώργιος Παπανδρέου για τις εκλογές βίας και νοθείας!

Νέες, απόρρητες, ως τώρα, επιστολές της αλληλογραφίας που είχε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος με τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Μάιο του 1962, αρχηγό τότε της Ένωσης Κέντρου, και καταγραφή της συνάντησης με τον Προέδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Λίντον Τζόνσον τον Μάρτιο του 1966, φέρνουν στο φως για πρώτη φορά παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, αλλά και τον τρόπο επιλογής και εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, και επίσης την… απόσταση που κράτησε η Ουάσινγκτον έναντι των βανδαλισμών των Τούρκων κατά του Πατριαρχείου και των διώξεων της ελληνικής ομογένειας και της λεηλασίας των καταστημάτων των Ελλήνων…

Από την επιστολή του Γεωργίου Παπανδρέου στις 11 Μαΐου 1962, φωτοτυπία της οποίας παραθέτουμε, προκύπτει ότι ο Ιάκωβος είχε παρέμβει εκφράζοντας ευχή, με τηλεγράφημα προς τον Παπανδρέου, για χάρη της γαλήνης του τόπου να μην επιμείνει στην καταγγελία των εκλογών του 1961 ως εκλογών βίας και νοθείας και ο αείμνηστος Γέρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει «ακριβή γνώσιν των γεγονότων», εξηγεί γιατί ζητάει «τη διενέργεια νέων, αλλά τιμίων και ελευθέρων εκλογών», επισημαίνοντας ότι αν δεν χρησιμοποιούσε «αθέμιτα μέσα» η ΕΡΕ θα είχε 120 βουλευτές και όχι 173 και κατέληγε συστήνοντας στον Ιάκωβο «απευθυνθήτε όχι μόνο προς εμέ, αλλά επίσης και κατ’ εξοχήν προς τον κ. Καραμανλή, όπως διευκολύνει την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο παραβιάστηκε με το εκλογικό πραξικόπημα της 29ης Οκτωβρίου και τότε θα επέλθει η γαλήνη»!

Πρόκειται για μια επιστολή, στην οποία ο Γεώργιος Παπανδρέου αντέτεινε επιχειρήματα που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται και αποτελεί προσφορά στην καταγραφή των πραγματικών γεγονότων της ιστορίας εκείνης της εποχής.

Ο Τρούμαν επέβαλε Πατριάρχη τον Αθηναγόρα!

Άκρως όμως αποκαλυπτική είναι και η επιστολή του Ιάκωβου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, στην οποία περιέχεται το πρακτικό της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Αποκαλύπτεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ήταν επιλογή του αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν.

Επίσης πολύ χαρακτηριστική είναι η σημείωση του Ιακώβου:

«Εδέχθη να θέσει υποψηφιότητα ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας, παρορμηθείς από την συνείδησιν του χρέους του, όπως υπηρετήση την πατρίδα του Αμερική», και «να εργασθή διά την αναχαίτισιν της σοβιετικής διεισδύσεως εις την Μέσην Ανατολήν»(!), δηλαδή ουσιαστικά η αποστολή του Αθηναγόρα ως Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν η διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων!

Όμως το πιο σημαντικό είναι η… στάση του αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον έναντι των τουρκικών βανδαλισμών κατά της ελληνικής ομογένειας και του Πατριαρχείου που του εξιστορεί ο Ιάκωβος. Διαβάστε -σχόλια δεν χρειάζονται:

«… Αντιλαμβάνεσθε ότι το ζήτημα της παρεμβάσεώς μας είναι (…) εξόχως λεπτόν! Η νευρικότης (!) δε την οποία παρουσιάζουν τελευταίως οι Τούρκοι με κάνει να σκέπτωμαι ότι επιβάλλεται πολύ προσεκτικός χειρισμός του όλου θέματος»!

Και ο χειρισμός θυμάστε ποιος ήταν… Η σφαγή της ελληνικής ομογένειας, υπό τα όμματα της Αμερικής… Τακτική συνηθισμένη, η ίδια, καρμπόν θα λέγαμε, που ακολούθησαν και με τον «Αττίλα» στην Κύπρο… Ουσιαστικά κάλυψη, για να μη μιλήσουμε για προτροπή… Έτσι για να μην έχει κανείς αντίρρηση ή άγνοια της… φιλίας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Και ας μη μας λένε οι… φίλοι μας πέραν του Ατλαντικού ότι είμαστε αντιαμερικανοί…

Το θέμα είναι ποιος μας κάνει αντιαμερικανούς… Το ίδιο μήπως δεν συμβαίνει και με την επιλογή τους στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων;

Όπως και σε προηγούμενο φύλλο, όπου αποκαλύπταμε ότι πρόκειται να εκδοθεί σε βιβλίο η απόρρητη αλληλογραφία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου με αμερικανούς και έλληνες ηγέτες, έτσι με τις νέες επιστολές που φέρνουμε σήμερα στο φως επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι σημαντικά νέα στοιχεία θα πλουτίσουν τις πλευρές ιστορικών στιγμών.

Ως γνωστόν, όλη την απόρρητη αλληλογραφία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, έξι περίπου μήνες πριν πεθάνει, την παρέδωσε, παρουσία μαρτύρων -για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την εγκυρότητα των επιστολών- στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθαν. Αγγελόπουλο.

Στον πρώτο τόμο, που υπολογίζεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, θα συμπεριληφθούν, στις 1.000 περίπου σελίδες, επιστολές και πρακτικά από συναντήσεις με τους Προέδρους των ΗΠΑ και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Αργότερα θα κυκλοφορήσει και δεύτερος τόμος, που θα έχει 1.000 έγγραφα που απευθύνονται στα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, στην αμερικανική Βουλή και τη Γερουσία και σε άλλες προσωπικότητες.

Να σημειωθεί ότι ο Ιάκωβος είχε ταξινομημένη όλη την αλληλογραφία του κατά θέματα.


Σχολιάστε εδώ