XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς Εθνική, Alpha Bank και μικρή κεφαλαιοποίηση ηγήθηκαν της θετικής μεταστροφής του κλίματος, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.085,94 μονάδες, με κέρδη 0,54%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Εμπορίου, Τεχνολογίας και Προσωπικών – Οικιακών προϊόντων, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν εκείνοι των Μέσων Ενημέρωσης, Ασφαλειών και Κοινής Ωφέλειας. Την επομένη η αρνητική εικόνα των ξένων αγορών επηρέασε και τη δική μας, που απώλεσε γρήγορα τα αρχικά της κέρδη, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.045,77 μονάδες, με απώλειες 0,79%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,84%, της μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,91%, της μικρής κατέγραψε αρνητικό πρόσημο 1,73%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε με πτώση 0,91%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.067,77 μονάδες, με κέρδη 0,44%.Ο τζίρος έφθασε τα 490 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ βραχεία κεφαλή κατέγραψαν οι ανοδικές μετοχές (126) υπερισχύοντας των πτωτικών (125). Την επομένη επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές, εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις, κυρίως στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείτκης Τιμών να κλείσει στις 4,977.50, με απώλειες -1,78%.

> Ούτε ο υπουργός Οικονομίας δεν κατάφερε να μαζέψει τόσο «κόσμο»! Μαζική ήταν η ανταπόκριση των οικονομικών φορέων και παραγόντων στο κάλεσμα του κ. Παπανδρέου για τη φορολογική πολιτική της χώρας. Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι ΣΟΛ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ, ΕΛΤΕ, ΧΑ και ΕΕΕ.

> Μόνο τυχαίος δεν ήταν ο χρόνος επιλογής! Ο διορισμός του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων δώσει «πράσινο» φως στο νέο «ξεπούλημα» των περιουσιακών της στοιχείων, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

> Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση λειτούργησε υπέρ των λίγων, καθώς το πολυδιαφημισμένο μέτρο της παροχής κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων ευνοεί κυρίως αυτούς που έχουν υψηλό ετήσιο εισόδημα. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά για διαφορετικούς λόγους, και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, που χαρακτηρίζει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αρνητικές, πρόχειρες και πιθανόν αναποτελεσματικές.

> Από τα κακό στο χειρότερο πηγαίνουν και τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια στη χώρα μας, καθώς οι εκροές υπερέβησαν για μια ακόμη φορά τις εισροές.

> Αλήθεια, εκτός από τις Hellenic Seaways και Μασσούτης, που έχουν κάνει ήδη σχετικές δηλώσεις, πόσες ακόμα εταιρείες «φλερτάρουν» με τη Σοφοκλέους;

> Εσείς τι λέτε, αν δεν έπεφτε «σήμα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα τολμούσε η αντίστοιχη ελληνική να ασχοληθεί με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και τις προμήθειες που επιβάλλουν στους πελάτες τους;

> Από τη στιγμή που δύο, άντε στην καλύτερη περίπτωση τρεις, ναυτιλιακές επιχειρήσεις κυριαρχούν σε κάθε γραμμή, πού χώρος για ανταγωνισμό, πού χώρος για καλύτερο ναύλο;

> Μπορεί ο κ. Γκαργκάνας να δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή σχετικά με τον τρόπο δράσης των equity funds, δεν διστάζει όμως να εκθειάσει τον ρόλο τους στην ενίσχυση των μετόχων έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε ποιους αγνώστου ταυτότητας μεγαλομετόχους αναφέρεται άραγε;

> Εκδόσεις ομολογιακών δανείων ή αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, για άντληση χρημάτων από την εγχώρια κεφαλαιαγορά; Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτήν την περίοδο, οι δεύτερες προτιμώνται περισσότερο!

> Με ενεργητικό συνολικής αξίας τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ευνοούνται, ναι ή όχι, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους; Περί των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ο λόγος!

> Τα μειοψηφικά άτυπα «καρτέλ» των αλλοδαπών μετόχων εξυπηρετήθηκαν πλήρως με τη μη υποχρεωτική δέσμευση τίτλων, βάσει του ν/σ για τις ανώνυμες εταιρείες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών.

> Για να δούμε τι θα δούμε και με τον διαγωνισμό της ΜΟΔ ΑΕ σχετικά με τη συγχρηματοδοτούμενη εξαγορά των νέων κτιριακών της εγκαταστάσεων… Από ποια συναρμόδια υπουργεία θα εποπτεύεται το όλον εγχείρημα;

> Εν αναμονή… Από τον τρόπο «κλιμάκωσης», σε σχέση πάντα με τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, θα εξαρτηθεί και η αξιοπιστία του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

> Σε ποια από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου παρατηρούνται αυξημένες δαπάνες για υπερωρίες και μετακινήσεις; Μα στα καλούμενα και «ρουσφετερί», αυτά τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό!

> Πώς πάει η αναγκαστική συνταξιοδοτική «συνεργασία» των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών με το ΙΚΑ; Είναι γεγονός ότι το ίδρυμα μελετά ακόμα και τη δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης – Υποκαταστήματος, που θα ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων;

> Σιγά τα «αβγά», με τα πρόστιμα της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων; Αλήθεια, πόσο σημαντικές είναι οι «παραλείψεις» των τραπεζών σχετικά με την Πρόληψη και Καταστολή της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες;

> Μια από τις συνήθεις μεθόδους αποτίμησης της αξίας των μετοχών, που προκύπτει από σύγκριση της χρηματιστηριακής με τη λογιστική τιμή, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα μετοχές, κυρίως της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που τίθενται σε διαπραγμάτευση με discount.

> Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, καθώς από τις 15/07/2007 είχαμε γράψει σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εισηγμένης Ευρωσυμμετοχές, γεγονός που επισήμανε και η εταιρεία με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

> Να γιατί δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ την πάσα αλήθεια σχετικά με τα ομόλογα! Εθνική, Alpha, Eurobank και Εμπορική βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη των Βασικών Διαπραγματευτών της εν λόγω αγοράς.

> Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων χωρίς την παρουσία εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη δεν γίνονται! Έτσι για μια ακόμη φορά παρατηρήθηκαν οι συνήθεις αυξομειώσεις, περί το 5%, μεταξύ της Alapis και ξένου επενδυτικού οίκου.

> Απ’ ό,τι φαίνεται για την Τρωύλος ο «χρόνος δεν είναι ο καλύτερος γιατρός», καθώς όσο περνάει όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια! Τώρα, γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλείνει τα μάτια της, είναι ένα θέμα του οποίου η λύση πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στις σχέσεις μεταξύ των νομικών τους συμβούλων.

> Κοινωνική αναστάτωση ή εκποίηση με διαφυγόντα κέρδη; Η κυβέρνηση πάντως, ρίχνοντας το μπαλάκι στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, επέλεξε το δεύτερο.

> Το καλό χρηματιστηριακό κλίμα «χρησιμοποιήθηκε» από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών κατά το δοκούν! Κάποιοι εξ αυτών προχώρησαν σε μεταβιβάσεις μεριδίων, ενώ ορισμένοι άλλοι επιδόθηκαν σε υπέρογκες αυξήσεις κεφαλαίων.

> Τι είδους κάλυψη είναι αυτή, όταν υπάρχει ανώτατο όριο που ανέρχεται στα 20.000 ευρώ; Περί του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων ο λόγος.

> Τι σας λέγαμε; Και ο κ. Δραγασάκης άφησε αιχμές για τον ρόλο των τραπεζών, στο πρόγραμμα κοινοτικής ενίσχυσης των ΜμΕ! Mε πόσες χιλιάδες ευρώ «επιδοτούνται» οι μελέτες που αναλαμβάνουν;

> «Είπε ξείπε» χωρίς επιπτώσεις; Τι ήταν πάλι αυτό το ξαφνικό νομικό κώλυμα, που οδήγησε σε «αδιέξοδο» τη συμμετοχή της Euromedica στην εταιρεία Euromedica Ανατολικής Αττικής;

> Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε ορθά και στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών, τραπεζικών και κοινοτικών ΑΧΕΠΕΥ, ζητώντας επίμονα τη μείωση του μετοχικού τους κεφαλαίου, σε όρια κάτω των 5.000.000 ευρώ. Κατά τα άλλα οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, οι συνήθεις ύποπτοι, οι υποστηρικτές των κυβερνητικών θέσεων, έτρεξαν να μιλήσουν με θετικά σχόλια για το νομοσχέδιο των χρηματοπιστωτικών αγορών. Περί προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο λόγος.

> Απ’ ό,τι φαίνεται οι εκτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων σχετικά με την πορεία των μετοχών εξαρτώνται από τα συμφέροντά τους και κυρίως από τις θέσεις που έχουν πάρει τα χαρτοφυλάκιά τους! Δεν μπορεί από τη μια η Morgan Stanley να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ από την άλλη οι HSBC και BNP Paribas να κάνουν λόγω για top επιλογές.

> Διαβάζουμε για «…κακή χρονιά… συμπιεσμένα μεγέθη… ίδιες πωλήσεις… λιγότερες εξαγωγές… επιφυλάξεις…. κ.λπ…»! Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, η ATEbank ως βασικός μέτοχος της ΕΒΖ πρέπει να πάρει θέση, δεν μπορεί να αφήνει το κάθε γιουσουφάκι να βγαίνει και να λέει τα δικά του, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των υποψήφιων μνηστήρων της.

> Η άνοδος άγγιξε το 477,8%! Ποιοι, με ποιους κωδικούς και κάτω από ποιες εναρμονισμένες κινήσεις «έτρεξαν» τη μετοχή της PC Systems κατά την πρώτη ημέρα επαναδιαπραγμάτευσής της στο ταμπλό της Σοφοκλέους;

> Πόσο ανοχύρωτη εμφανίζεται η Ελλάδα, σε σχέση με τη διεθνή αγορά καυσίμων; Είναι γεγονός ότι η εξάρτησή της από το πετρέλαιο υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο κοινοτικό όρο;

> Τελικά δεν άντεξε και υπέκυψε στις πιέσεις των συμφερόντων! Η αναφορά μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έκανε αποδεκτή την πρόταση των φοροτεχνικών, λογιστών και ορκωτών, για μείωση του τζίρου των ΑΕ που απαλλάσσονται των ελέγχων.

> Η αυξανόμενη ανησυχία για τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ώθησε μεσοβδόμαδα το ευρωπαϊκό νόμισμα σε νέα υψηλά, αγγίζοντας τα 1,3846 δολάρια.

> Πόσο θα επηρεαστούν τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ από τα πρόστιμα που του επέβαλε η ΕΕΤΤ, για παραβίαση των κανόνων της αγοράς;

> Εν αναμονή των «προσκλήσεων» από τις εφορίες; Τα νομικά πρόσωπα με περιουσία γύρω στο 1 εκατ. ευρώ εμφανίζονται πολύ λιγότερα από τα αντίστοιχα φυσικά, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά!

> Με τέτοια «ζέστη», πού κέφι για «καυτά» θέματα; Κυρίως για τις αμοιβές των μελών τους φαίνεται να συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς!

> Ποια να είναι άραγε η πορεία των οικονομικών μεγεθών στις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες, όπως η ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Οι προβλέψεις πάντως των αναλυτών κάνουν λόγο για άνοδο στα κέρδη της πρώτης και πτώση σε αυτά της δεύτερης.


Σχολιάστε εδώ