Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Πριν αλέκτορα φωνήσαι, που θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι εκτιμήσεις της στήλης επαληθεύτηκαν. Θυμάστε τι γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα; Πως ασχέτως της γενικότερης θετικής εικόνας της αγοράς μας, το… «φρόνιμο» για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή είναι να διατηρήσει μια κάποια ρευστότητα, να μην «παίζει» με το χαρτοφυλάκιό του παρά μόνο για να… ενθυλακώσει τα όποια κέρδη του και για να βελτιώσει τη σύνθεση των τίτλων του εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, και κυρίως να περιμένει τις ευκαιρίες τοποθέτησης οι οποίες θα έρχονταν σίγουρα.

>> Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά ελάχιστες συνεδριάσεις. Ελέω Wall Street βέβαια και της εισαγόμενης μίνι κρίσης στις αγορές, οι ευκαιρίες φαίνεται να μας χτυπάνε την πόρτα. Μην απορείτε! Σε καιρούς πισωγυρίσματος το έξυπνο χρήμα βγάζει κέρδη! Θέλετε και αποδείξεις; Πάμε λοιπόν:

>> Ποια χαρτιά της αγοράς μας έχουν εδώ και χρόνια χαρακτηριστεί «εχέγγυα» του μέσου ιδιώτη; Φυσικά οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ποια χαρτιά δεν ακολούθησαν εδώ και μήνες το πάρτι στο ΧΑ; Μα φυσικά οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης! Ποιες μετοχές καταγράφουν σήμερα απώλειες από τα υψηλά τους των προηγούμενων μηνών; Μα φυσικά οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης! Που για να εξηγούμεθα στα τέλη Ιουλίου είχαν κατά μέσον όρο καταγεγραμμένη υποχώρηση των τιμών τους πάνω από 28%!

>> Την ίδια ώρα όσοι είχαν πάρει το ρίσκο (λελογισμένο βέβαια) και είχαν τοποθετηθεί σε τίτλους της μεσαίας ή ακόμα και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης μπορούν να καυχώνται για τα κέρδη που εισέπραξαν. Εάν τα εισέπραξαν!

>> Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Δεν συντρέχει κανείς λόγος να αλλάξει κανείς αυγουστιάτικα την επενδυτική του πολιτική. Ποιος μας εγγυάται πως το κλίμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν θα συνεχίσει να… καταπίνει τις όποιες σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των δικών μας τειχών; Σε τελική ανάλυση, ποιος μας εγγυάται πως όσοι έχουν να ανακοινώσουν σημαντικές συμφωνίες θα το κάνουν αυτό μέσα στην καρδιά των διακοπών μας; Και εν τέλει, ποιος σας λέει πως τα χαρτιά που αξίζει να «τρέξουν» δεν θα το κάνουν ασχέτως κλίματος, πιέσεων, σεναρίων και φημών;

>> Το βέβαιο είναι πως ο κατεξοχήν μήνας της μεγάλης μεταβλητότητας είναι μπροστά μας και λέγεται Σεπτέμβριος. Και γεγονός είναι πως η αγορά μας, παρ’ όλα τα βήματα προόδου που έκανε, εξακολουθεί να είναι καθαρά μια αγορά ψυχολογίας. Αφήστε προς το παρόν στην μπάντα τις τεχνικές αναλύσεις και τα διαγράμματα. Η ψυχολογία θα έχει τον πρώτο λόγο το επόμενο διάστημα. Και παρά τα όσα δείχνει αυτές τις ημέρες το ταμπλό, η ψυχολογία παραμένει με το μέρος μας, φίλοι συνεπενδυτές.

Καλά μπάνια…


Σχολιάστε εδώ