ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ σε ραντιέρηδες και off-shore

Οι δύο αυτές διατάξεις χαρακτηρίζονται από έμπειρα στελέχη της τραπεζικής αγοράς ως δώρα στο λεγόμενο «νέο χρήμα» που αναζητεί επενδυτικές διεξόδους σε ελληνικές κινητές αξίες ή ακίνητα. Ιδιαίτερα εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν οι πανίσχυροι εφοπλιστές του Λονδίνου, που διαθέτουν αμύθητη ρευστότητα από την πρωτοφανή άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, άρα και των ναύλων, και αναζητούν τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα χωρίς τις «ενοχλητικές» παρεμβάσεις της Εφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», στις υπεράκτιες εφοπλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς φορολογικής ασυδοσίας, βάσει αναγκαστικών νόμων από την εποχή της χούντας, έχει προσφερθεί ήδη από το 2004, από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζα, το μοναδικό προνόμιο των αφορολόγητων αποδόσεων από επενδύσεις σε repos.

Ευνοημένες από τη νέα ρύθμιση για την απαλλαγή των τόκων από φορολογία εισοδήματος θα είναι βεβαίως και οι τράπεζες, αλλά και οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Εκδίδοντας ομόλογα στο εξωτερικό (συνήθως στο Λουξεμβούργο), για δικό τους λογαριασμό, ή για άλλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν στους αλλοδαπούς αγοραστές των τίτλων τους αφορολόγητες αποδόσεις και έτσι να δανείζονται με καλύτερους όρους, στην «πλάτη» βεβαίως των «κοινών» φορολογουμένων, που πληρώνουν φόρο 10% για τις πενιχρές αποδόσεις των καταθέσεών τους.

Ο νέος νόμος του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ανοίγει παραδόξως ένα τεράστιο παράθυρο φοροαποφυγής στους πάσης προελεύσεως διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού. Ορίζει, ειδικότερα, ότι «όταν δικαιούχοι των τόκων αυτών (σ.σ.: αναφέρεται στους τόκους από ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων που εκδίδονται στην αλλοδαπή) είναι κάτοικοι αλλοδαπής αυτοί απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος».

Τη δυνατότητα αφορολόγητων αποδόσεων που δίνει ο νέος νόμος θα αξιοποιήσουν, χωρίς αμφιβολία, όχι μόνο οι πραγματικοί κάτοικοι αλλοδαπής, αλλά και εγχώριοι μεγαλοεπενδυτές. Όπως τονίζουν στο «Π» τραπεζικά στελέχη, ήδη στην πλειονότητά τους οι ισχυροί έλληνες κεφαλαιούχοι έχουν μεταφέρει σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους τις έδρες των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων. Άλλωστε, πίσω από την έξαρση της επενδυτικής δραστηριότητας στο χρηματιστήριο, από εταιρείες με έδρες σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους, κρύβονται σε μεγάλο βαθμό εγχώρια κεφάλαια, τα οποία επενδύονται μέσω off-shore εταιρειών για λόγους εχεμύθειας και προστασίας από φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αλλά και οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τη ρύθμιση, αφού ως γνωστόν οι περισσότερες πλέον διαθέτουν επενδυτικούς βραχίονες στο Λονδίνο, το Λουξεμβούργο ή και σε χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Μέσω αυτών των θυγατρικών τους θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα υψηλής απόδοσης που εκδίδονται από άλλες ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, χωρίς την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια και ήδη το υπόλοιπο των δανείων αυτής της κατηγορίας ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ. Με τη νέα φορολογική μεταχείριση των αλλοδαπών επενδυτών για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που θα γίνονται στην αλλοδαπή, εκτιμάται ότι δίνεται ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να διενεργούνται στο εξής αυτές οι εκδόσεις σε ξένες αγορές, όπως το Λουξεμβούργο.

Και στα ακίνητα οι «υπεράκτιοι»…

Οι διευκολύνσεις προς τους επενδυτές με… παραδεισένια προέλευση δεν περιορίζονται, όμως, στις αφορολόγητες αποδόσεις ομολόγων. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ανοίγει διάπλατα και την πόρτα της αγοράς ακινήτων στους κατόχους υπεράκτιων εταιρειών.

Με άλλη διάταξη καταργείται η απαγόρευση που ίσχυε από το 1965 στη συμμετοχή αλλοδαπών (πλην κοινοτικών) σε ημεδαπές ανώνυμες κτηματικές εταιρείες. Όπως υπενθυμίζεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, με το ισχύον ως τώρα καθεστώς, «η συμμετοχή αλλοδαπών φυσικών ή νομικών προσώπων στις εταιρείες αυτές, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη διάλυση της ανώνυμης εταιρίας». Και προστίθεται ότι «η προτεινόμενη κατάργηση αποβλέπει στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική κτηματαγορά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και περαιτέρω στην προσαρμογή προς το άρθρο 56 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που απαγορεύει οποιονδήποτε περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών».

Στην πραγματικότητα, πίσω από τις επικλήσεις του κοινοτικού κεκτημένου και της ανάγκης για εισροές επενδυτικών κεφαλαίων από τον νομοθέτη κρύβεται η ανάγκη εξυπηρέτησης εφοπλιστικών και άλλων (ίσως και «σκοτεινών») κεφαλαίων, τα οποία επιδιώκουν μεγάλες αποδόσεις από την ελληνική αγορά ακινήτων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη φορολογική ασυλία και την εχεμύθεια που τους εξασφαλίζουν οι υπεράκτιοι παράδεισοι.

Στο όνομα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης κεφαλαίων, ο κ. Αλογοσκούφης «ανάβει πράσινο» για να κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα το «πλυντήριο χρήματος» της ελληνικής αγοράς ακινήτων…


Σχολιάστε εδώ