Στήνονται οι κάλπες

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που από τον Μάιο έχει αναφερθεί στις παραπάνω ημερομηνίες και μάλιστα έχει υπογραμμίσει ότι εκλογές το φθινόπωρο του 2007 ήταν εξαρχής στον σχεδιασμό του Κώστα Καραμανλή.

Υπενθυμίζουμε ότι απ’ την περασμένη Κυριακή υπογραμμίζαμε ότι «δεν καίγονται οι εκλογές» λόγω του κόστους που εισέπραξε η κυβέρνηση απ’ τις πυρκαγιές και επισημαίναμε ότι ο σχεδιασμός για το φθινόπωρο παρέμενε.

Όπως μας τόνισε την Παρασκευή κορυφαίος υπουργός ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει προθέσεις και σχεδιασμό του πρωθυπουργού, «πλέον μόνο κάτι εξαιρετικά απρόβλεπτο και εξαιρετικά αρνητικό μπορεί να ανατρέψει την επιλογή για εκλογές τέλη Σεπτέμβρη»…

Εκτός λοιπόν ενός τέτοιου απροόπτου, μεταξύ 20-25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το καθοριστικό ραντεβού Παπούλια-Καραμανλή.

Στο Μαξίμου οι εκτιμήσεις σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένουν και λένε ότι:

• Με το «δυσμενέστερο» για την κυβέρνηση σενάριο η διαφορά υπέρ της ΝΔ δεν μπορεί να είναι κάτω από 1 μονάδα. Υπό «κανονικές» συνθήκες θα είναι γύρω στις 2,5 μονάδες. Υπάρχουν ωστόσο και φωνές πιο «φρόνιμες» που λένε ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις γκάφες, τότε δεν αποκλείεται να κάνει τον αγώνα… ντέρμπι!

• Επίσης σύμφωνα με το «δυσμενέστερο» σενάριο, δηλαδή πεντακομματική Βουλή, θα υπάρξει πλειοψηφία 154-155 εδρών.

• Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να μη γίνουν νωρίς το φθινόπωρο οι εκλογές. Αντίθετα τυχόν αναβολή τους θα καταστήσει την κυβέρνηση ευάλωτη σε κινητοποιήσεις, πιέσεις εν όψει κατάρτισης του προϋπολογισμού και γενικά ένα κλίμα αμφισβήτησης βασικών κυβερνητικών επιλογών σε μια μακρά προεκλογική περίοδο την οποία η οικονομία δεν αντέχει.

• Μέχρι τότε, δηλαδή τέλη Σεπτέμβρη, μπορούν να «αφομοιωθούν» απ’ τον λαό οι στοχευμένες παροχές, όπως το ταμείο κατά της φτώχειας, η κατώτατη εθνική σύνταξη, ειδικά προγράμματα στήριξης ανέργων κ.ά.

• Το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει πείσει, δεν έχει πετύχει να περάσει εικόνα αξιόπιστη και να ξεπεράσει τα σύνδρομα του κυβερνητικού του παρελθόντος, παρά τα όποια (πολλά) λάθη της κυβέρνησης…

Το «συγγνώμη» που… έσωσε την παρτίδα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», τις τελευταίες ημέρες ποιοτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό τόσο του Μαξίμου όσο και της Χαρ. Τρικούπη έδειξαν τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

• Ο κόσμος επιρρίπτει για τις πυρκαγιές ευθύνες στην κυβέρνηση, ειδικά για την έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις.

• Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την πρώτη αποκατάσταση-βοήθεια στους πληγέντες απ’ τις πυρκαγιές τα αντιμετωπίζει με δυσπιστία μεν, αλλά όχι με αρνητική διάθεση.

• Ωστόσο παραμένει ως τάση η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε Καραμανλή – ΝΔ παρά σε Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ για την ικανότητα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

• Με πολύ μεγάλα αρνητικά ποσοστά αντιμετωπίζονται οι δηλώσεις αυτάρκειας, έως και αλαζονείας κυβερνητικών στελεχών σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

• Ωστόσο πολύ θετικά και κατευναστικά στη λαϊκή οργή λειτούργησε το «συγγνώμη» που ζήτησε απ’ τους πληγέντες ο Πρ. Παυλόπουλος.

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει και να κρίνει τα αποτελέσματα αυτών των «φόκους γκρουπς» πολύ γνωστός, έγκυρος αναλυτής εταιρείας δημοσκοπήσεων:

• Με το συγγνώμη που ζήτησε ο Παυλόπουλος κυριολεκτικά έσωσε την παρτίδα για την κυβέρνηση, που μέχρι τότε έμοιαζε αμήχανη και -το χειρότερο- εξοργιστική στην αυτάρκειά της που άγγιζε τα όρια της αλαζονείας!

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες έγκυρες πληροφορίες μας, μετά και τη μελέτη αυτών των ποιοτικών ερευνών στις συνεργασίες που είχε ο Κ. Καραμανλής τη βδομάδα που πέρασε φαίνεται να διαμορφώνεται με ακόμα περισσότερες πιθανότητες:

• Οριστικό κλίμα για εκλογές το φθινόπωρο. Μάλιστα συζητήθηκαν ακόμα και πιθανές ημερομηνίες, μεταξύ της 23ης Σεπτέμβρη και 14ης Οκτώβρη. Με πιθανότερες πάντως την 23η ή 30ή Σεπτέμβρη.

Ήδη ο εκλογικός σχεδιασμός του Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνεργασίας του Καραμανλή με τον Λευτ. Ζαγορίτη την Παρασκευή. Αλλά, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, έχουν επίσης γίνει σοβαρές επ’ αυτού συζητήσεις στη Ραφήνα, στο σπίτι του πρωθυπουργού, σε συναντήσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί…

Όλα λοιπόν παραπέμπουν σε πρόωρες εκλογές τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη. Και -πλέον- η έκπληξη θα είναι να γίνουν τελικά οι εκλογές τον Μάρτη!

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα είναι η καθοριστική, η κρίσιμη για την οριστική απόφαση του Καραμανλή…


Σχολιάστε εδώ