ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΟΣΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΩ!

Μετά την εξασφάλιση της θετικής γνωμοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Παναγόπουλος, συνοδευόμενος από τον πολιτικό του προϊστάμενο Θόδωρο Ρουσόπουλο, προσήλθε στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για να διοριστεί εκ νέου επικεφαλής της ΕΡΤ, αλλά και να συζητηθεί το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα διοίκησής του. Με την παρότρυνση της προέδρου της Βουλής η επίμαχη συζήτηση μετατέθηκε σε αόριστο χρόνο. Είχε όμως την ευκαιρία ο κ. Παναγόπουλος να αναφερθεί στα ιλιγγιώδη ποσά που εισπράττει ο ίδιος και οι εντεταλμένοι του σύμβουλοι, να διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους ότι θα εξακολουθήσουν να εκταμιεύονται τεράστια ποσά από τα ταμεία της κρατικής ΕΡΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής των μπόνους, και να διασκεδάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη γελοιοποίηση των θεσμών όταν το διάστημα από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο έγινε αναπληρωτής του… εαυτού του και η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ δεν πήρε χαμπάρι ότι είχε λήξει η θητεία του.

Στον προγραμματισμό του μέλλοντος της ΕΡΤ, όπου επιδιώχθηκε να περιοριστεί η συζήτηση, ο πρόεδρος της ΕΡΤ θα διατηρήσει τον μισθό του, που αύξησε στα 22.000 ευρώ μηνιαίως (παίρνει 4.000 ευρώ περισσότερα από τον προκάτοχό του), και τον μισθό των γενικών διευθυντών και των εντεταλμένων συμβούλων στα 16.000 ευρώ (!), αποδοχές που προ τριετίας ήταν στα 7.000 ευρώ και επί των ημερών του υπερδιπλασιάστηκαν! Υποστήριξε μάλιστα ότι τα μπόνους αποτελούν επίτευγμα της δοίκησής του, στο πλαίσιο ενός «στοχευμένου, διευρυμένου προγράμματος ανταμοιβής εργαζομένων που δουλεύουν καλύτερα και πιο αποδοτικά». Προσδιόρισε το ποσόν στους 6 μισθούς όπως συνέβη στην περίπτωση οικονομικής διευθύντριας που έλαβε 50.000 ευρώ μπόνους (!), επειδή κατά τη γνώμη του προέδρου σʼ αυτήν οφείλεται η αύξηση των διαφημιστικών εσόδων της εταιρείας, και από έναν ως τρεις μισθούς για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ανάλογα με τα επίδοση που είχαν (βλέπε Γιουροβίζιον, Τσάμπιονς Λιγκ κ.ά). Το επιχείρημα του κ. Παναγόπουλου ήταν ότι προσφέρει αυτά τα μπόνους των χιλιάδων ευρώ –όταν για τον συνταξιούχο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για 1 ευρώ αύξηση– διαφορετικά θα χάσει στελέχη (ανέφερε τα ονόματα των κ. Χουλιάρα, Σπυρόπουλου, Παπουτσάνη, που τράβηξαν προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ), παρότι τα λεφτά που έπαιρναν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα ήταν… Ο κ. Παναγόπουλος ξέχασε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγάλα ονόματα της κρατικής τηλεόρασης μετεγγράφησαν σε ιδιωτικά κανάλια χωρίς η ΕΡΤ να καταρρεύσει…

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τον πρόεδρο της ΕΡΤ για αλαζονική συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε αυτόν που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, και μάλιστα την εισφορά μέσω του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνει ο λαός.

«Μου κάνει εντύπωση που στη ΔΕΚΟ αυτή οι διευθυντές παίρνουν 16.000 ευρώ! Στην προηγούμενη εμφάνισή σας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής δεν μας είχατε πει ότι θα διπλασιάζονταν οι μισθοί, δεν μας είπατε για τα μπόνους», παρατήρησε οργισμένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος και αναρωτήθηκε ποιες θα έπρεπε να είναι οι αποδοχές των υπουργών που διαχειρίζονται σημαντικότερα ποσά από αυτά που έχουν να διαχειριστούν οι διευθυντές της ΕΡΤ.

Αξιοπρόσεκτη ήταν η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας να συνδράμει τον προστατευόμενό του πρόεδρο της ΕΡΤ. Έτσι με τη σιωπή του κάλυψε τα εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε, ενώ τον εμπόδισε να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Πετσάλνικου αν εισηγήθηκε ο ίδιος την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που τα τελευταία χρόνια φέρνει 70 εκατ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία της ΕΡΤ (280 εκατ. από 210 εκατ. ευρώ). «Η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η Βουλή αποφάσισε», είπε καλύπτοντας τον υφιστάμενό του.

Όλοι ανεύθυνοι…

«Γίνατε αναπληρωτής του εαυτού σας αβρόχοις ποσί», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπάρχει νομικό κενό στην υπογραφή το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2007 που ο κ. Παναγόπουλος δεν ήταν πρόεδρος: «Γελιοποιήθηκαν οι θεσμοί. Δεν έχει νομικό σύμβουλο η ΕΡΤ; Δεν ξέρατε τι υπογράφατε; Δεν έχει ευθύνες κανείς;». «Δεν υπάρχει καμία έωλη, νομικά απόφαση», ισχυρίστηκε ο κ. Παναγόπουλος, για να εισπράξει το σχόλιο του κ. Χυτήρη ότι «… ελαφρώς αναφέρεστε στο θέμα, σαν να ήταν θέμα τεχνικό». Σε παρατήρηση του ίδιου βουλευτή για την εισαγγελική έρευνα που πραγματοποιείται εδώ και μήνες στην ΕΡΤ ο κ. Παναγόπουλος απάντησε αόριστα, αναφερόμενος σε ανώνυμη καταγγελία για χρηματισμό στελεχών της διοίκησης της ΕΡΤ και επικαλέστηκε το αυτονόητο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης…

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του κ. Παναγόπουλου και στην παρατήρηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμμετοχή του διευθυντή του κόμματος της ΝΔ Μενέλαου Δασκαλάκη, αλλά και του στελέχους της ΝΔ κ. Ζακυνθινού στο διοικητικό συμβούλιο της ανωνύμου εταιρείας της ΕΡΤ. «Είναι τόσο απαραίτητο ο διευθυντής του κόμματος της ΝΔ να είναι μέλος του δσ της ΕΡΤ;», ρώτησε ο κ. Χυτήρης. «Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ένταξη. Μας είναι παντελώς αδιάφορο», απάντησε… αδιάφορα ο κ. Παναγόπουλος. «Πρέπει να σας πω ότι ενδιαφέρει εμάς και τη δεοντολογία», επέμενε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στο σημείο αυτό αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει εκ νέου ο κ. Ρουσόπουλος για να σταματήσει τις ερωτήσεις: «Το δσ της ΕΡΤ το διορίζει η κυβέρνηση και όχι ο πρόεδρος», είπε κάνοντας χειρότερα τα πράγματα!

Θέμα κομματικοποίησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έθιξε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που επεσήμανε ότι δεν υπηρετείται ο στόχος της αντικειμενικής ενημέρωσης που ορίζει το Σύνταγμα. Ζήτησε μάλιστα να κατατεθεί λίστα με τα ονόματα των βουλευτών, τον χρόνο και το θέμα για το οποίο προσκλήθηκαν και εμφανίστηκαν στην ΕΡΤ να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Ο Παναγόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει μαύρη λίστα στην ΕΡΤ, ότι δεν ασκείται λογοκρισία, κάτι που έχει κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα επέμενε ότι δεν έχει αλλάξει τους διευθυντές.

Υπέρ του διορισμού του κ. Παναγόπουλου στη θέση του επικεφαλής της ΕΡΤ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε αρνητική ψήφο, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του Συνασπισμού λευκή.

Κατά δήλωσή πάντως του προέδρου της, στην ΕΡΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Τοποθετείται μάλιστα με απόλυτο τρόπο, ξεχνώντας ότι την ΕΡΤ την πληρώνουν όλοι οι πολίτες, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του (μετρήσεις τηλεθέασης και έρευνες αγοράς) μαρτυρούν ότι όλα πάνε τέλεια…

Εκτιμά επίσης ότι, δεδομένου του μεγέθους της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι που απασχολεί είναι λιγότεροι από αυτούς που απασχολεί π.χ. τo Mega! Συζητάμε για 3.840 μόνιμους, εκ των οποίων 1.100 δημοσιογράφοι και 450 αυτοί που μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα με απόφαση του ΑΣΕΠ. Κοντά σʼ αυτούς διατηρεί 1.000 εργαζόμενους με σύμβαση έργου, αριθμός που κυμαίνεται και αυτήν την εποχή έχει περιοριστεί στους 700, που προσλήφθηκαν επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης. Αυτοί θα αποτελέσουν προφανώς τα μπακλαβαδωτά ρουσφέτια (όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος τις προσλήψεις της προηγούμενης) αυτής της κυβέρνησης…


Σχολιάστε εδώ