Προτείνουν στον Γιώργο να κόψει Σημίτη – Άκη!

Περισσότερο υπαγορεύτηκε απ’ τη δυστοκία συμπλήρωσης ψηφοδελτίων όπως τα θέλει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με «λαμπερά» ονόματα και τοπικά στελέχη με σοβαρή εμβέλεια σε τοπικές κοινωνίες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σχετικές βολιδοσκοπήσεις ή ευθείες προτάσεις συνάντησαν σε πολλές περιπτώσεις απροθυμία και άρνηση. Έτσι, και προκειμένου να μη φανεί ότι τα ψηφοδέλτια είναι «μία απ’ τα ίδια» επελέγη η αναβολή, ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης «προσωπικοτήτων» αρεστών στον αρχηγό.

Και αυτό παρά τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η αναβολή, αντιδράσεις από «ενδιαφερόμενους» οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, αφενός και αφετέρου βλέπουν άλλους, ευνοούμενους της ηγεσίας, να έχουν λάβει άτυπα ή κανονικά το χρίσμα και να έχουν αρχίσει να… τρέχουν, όπως επίσης και οι νυν βουλευτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτήν τη στιγμή υποψήφιοι δύο ταχυτήτων στο ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

«Κόψε μεγάλους για να δείξεις τσαμπουκά»!

Άλλωστε ο Γιώργος, όπως μας υπογράμμισε στενός του συνεργάτης, είναι κατηγορηματικός και δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη και απόφαση σε ό,τι αφορά το «κόψιμο» των προαναφερθέντων στελεχών απ’ τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Η δε επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων δεν τον απασχολεί και πολύ. Θα τις ελέγξει, πιστεύει, αφού εκτιμά (βάσιμα) πως σε προεκλογική περίοδο ουδείς τελικά θα θελήσει να εμφανιστεί ως «υπονομευτής». Συνεπώς οι αντιδράσεις θα εκφυλιστούν και ελάχιστοι θα μείνουν -τελικά- να συμπαραστέκονται στους κομμένους.

Περισσότερο, επαναλαμβάνουμε, τον απασχολεί η διαχείριση της «επόμενης ημέρας». Αυτό είναι το βασικό του άγχος και αυτό είναι που καθορίζει εν πολλοίς τις κινήσεις και επιλογές του.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο επανήλθαν στο προσκήνιο οι εισηγήσεις ενός μέρους του επιτελείου του, εισηγήσεις «ακραίες», που στοχεύουν αφενός στο να περάσει η εικόνα του ηγέτη-τσαμπουκά και να τονωθεί έτσι το ηγετικό του προφίλ που συνεχίζει να είναι πολύ αδύναμο και αφετέρου να ελεγχθεί και a priori η «επόμενη μέρα».

Οι εισηγήσεις αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

— Την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου αμέσως μετά τις διακοπές και πάντως μέσα στο φθινόπωρο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα έχουν στο μεταξύ προκηρυχθεί εκλογές. Ένα έκτακτο συνέδριο «αναβάθμισης» του Γιώργου, a priori ελέγχου της «επόμενης ημέρας», ακόμα και επανεκλογής του στη θέση του προέδρου…

— Διαγραφές όσων τυχόν τούτη την περίοδο αμφισβητήσουν βασικές επιλογές του, ώστε να δείξει πυγμή και να περάσει η εικόνα πως ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι…

— «Απόσυρση» απ’ τα ψηφοδέλτια των εκλογών μιας σειράς ιστορικών στελεχών, ώστε να περάσει η εικόνα της πλήρους ανανέωσης, αλλά και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος στελεχών με «ιστορικά στελέχη» και να χτυπηθούν έτσι ομάδες και ομαδοποιήσεις. Θα είναι -φυσικά- αποσύρσεις με… όλες τις τιμές, κάτι σαν «τιμητικές αποστρατείες». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι του έχουν εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, την «απόσυρση» των Κ. Σημίτη και Α. Τσοχατζόπουλου, ακριβώς για να φανεί ότι ξεκινά από στελέχη-κλειδιά της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που και επί της ουσίας αλλά και σημειολογικά σημαίνουν πολλά!

Βέβαια η τελευταία εισήγηση έρχεται σε αντίφαση με την πρόταση που μόλις πρόσφατα έκανε ο ίδιος ο Γιώργος σε ένα άλλο ιστορικό στέλεχος, τον Γερ. Αρσένη, να είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά. Αλλά, επαναλαμβάνουμε, οι παραπάνω εισηγήσεις επανήλθαν μετά την αναβολή της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η συζήτησή τους, η εξέτασή τους, εξαρτώνται απ’ τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Θεωρείται, ας πούμε, απίθανο να προκηρύξει ο Κ. Καραμανλής εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου και το ΠΑΣΟΚ να μπει έστω και σε συζήτηση τέτοιων εισηγήσεων.

Σημειώνουμε ωστόσο, πως η πρόταση για το έκτακτο συνέδριο, απ’ τους εμπνευστές της τουλάχιστον, δεν συνδέεται με τον χρόνο των εκλογών. Δηλαδή η εισήγηση είναι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο ακόμα κι αν πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο!

Και αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνουμε, δεν το έχει αποκλείσει ο Γιώργος…

Οι τριγμοί απ’ την «τρόικα»…

Πάντως -και αυτό είναι ενδεικτικό του ρευστού κλίματος που επικρατεί στη Χαρ. Τρικούπη- ακόμα και η ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής προκάλεσε αντιδράσεις και τριγμούς, καθώς εκτιμήθηκε πως η πρεμούρα να διαρρεύσει ότι οι Ν. Αθανασάκης, Κ. Λαλιώτης και Π. Ευθυμίου συγκροτούν την «τρόικα» αυτής της Επιτροπής ουσιαστικά λειτουργούσε σαν «καπέλωμά» της, στον βαθμό μάλιστα που συμμετέχουν σ’ αυτήν στελέχη όπως ο Β. Βενιζέλος και η Ά. Διαμαντοπούλου.

Έτσι η «διαρροή» έγινε προσπάθεια να αποσυρθεί άρον άρον, για να μην πάρουν οι αντιδράσεις διαστάσεις ακόμα και ανεξέλεγκτες.

Απ’ την άλλη μεριά επισημαίνεται πως ο Λαλιώτης εμφανίζεται αντικειμενικά να είναι απλώς ένα απ’ τα 11 μέλη της Επιτροπής, κάτι που ασφαλώς δεν ικανοποιεί τη -θεμιτή- φιλοδοξία για «διακριτό ρόλο»…

Ένδεια στα ψηφοδέλτια…

Πάντως, η μέχρι και πρόσφατα «σοδειά» στα υπό κατάρτιση ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ μάλλον φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί.
Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν καλύπτουν ούτε τις προσδοκίες του Γιώργου ούτε τις απαιτήσεις δυνατών ψηφοδελτίων «μάχης», αφού από μικρή έως πενιχρή ήταν η ανταπόκριση «λαμπερών» προσώπων με τις προδιαγραφές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Λείπει, όπως μας υπογράμμισε χαρακτηριστικά στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη, η «προσφορά ποιότητας». Κάτι που παραπέμπει σε απογοήτευση του κόσμου απ’ τις πολιτικές των δυο μεγάλων κομμάτων, σε συνολικότερη απαξίωση της πολιτικής.

Είναι βέβαια και η άρνηση σοβαρών τοπικών στελεχών να παίξουν τον ρόλο του «λαγού» νυν βουλευτών ή άλλων «επωνύμων» υποψηφίων, αλλά είναι και κάτι άλλο, σ’ ένα διαφορετικό βέβαια επίπεδο, που όμως χρωματίζει την ποιότητα των ψηφοδελτίων:

— Ορισμένα στελέχη της επιτροπής εξέτασης των υποψηφιοτήτων, προκειμένου να «διευκολύνουν» φίλους τους υποψηφίους, φροντίζουν να βάζουν στα ψηφοδέλτια άλλους υποψηφίους «αδύναμους» ίσα ίσα για να τα… συμπληρώσουν…

Δεν αποκλείεται τελικά, και κυρίως αν πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, ο Γιώργος να επιχειρήσει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις για τους «κομμένους» περνώντας τα ψηφοδέλτια μόνο απ’ το ΠΣ επικαλούμενος έλλειψη χρόνου…

Σε ό,τι δε αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτό άπαντες εκτιμούν πως θα είναι «σφιχτό-παπανδρεϊκό» και με το βλέμμα… στην επόμενη μέρα.

Γιατί ανέχτηκε το προβοκάρισμα Παπούλια – Τάσσου

Σε ό,τι αφορά τώρα τη συνολικότερη στρατηγική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές, συνεργάτης του μας επεσήμανε ότι αν και η επιλογή της ακραίας πόλωσης δεν έχει αποδώσει, είναι υποχρεωμένος να μην την αλλάξει. Του διασφαλίζει τουλάχιστον μια πολύ καλή κομματική συσπείρωση, εντελώς απαραίτητη για τη διαχείριση της «επόμενης ημέρας».

Θέλει σε κάθε περίπτωση να κόψει κάθε πιθανότητα έστω και οριακής συναίνεσης, ακόμα και για ζητήματα που είναι απαραίτητη ή του προσπορίζει οφέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσεγγιστεί και η απίστευτη στάση που κράτησε τις προηγούμενες ημέρες επί της επίθεσης που έκανε κατά του Κάρ. Παπούλια και του Τάσσου Παπαδόπουλου ο Ν. Μπίστης, μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ!

Θα ανέμενε κάποιος μια τουλάχιστον αποδοκιμασία, πολύ περισσότερο που, επαναλαμβάνουμε, ο Ν. Μπίστης είναι μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του Κινήματος. Και όμως, ο Γιώργος το άφησε να περάσει έτσι, δείχνοντας μια πρωτοφανή επιπολαιότητα, ακόμα και αντιθεσμική συμπεριφορά!

Απλώς αξιοποίησε το γεγονός ότι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ των «νταβατζήδων» αποσιώπησαν εντελώς το γεγονός. Κάτι που φυσικά δεν τον τιμά καθόλου, αλλά δείχνει τις -πραγματικές- προθέσεις του, υπαγορευόμενες απ’ το άγχος της «επόμενης μέρας»!


Σχολιάστε εδώ