Οι αεριτζήδες των χρηματοπιστωτικών αγορών

Εκτός από τις δραστηριότητες αυτές, η «τράπεζα» (DEPEA) παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές στο κράτος και στους άλλους πελάτες της. Κι όλα αυτά φυσικά με αδρές αμοιβές. Η «τράπεζα» αυτή όπου οσφρανθεί ότι υπάρχουν δύσκολα δημοσιονομικά προβλήματα και υψηλές δανειακές ανάγκες του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταφθάνει με όλα τα σύνεργά της (συμβούλους, διαπραγματευτές, χρηματοδότες κ.λπ.).

Και οι κυβερνήσεις τη δέχονται με… ευγνωμοσύνη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρει. Το ύψος της αμοιβής είναι δευτερεύον πρόβλημα. Πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι προϋπολογισμοί των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ. Κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας του εδώ υποκαταστήματος της DEPEA τον επόμενο μήνα από επισήμους και δημοσιογράφους θα ακουστούν και θα γραφτούν πολλά, ότι η εδώ εγκατάστασή της δείχνει την «αύξηση της δυναμικότητας» της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της «πιστοληπτικής ικανότητας» της χώρας μας και άλλες παρόμοιες φούσκες. Όμως η αλήθεια είναι ότι η «τράπεζα» αυτή έρχεται στην Ελλάδα, γιατί διαπιστώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πλήρωνε και πληρώνει αδρά τους μεσάζοντες, συμβούλους, διαπραγματευτές και αναδόχους δανείων και δημοσίων έργων. Μυρίστηκε εύκολα κέρδη και έρχεται. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθεί με δουλειές στη χώρα μας. Έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί, αλλά τώρα φαίνεται να διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά αεριτζίδικων ενασχολήσεων έχει σημαντικά διευρυνθεί τον τελευταίο καιρό. Μέχρι τώρα η DEPEA ασχολήθηκε με αρκετές δουλειές στην Ελλάδα, όπως χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου με αγορά ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ, του ΟΣΕ με 700 εκατ. ευρώ και του ΟΑΣΑ με 653 εκατ. ευρώ. Επίσης συμμετείχε στη χρηματοδότηση μεγάλων δημοσίων έργων, όπως της γέφυρας Ρίου – Αντιρίου και της Αττικής Οδού και ήταν σύμβουλος για την πιστοληπτική αξιολόγηση του δήμου Αθηναίων. Είναι βέβαια γνωστό ότι εάν δεν έχεις ισχυρό με προσβάσεις χρηματοοικονομικό σύμβουλο αδρά αμειβόμενο δεν μπορείς να εξασφαλίσεις υψηλό «βαθμό» πιστοληπτικής ικανότητας. Τώρα η τράπεζα αυτή διαπιστώνει ότι το 2008-2010 οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου θα είναι άκρως πιεστικές, λόγω των πολύ σημαντικών τοκοχρεολυσίων που είναι υποχρεωμένο να πληρώσει το Δημόσιο και λόγω του ότι οι τέως και νυν ΔΕΚΟ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι αρκετά κερδοφόρο για τους αγοραστές πακέτων μετοχών από το Δημόσιο και υπάρχουν τεράστια περιθώρια πώλησης «συμβουλών» στους ΟΤΑ (δήμους και νομαρχίες) και συμμετοχής σε χρηματοδοτικά σχήματα, για την εκτέλεση έργων, Δημοσίου – ΔΕΚΟ – ΟΤΑ στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ. Με άλλα λόγια λαμπρό πεδίο δράσης και υψηλών κερδών, καθώς η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη εγγυάται την εξ ολοκλήρου εξόφληση όλων των υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντι στους «εμπόρους» της διεθνούς χρηματαγοράς που πουλάνε αεριτζίδικες υπηρεσίες, τις οποίες παράγει η νεοφιλελεύθερη δόμηση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Η DEPEA δραστηριοποιείται στα κράτη που αντιμετωπίζουν οξύτατες δημοσιονομικές ανάγκες, έχουν υψηλό δανεισμό και ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το τρίδυμο αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για την «τράπεζα» αυτή. Με γραφεία ή υποκαταστήματα έχει εξασφαλίσει έντονη παρουσία στις χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής που διαθέτουν τα «προσόντα» αυτά. Είχε δυσκολίες η κυβέρνηση Γιέλτσιν στη Ρωσία; Παρούσα με υποκατάστημα η DEPEA. Είχε υψηλό δημόσιο χρέος η Ιταλία (και έχει φυσικά ακόμη); Παρούσα με υποκατάστημα η «τράπεζα». Έχει σημαντικά αυξημένες υποχρεώσεις η Τουρκία και ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων; Παρούσα με γραφείο στην Κωνσταντινούπολη η DEPEA. Ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις στην Ισπανία. Κι εκεί παρούσα. Από πέρυσι άρχισε η δραστηριότητά της στην Τσεχία και από φέτος στη Βουλγαρία, μόλις η χώρα αυτή έγινε μέλος της ΕΕ. Βαδίζει στα σίγουρα, όπου υπάρχουν εγγυημένες δουλειές. Ουδείς ψόγος. Δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Κερδοσκοπικά κεφάλαια διακινεί. Ας προσέχουν οι πελάτες! Όπως θα συμβούλευε και ο κ. Σημίτης!

Η κερδοφορία της DEPEA θεωρείται αρκετά υψηλή σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτει και τις υπηρεσίες που πουλάει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το προσωπικό που απασχολεί φτάνει περίπου στα 600 άτομα συνολικά για όλα τα υποκαταστήματα και τα γραφεία στην έδρα της (Δουβλίνο) και στα άλλα κράτη. Η μετοχή της είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και το 2006 τα καθαρά της κέρδη μετά την αφαίρεση των φόρων έφτασαν στα 526 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό για «πώληση» συμβουλών, διαπραγμάτευση χρηματοδοτήσεων και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Οι επιχειρήσεις που πουλάνε τέτοιες υπηρεσίες διαθέτουν σχεδόν μηδενικά δικά τους κεφάλαια και ψάχνουν για χώρες με έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, που έχουν πιεστικές ανάγκες για σύναψη δανείων (συνήθως θαλασσοδάνεια) και εφαρμόζουν προγράμματα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτή είναι με λίγα λόγια η σκιαγράφηση της «τράπεζας» που θα λειτουργήσει γραφείο και στην Αθήνα. Το πρόγραμμα εργασιών για την Ελλάδα θα είναι αρκετά ευρύ και πολλαπλά κερδοφόρο για την DEPEA. Ειδικότερα οι εργασίες της θα είναι:

α) Η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (συμβουλών) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
β) Η εξεύρεση των καλύτερων λύσεων (καλύτερες για ποιους άραγε;) για θέματα που σχετίζονται με χρηματοδότηση προϋπολογισμών, δηλαδή με τη διάθεση ομολόγων, γραμματίων ή άλλων πιστωτικών τίτλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιώτες κεφαλαιούχους και φυσικά με την ανάλογη αμοιβή από το κράτος ή τους άλλους πελάτες της (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, χρηματοδότες κ.λπ.).
γ) Η εξασφάλιση κεφαλαίων για την εκτέλεση έργων υποδομής από τον δημόσιο τομέα, τις
ΔΕΚΟ (π.χ. δίκτυο ΟΣΕ) και τους ΟΤΑ. Η χρηματοδότηση των έργων αυτών πέρα από την αμοιβή της DEPEA θα σημάνει και την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους στους χρηματοδότες (ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια).
δ) Οι προσπάθειες επέκτασης των ορίων δανεισμού του Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
ε) Ο ρόλος συμβούλου σε θέματα διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ ή άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, αναδιάρθρωσης χρέους, επέκτασης χρηματοοικονομικών συναλλαγών και υποστήριξης εκδόσεων ομολόγων και άλλων πιστωτικών τίτλων.

Τα ξεφτέρια της DEPEA θα ξαμοληθούν στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ΔΕΚΟ και σε δήμους – νομαρχίες με δελεαστικές προσφορές για παντοειδείς… εξυπηρετήσεις, τις οποίες θα παρουσιάζουν ιδιαίτερα ελκυστικές στο «μη νοήμον» κοινό των κρατικών λειτουργών. Αυτοί οι σύμβουλοι είναι που έθαψαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τα φόρτωσαν με δομημένα ομόλογα και με μετοχές – «φούσκες». Οι άσχετες διορισμένες διοικήσεις πώς θα μπορούν να ξεχωρίζουν τις προτάσεις των διαφόρων συμβούλων και το αμερόληπτο των εισηγήσεών τους; Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών άραγε θα είναι σε θέση να αντιληφθεί την προσφορά των ανθρώπων της DEPEA ή της Morgan ή των άλλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών που θα πολιορκούν πραγματικά τα γραφεία τους; Στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Αλογοσκούφης είχε χαρακτηρίσει τις διοικήσεις άσχετες που ίσως άθελά τους έπεσαν θύματα των ανθρώπων της Morgan ή της «Ακρόπολις». Λυπάμαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους αυτούς. Και όσο οι δημοσιονομικές ανάγκες θα μεγαλώνουν, ο δανεισμός του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ θα παίρνει τη μορφή κατεπείγουσας ανάγκης και οι αποκρατικοποιήσεις θα αποτελούν λύτρωση, οι άσχετοι οικονομικοί υπουργοί θα μπορούν να προκρίνουν τις συμφερότερες για το Δημόσιο λύσεις; Η προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών γρήγορα θα διευρυνθεί στην Ελλάδα, λόγω του πολλαπλασιασμού των δημοσιονομικών μας αναγκών. Η αγορά αυτή θα μεγαλώσει. Και δεν θα είναι μόνο η DEPEA που θα εγκατασταθεί εδώ. Θα τρέξουν και άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων. Και θα αρχίσει ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα βουτήξει από το Δημόσιο τις περισσότερες δουλειές.

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον διαφθοράς, διαπλοκής, χρηματισμού, ανταγωνισμού και έντονης κερδοσκοπίας, που έχουν διαμορφώσει οι χρηματοπιστωτικές αγορές, θα βρεθούν σύντομα οι άσχετες πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα μπορέσουν άραγε να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου και τη δική τους αξιοπρέπεια; Οι προϋπολογισμοί του κράτους των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων θα δεινοπαθήσουν. Οι προϋπολογισμοί θα πληρώνουν τις αμοιβές των συμβούλων, διαπραγματευτών, αναδόχων και λοιπών ξεφτεριών των αλλοδαπών και ημεδαπών χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Και τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα τοποθετούν τα αποθεματικά τους σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους, που τις περισσότερες φορές θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα τα δικά τους και των εταιρειών τους. Ήδη έχουμε αρκετά πικρή εμπειρία της συμπεριφοράς αυτών των εταιρειών. Η διοίκηση του ΤΕΑΔΥ μπορεί να μας διαφωτίσει. Τελικά, οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε θύματα από τις χρηματοοικονομικές αυτές ιστορίες.

Τα γράφουμε αυτά μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν οι κύριοι Καραμανλής και Αλογοσκούφης πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων στον τόσο ευαίσθητο χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να περιφρουρήσουμε το δημόσιο συμφέρον (δημόσιο χρήμα) από τα κάθε είδους τρωκτικά που παράγει σε αφθονία η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη οικονομία.


Σχολιάστε εδώ