Είμαστε έτοιμοι, λένε στο ΠΑΣΟΚ

Φανταστείτε, ποιος μπορεί τώρα με τις κάλπες στημένες να σηκωθεί και να δημιουργήσει θέμα για τον αποκλεισμό του Νεονάκη ή του Πάχτα; Κανείς φυσικά. Κάπως έτσι σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ τις εξελίξεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη στην αφετηρία…

Στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, που μετέχει πλέον ως εκ της θέσεώς του στη γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, έλεγε στο «Π» πως «δεν υπάρχει καλή και κακή ημερομηνία για τις εκλογές. Αν ο Καραμανλής θέλει να αιφνιδιάσει το ΠΑΣΟΚ, τότε πολύ πιθανόν μετά της Παναγίας να προκηρύξει εκλογές για τις 9 Σεπτεμβρίου, γιατί μετά για όλες τις άλλες πιθανές ημερομηνίες δεν θεωρούνται πρόωρες οι εκλογές»! Όχι βέβαια πως και η 9 Σεπτεμβρίου θεωρείται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…

Με τον Πλαστήρα στις
9 Σεπτεμβρίου του ’51…

Σε μια από τις συζητήσεις που γίνονται στη Χαριλάου Τρικούπη, σε πολύ μικρό κύκλο στελεχών του κ. Παπανδρέου, ειπώθηκε ότι «στις εκλογές του 1951 που έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου, και που ηγείτο ο Πλαστήρας, ηττήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο παππούς του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου», που σημαίνει ότι έχουν ψάξει όλες τις ημερομηνίες όπου έχουν γίνει εκλογές, μόνο που η αναφορά δεν ήταν καθόλου… ενθαρρυντική για τον Γιώργο…

Στην «τσίτα» ο Παπανδρέου
Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι αυτό το διάστημα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην «τσίτα». Δεν έχει το γνώριμο στυλ της ηρεμίας που ξέρουμε όλοι μας, η παρατεταμένη προεκλογική ετοιμότητα τον έχει επηρεάσει. Και μέσα στον Αύγουστο (με εξαίρεση ένα δεκαήμερο, από σήμερα μέχρι και της Παναγίας, που θα βρίσκεται με την οικογένειά του σε διακοπές) έχει προετοιμάσει πολιτικές δράσεις με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Όπως, λένε οι ίδιες πηγές, αισθάνεται βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και φροντίζει μάλιστα να εμψυχώνει και τους συνεργάτες του, λέγοντας πως, όποτε και αν κάνει τις εκλογές ο Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ θα τις κερδίσει. Την αισιοδοξία του αυτήν τη στηρίζει όχι μόνο στην υπόθεση των πυρκαγιών που η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά αλλά και στο «ζουμί» που έμεινε στους πολίτες από το σκάνδαλο των ομολόγων. Κανείς δεν ξέρει όμως οι παροχές που δίνει τώρα ο πρωθυπουργός σε διάφορες κοινωνικές τάξεις τι πολιτική ζημιά θα κάνουν στην αντιπολίτευση και πόσο θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους πάνω από την κάλπη. Κατά τα άλλα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται βέβαιος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ημερομηνία λήξεως στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Ο ίδιος τοποθετεί την ημερομηνία των εκλογών όχι πέραν του φθινοπώρου.

Έτοιμα τα τηλεοπτικά σποτάκια
«Οι εκλογές για μας είναι σαν να έχουν γίνει χθες», λέει ο Πέτρος Ευθυμίου, θέλοντας να δείξει πόσο έτοιμο είναι το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση αιφνίδιων, ή μη, εκλογών. Μάλιστα στις 20 Αυγούστου θα έχουν στη διάθεσή τους και τα πρώτα προεκλογικά τηλεοπτικά σποτάκια, τα οποία έχει επιμεληθεί ο κ. Βασίλης Δασκαλόπουλος, της εταιρείας «Asset Ogilry Public».

Δύο στην αρχή. Το πρώτο θα αφορά τις ημέρες και τα έργα της ΝΔ και το δεύτερο, επικεντρωμένο στον κ. Παπανδρέου, θα «διαφημίζει» τις προτάσεις του για την οικονομία, ιδίως στα νοικοκυριά που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Σύνθημα: «Έργα και ημέρες της ΝΔ. Γέρασε πρόωρα εν αμαρτίαις».

Στο στόχαστρο των
εκσυγχρονιστών ο Λαλιώτης
Εδώ και λίγο διάστημα παρατηρείται μια αρνητική αντίδραση και διατυπώνεται ένα ερωτηματικό για τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Λαλιώτης. Στελέχη που υιοθετούν τις απόψεις της λεγόμενης ομάδας των εκσυγχρονιστών λένε με νόημα ότι τους βάζει όλο τρικλοποδιές με στόχο να εκτεθούν απέναντι στον κ. Παπανδρέου, και έφεραν ως παράδειγμα τις περιπτώσεις Πάχτα και Νεονάκη, ιδίως του δεύτερου, ότι δεν τον ήθελε ο Λαλιώτης, που σημειωτέον ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει να του μιλήσει πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Ιδίως πρώην υπουργοί του κ. Σημίτη δεν μιλάνε με θετικό τρόπο για τον κ. Λαλιώτη, που τοποθετήθηκε πλέον και στη γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα και εδώ θα παίξει το μεγάλο του χαρτί. Τα ίδια αυτά στελέχη λένε για τον κ. Λαλιώτη ότι τρέφει μίσος εναντίον τους και πως για τον μόνο που έχει καλά λόγια να πει είναι για τον Σημίτη, που ο κ. Λαλιώτης όταν καμιά φορά θέλει να κάνει χιούμορ, αλλά χιούμορ που σκοτώνει, τον αποκαλεί «γίγαντα».

Έτοιμα τα ψηφοδέλτια
Μέχρι και στο τυπογραφείο μπορεί να δοθούν τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών αν η κυβέρνηση ανάψει πράσινο φως για τις εκλογές. Η περίπτωση ωστόσο του Γεράσιμου Αρσένη, αν θα είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά ή όχι, παραμένει ανοικτή. Πάντως η είδηση που μεταδόθηκε, ότι είπε «ναι», ενδέχεται να δόθηκε πρόωρα για να «καεί».

Ξεχωριστή περίπτωση θεωρείται και η υποψηφιότητα του κ. Κ. Κουλούρη, που λόγω… καλής συμπεριφοράς και… μεταμέλειας, ενδεχομένως να τον… συγχωρέσει ο Γιώργος, με την πίεση και των οπαδών του της Βʼ Αθήνας είναι πιθανόν να αρθεί ο αποκλεισμός του και να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο! Αντίθετα για τις περιπτώσεις των κ. Γ. Παπαντωνίου, Ν. Ανθόπουλου, Χρ. Πάχτα και Μ. Νεονάκη, δεν φαίνεται στον ορίζοντα πράσινο φως.

Νέες υποψηφιότητες
Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τις υποψηφιότητες σε όλους τους άλλους νομούς και τις εκλογικές περιφέρειες χωρίς ιδιαίτερα λαμπερά ονόματα. Η περίπτωση της Άννας Νταλάρα απορρίφθηκε, γιατί δεν ήθελε η ίδια να κατέβει στη Βʼ Πειραιά. Αντίθετα, υποψήφιοι εκτός από τους νυν βουλευτές στην ίδια περιφέρεια, θα είναι οι κ.κ. Σαράφογλου, Κασιμμάτη, Βελσεμέ, Τσακοπλάκος, Ξυλούρης και Μαρωνίτης. Στην Αʼ Πειραιά, εκτός του κ. Σημίτη, οι Μπεντενιώτης, Καρύδης, Μπενέτος, Κατσικάρης και η κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Ντεντιδάκη.

Στην Αʼ Αθήνας, πέραν των νυν βουλευτών, υποψήφιοι θα είναι οι κ. Ά. Διαμαντοπούλου, Π. Οικονόμου, Α. Ροκοφύλλου, ενώ στη Βʼ Αθήνας υποψήφιοι θα είναι οι κ.κ. Ανδρουλάκης, Χρυσοχοΐδης, Ξενογιαννακοπούλου, Δαμανάκη, Μαδεμλής (από τον χώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, πρώην γραμματέας), και στο Υπόλοιπο Αττικής, εκτός τους υπάρχοντες, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο Νίκος Έξαρχος, η Ελισσάβετ Γράψα και η Ελένη Ανουσάκη.


Σχολιάστε εδώ