Τέλος η Ελλάδα και για την GRUNER + JAHR

Και οι επενδυτές φεύγουν. Μετά τον όμιλο Burda & Rizzoli, ο οποίος είχε το 20% του Πηγάσου, την Edipresse, που είχε το 40% των Εκδόσεων Λυμπέρη, ένας μεγάλος γερμανικός όμιλος η GRUNER + JAHR αποχωρεί από τη χώρα, ξαναπουλώντας πίσω το 50% της Δάφνη Επικοινωνίες στον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Αν συνυπολογίσουμε και τη μη είσοδο τελικά της WAZ στον ΔΟΛ, τότε έχουμε σοβαρές ενδείξεις πως η ελληνική αγορά, με όρους ανταγωνισμού –για τους οποίους επαίρεται συχνά η κυβέρνηση- είναι σχεδόν κλειστή και λειτουργεί με προνομιακό καθεστώς για τους έλληνες επιχειρηματίες. Μόνη εξαίρεση ο Όμιλος Μπερλουσκόνι που, εξαιτίας της καλής συνεργασίας του με τον Θ. Φιλιππόπουλο, έχει το 40% της εταιρείας και αναπτύσσεται διαρκώς στα Βαλκάνια.

Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Τετάρτη και έδινε την εντύπωση πως πρόκειται για κάτι καινούργιο, αφού φαινόταν να αποκτάει τώρα ο ΑΝΤΕΝΝΑ το 50% της εταιρείας: «Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και η GRUNER + JAHR ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του 50% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Δάφνη Επικοινωνίες από την G+J, στοχεύοντας στην περαιτέρω δυναμική επέκταση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά περιοδικού Τύπου», ήταν η εισαγωγή της ανακοίνωσης.

Στην πράξη όμως επρόκειτο για εκ νέου αγορά του ποσοστού που το κανάλι είχε πουλήσει στη γερμανική εταιρεία το 2004. Από την πλευρά του ΑΝΤΕΝΝΑ γίνεται λόγος για μια «επωφελή κίνηση» διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η εταιρεία πουλήθηκε ακριβότερα πριν από 3 χρόνια, αγοράστηκε αναλογικά φθηνότερα και στο μεσοδιάστημα η GRUNER + JAHR την αναδιάρθρωσε ώστε να είναι λειτουργική! Δηλαδή ο γερμανικός κολοσσός, αν ισχύει αυτό το σκεπτικό, πρέπει μάλλον να ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την ελληνική αγορά περιοδικών, έτσι ώστε στα 3 χρόνια να εκδώσει μόλις 1 το «GEO»!

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ πάντως το επόμενο διάστημα φαίνεται να μελετάει αρκετές κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος και να ετοιμάζει μία ή δύο εξαγορές εντός του επόμενου διμήνου.


Σχολιάστε εδώ