Iδρύεται Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην Αυστραλία

Η επίσκεψη έγινε μετά από επίσημη πρόσκληση του Πολιτειακού πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας κ. Mike Rann, με τον οποίο είχε συνάντηση στην Αδελαΐδα. Επίσης είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, πανεπιστημιακούς καθηγητές εδρών Ελληνικών στα αυστραλιανά πανεπιστήμια, στελέχη της Ομογένειας και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ελληνικά στα σχολεία.

Σε συνέχεια μάλιστα της εξαγγελίας του κ. πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην Αδελαΐδα, υπεγράφη Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης για την ίδρυση Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Flinders.

Το κεφαλαιώδους σημασίας για την Ομογένεια γεγονός αυτό ήταν η ευτυχής κατάληξη επίπονων προσπαθειών που ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2005 κατά την επίσκεψη στην Αδελαΐδα της καθηγήτριας κ. Γ. Ξανθάκη, όπου συζητήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδος, της υπουργού Παιδείας κ. Lomax-Smith και του προέδρου της ελληνικής κοινότητας κ. Θ. Μάρα το ενδεχόμενο ίδρυσης Κέντρου επιμόρφωσης των δασκάλων που διδάσκουν ελληνικά στα σχολεία της Ν. Αυστραλίας, ώστε να αναβαθμισθεί ποιοτικά η παρεχόμενη εκπαίδευση και να αξιοποιηθεί δεόντως το δυναμικό της Ομογένειας. Η ιδέα καλλιεργήθηκε έκτοτε και έτυχε της αμέριστης υποστήριξης της τοπικής κυβέρνησης (πρωθυπουργός κ. Mike Rann, υπουργός Παιδείας κ. Jane Lomax-Smith, κ.ά.), της τοπικής ομογένειας (πρόεδρος της κοινότητας κ. Θ. Μάρας) και του γενικού προξένου της Ελλάδος κ. Δημ. Χατζόπουλου.

Στο Μνημόνιο προβλέπονται: 1) Η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στο Κέντρο διδακτικό προσωπικό (αποσπασμένους εκπαιδευτικούς), εκπαιδευτικό υλικό για επιμόρφωση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και δυνατότητα για μετεκπαίδευση των ομογενών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα για καθορισμένο χρονικό διάστημα. 2) Παράλληλα, το Κέντρο θα λειτουργεί ως πιστοποιημένο κέντρο εξέτασης ελληνομάθειας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με δυνατότητα χορήγησης ακόμη και πιστοποιητικού επάρκειας διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας. Το πιστοποιητικό αυτό θα θεωρείται στο εξής απαραίτητο για τη διδασκαλία της ελληνικής στα σχολεία της Ν. Αυστραλίας, γεγονός που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 3) Η κυβέρνηση της Νοτίου Αυστραλίας θα χρηματοδοτήσει αμέσως με 65.000 δολάρια μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος, και είναι πολύ πιθανόν το Κέντρο να αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2008.

Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου θα αποτελέσει πιθανότατα πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της ελληνικής διασποράς.

Εξάλλου, σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στο υπουργείο Παιδείας της Νότιας Αυστραλίας υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας επί εκπαιδευτικών θεμάτων από τον υπογράφοντα και τον κ. Chris Robinson, γεν. διευθυντή του Πολιτειακού υπουργείου Παιδείας. Το μνημόνιο περιλαμβάνει μέτρα υποστήριξης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ν. Αυστραλίας, όπως ανταλλαγές δασκάλων και μαθητών, συνεργασία στην ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, διδυμοποίηση σχολείων κ.ά.

Ο κ. Καραμάνος παρέστη στην επίσημη έναρξη του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική έρευνα που διοργανώνει η Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Flinders (Καθηγ. κ. Μιχ. Τσιανίκας), και απηύθυνε χαιρετισμό.

Ο κ. Καραμάνος είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλά σχολεία στο Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη και να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς θέματα εκπαιδευτικά και άλλα που τους απασχολούν.


Σχολιάστε εδώ