Με… έκπτωση πήρε το δάνειο ο Φασούλας

Κι αυτά όμως παραλίγο να μην του τα εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, αφού χρειάστηκε η «αποστασία» του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Παν. Αγγελόπουλου αλλά και η στήριξη του συνδυασμού που πρόσκειται στο ΚΚΕ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κώδικα, για να «περάσει» το δάνειο απαιτούνταν 27 ψήφοι, δηλαδή ενισχυμένη πλειοψηφία: Οι «πραιτωριανοί» του δημάρχου, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, «ξαμολύθηκαν» στα πέρατα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης από την περασμένη Δευτέρα για να «μαζέψουν» τους συμβούλους της πλειοψηφίας από τις διακοπές τους. Έτσι, Τετάρτη βράδυ γύρισε η Βίκυ Λέανδρος από τη Γερμανία. Την προηγούμενη άλλοι τρεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κ.λπ. Μόνο τη Δάφνη Μπόκοτα και τον Λεωνίδα Κούβαρη δεν μπόρεσαν να… φέρουν στον Πειραιά. Έτσι, στη συνεδρίαση παρόντες ήταν 23 σύμβουλοι του Φασούλα. Αυτήν τη φορά όμως δεν θα υπήρχαν οι διαφοροποιήσεις του παρελθόντος, αφού και ο Δημ. Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει ότι ένα τέτοιο μικρό ποσό θα το ψήφιζε, αλλά και ο Βασ. Βουγιουκλάκης δεν φαινόταν διατεθειμένος να μείνει «εκτός γραμμής». Άρα 23 ψήφοι ήταν σίγουρες και θα έπρεπε να αναζητηθούν οι υπόλοιπες 4. Οι δύο διασφαλίστηκαν αναπάντεχα από τον συνδυασμό του ΚΚΕ. Η επικεφαλής του συνδυασμού Ελπίδα Παντελάκη, ενώ από βήματος «κατσάδιασε» τον δήμαρχο για τη στάση του στο θέμα της απεργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αναγνωρίζω τον Φασούλα που ήξερα», την ώρα της ψηφοφορίας τον στήριξε με τη δική της ψήφο και την ψήφο του συμβούλου της κ. Λαμπρόπουλου.

Κι έτσι ακόμα το δάνειο δεν «πέρναγε». Έλειπαν δύο ψήφοι. Η ώρα περνούσε και η συνεδρίαση τραβούσε σε μάκρος. Ανούσιες τοποθετήσεις συμβούλων της πλειοψηφίας, έτσι για… χασομέρι. Κόντευαν μεσάνυχτα όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Τότε άρχισαν να βγαίνουν οι… λαγοί από το καπέλο του δημάρχου.

Ο ένας μπήκε ασθμαίνων στην αίθουσα, ψήφισε «ναι» κι έφυγε. Ήταν ο Παναγιώτης Μελάς που, αν και κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος, εμφανίστηκε δύο μόλις φορές μετά την εκλογή του, ως συμβούλου βέβαια, στο ΔΣ. Και τις δύο για να ψηφίσει υπέρ του Φασούλα! Τέτοια στήριξη από τη Δεξιά ούτε στον… ύπνο του δεν την είχε δει ο δήμαρχος…

Έτσι οι ψήφοι έφθασαν τις 26. Έμενε μία. Βρέθηκε κι αυτή. Ο σύμβουλος του Αγραπίδη Παν. Αγγελόπουλος, που, αν και η παράταξή του μαζί μ’ αυτήν του Δρίτσα είχαν πει «όχι» στο δάνειο, διαφοροποιήθηκε και ψήφισε «ναι», πελιδνός και κατακόκκινος, αφού είχε πλέον αντιληφθεί ότι η πολιτική του καριέρα στον Πειραιά μάλλον τελείωνε άδοξα.

Ούτως ή άλλως, πάντως, το δάνειο «πέρασε» και σίγουρα αυτό αποτελεί επιτυχία του Φασούλα και ειδικά των συνεργατών του (σ.σ.: δηλαδή του Γιώργου), αφού όλοι πλέον παίρνουν «βαθιά ανάσα» και τουλάχιστον για φέτος αλλά και του χρόνου δεν θα έχουν προβλήματα. Στο χέρι τους είναι να μην έχουν προβλήματα και στο μέλλον…

Εκείνο που «κρατάμε» απ’ όλη την ιστορία είναι η επιμονή και το πείσμα για την επίτευξη του στόχου που έδειξε η πλειοψηφία. Δεν θα εξετάσουμε με ποιους τρόπους πέτυχαν αυτό που ήθελαν, άλλωστε στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, όμως το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει. Η απορία μας είναι γιατί όλη αυτήν την ενέργεια και την αποτελεσματικότητα ο δήμαρχος και η παρέα του δεν «τη βγάζουν» για την αντιμετώπιση θεμάτων που «καίνε» την πόλη. Όπως τα σκουπίδια, τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ κ.λπ.

// Βέβαια το ότι έρχονται εκλογές και το ότι ο δήμος θα προσλάβει καμιά διακοσαριά συμβασιούχους ίσως να εξηγεί τις «περίεργες» ψήφους. Όποιος προαλείφεται για βουλευτής και μπορεί να κάνει 15-20 διορισμούς δεν θα κάτσει να σκεφτεί και πολύ αν θα πρέπει να στηρίξει τις θέσεις του δημάρχου. Στην ελληνική πραγματικότητα οι ψήφοι συμβιβασμού δεν είναι -δυστυχώς- σπάνιο φαινόμενο. Όπως και οι Εφιάλτες άλλωστε…

// Όταν κατέβηκε από το βήμα ο Π. Αγγελόπουλος ο Τάσος Μητρόπουλος του είπε: «Μην ξανακαθίσεις δίπλα μας. Κι από δω και πέρα να φοράς… πράσινο κοστούμι»!Μπέζα, κανέναν φουκαρά ψιλικατζή να τον κυνηγάει η Εφορία γιατί δεν πληρώνει ΦΠΑ, γιατί θα αλλάξουμε κάθε καλή άποψη που έχουμε για σας.

Και κάτι ακόμη: Μήπως, με βάση την απόφαση αυτή, θα πρέπει να ζητήσουν δικαίωση και όλοι όσοι υφίστανται ήδη περιοριστικά μέτρα για τον ίδιο λόγο; Ο Συνήγορος του Πολίτη τι λέει γι’ αυτό;

// Το θέμα της απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου έθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Θ. Δρίτσας. Όπως είπε, το συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ήταν το 18ο από την αρχή του χρόνου. Και βέβαια μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θα γίνει άλλο, μια και όλοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις διακοπές. Δηλαδή σε 8 μήνες έχουν γίνει δεκαοχτώ συμβούλια εκ των οποίων το ένα, το πρώτο, ήταν εθιμοτυπικό, ένα δεν έγινε καθόλου και σ’ ένα συζητήθηκε μόνο ένα θέμα. Ουσιαστικά δηλαδή έγιναν δεκαπέντε «ζουμερά» συμβούλια. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, όπως είπε ο κ. Δρίτσας, θα έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τέλος Αυγούστου 26 συμβούλια! «Γιατί αυτή η αδράνεια;», διερωτήθηκε. Μήπως η δημοτική αρχή δεν θέλει τον έλεγχο και αποφεύγει τις «ενοχλητικές» συνεδριάσεις;

Την ίδια άποψη είχε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Βουτσινάς, ο οποίος τόνισε ότι στα συμβούλια αναδεικνύονται προβλήματα της πόλης, γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται τακτικά. Αν δεν γίνονται, σημαίνει ότι κάποιοι θέλουν λίγες συνεδριάσεις για λιγότερο έλεγχο.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Ρεσβάνης είπε ότι πέρυσι είχαν γίνει 20 συνεδριάσεις όλο τον χρόνο!

Ατυχής βέβαια ο παραλληλισμός γιατί πέρυσι ήταν προεκλογική χρονιά και το συμβούλιο από τον Ιούνιο δεν είχε συνεδριάσει, ενώ από τον Νοέμβριο και μετά έγιναν μόνο 3 διαδικαστικές συνεδριάσεις. Αν θέλετε μέτρο σύγκρισης, του είπε ο Θ. Δρίτσας, να μας πείτε πόσες συνεδριάσεις έγιναν πρόπερσι και το 2004.

// Μέσα στον μήνα θα γίνουν μεγάλες κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης και κανένας δεν έχει πει τίποτα. Καμιά ενημέρωση, καμιά ανακοίνωση, κανένα φως από πουθενά. Με τους φορείς έγιναν κάποιες συζητήσεις, αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει τίποτα! Κάποιοι αποφασίζουν πριν απ’ αυτόν γι’ αυτόν, αλλά… ερήμην του!

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο Ηλιόπουλου, το οποίο, όπως είπε στο συμβούλιο όπου έθεσε το θέμα ο Γ. Βουτσινάς, δώδεκα σύμβουλοι της σημερινής πλειοψηφίας, πέρυσι ως μειοψηφία, όταν το είχε φέρει ο Αγραπίδης το καταψήφισαν και υποχρέωσαν τον τότε δήμαρχο να το πάρει πίσω. Κι άλλοι φορείς είχαν αντιδράσει τότε, όπως και στο Β΄ Διαμέρισμα. Τώρα τι γίνεται; Γιατί συμφωνούν όλοι; Επειδή άλλαξε ο δήμαρχος το σχέδιο έγινε… ξαφνικά καλό; Ή μήπως το υλοποιούν τώρα τον Αύγουστο που λείπει ο κόσμος και δεν… μιλάει κανένας γιατί δεν έχουν πάρει… χαμπάρι τι γίνεται;

Όταν γυρίσουν από τις διακοπές και βρουν κλειστές την άνοδο της Γρηγ. Λαμπράκη και την κάθοδο της Ηρώων Πολυτεχνείου, όταν δουν αντιδρομήσεις στη Βενιζέλου και στην Καραολή – Δημητρίου και νιώσουν την… κεραμίδα, θα είναι αργά για να φωνάξουν.

Πάντως, θεωρούμε ότι τόσο μεγάλης σημασίας θέματα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης αλλά και τις συνήθειες των Πειραιωτών θα έπρεπε να συζητιούνται πιο σχολαστικά και η ενημέρωση να είναι πληρέστερη. Η εποχή του «έτσι μου αρέσει, έτσι θα γίνει» πρέπει κάποτε να περάσει. Και στον Πειραιά…

// Ολοκληρώνεται το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οι υποψηφιότητες του Μανώλη Μπεντενιώτη, του Δ. Καρύδη, του Γιώργου Μπενέτου και του υπαλλήλου της Γραμματείας Ενημέρωσης Δ. Κατσικάρη. Επίσης έχουν προταθεί οι Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Κ. Ρεσβάνης και η Νίτσα Βλασοπούλου από τον συνδυασμό του Φασούλα. Απ’ αυτούς η κ. Βλασοπούλου αρνήθηκε για λόγους υγείας και ο Κ. Ρεσβάνης δεν έχει απαντήσει. Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, πάντως, δηλώνει ότι είναι στρατιώτης του Κινήματος και αν το κόμμα επιμένει στην υποψηφιότητά του θα κατέβει, καθώς πιστεύει πως σ’ αυτές τις εκλογές δεν πρέπει καμία ψήφος να πάει… χαμένη. Άσχετα αν υπάρχει ελπίδα εκλογής ή όχι, όλοι πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μαζέψουν ψήφους. Γιατί στο τέλος η δικαίωση θα είναι για όλους και όχι μόνο για όσους εκλεγούν.


Σχολιάστε εδώ