Τα άγχη του Καραμανλή, οι ανασφάλειες του Παπανδρέου…

– Στη λεγόμενη «ικανότητα διακυβέρνησης» το «δίδυμο» Καραμανλής-ΝΔ υπερέχει σταθερά του «διδύμου» Γιώργος-ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά κυμαινόμενη από 2 έως 4-5 μονάδες.

Η λεγόμενη «ικανότητα διακυβέρνησης» συνιστά την απάντηση στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε να κυβερνήσει τη χώρα, μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή ή μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου».

Επισημαίνουμε δε ότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θεωρείται ως ένα απ’ τα σημαντικότερα ποιοτικά στοιχεία κάθε πολιτικής δημοσκόπησης και κάτι άλλο επίσης:

– Συνήθως η διαφορά σ’ αυτήν την απάντηση προσεγγίζει πολύ τη διαφορά των κομμάτων εξουσίας στις εκλογές.

Γι’ αυτό και με δεδομένη τη σταθερή διαφορά στην «ικανότητα διακυβέρνησης» υπέρ Ν.Δ.-Καραμανλή σε όλες, επαναλαμβάνουμε, τις δημοσκοπήσεις, στο Μαξίμου και ανεξάρτητα απ’ τα σκαμπανεβάσματα στην πρόθεση ψήφου, υπαγορευόμενα εν πολλοίς και από το κλίμα της -κάθε φορά- συγκυρίας, επικρατούσε μια σιγουριά για την τελική έκβαση του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών, μια σιγουριά που βέβαια ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά.

Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτουμε ότι σε επίπεδο εκλογικών σχεδιασμών το άγχος που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο τούτη την περίοδο και καθορίζει την εκλογική στρατηγική είναι μήπως χαθεί αυτό το σταθερό έως σήμερα πλεονέκτημα στην «ικανότητα διακυβέρνησης».

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα θεωρηθεί σοβαρό πλήγμα, ικανό να ανατρέψει το συνολικότερο πολιτικό κλίμα και τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες.

Υπογραμμίζουμε ότι αυτό το πλεονέκτημα η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός δεν το απώλεσαν ούτε εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων ούτε εξαιτίας άλλων κρίσεων, μικρότερων ή μεγαλύτερων, που αντιμετώπισαν μετά τον Μάρτη του ’04.

Γιατί υπάρχει ο φόβος μήπως απολεσθεί τώρα;

Επειδή η συνολικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί λόγω των μεγάλων πυρκαγιών και ανεξάρτητα από κυβερνητικές ευθύνες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, επηρεάζει σίγουρα τις διαθέσεις του λαού.

Το σημαντικότερο, λειτουργεί σωρευτικά.

Προστίθεται δηλαδή στην όποια δυσαρέσκεια, απογοήτευση ή οργή υπάρχει έναντι της κυβερνητικής πολιτείας και πολιτικής. Και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστροφής κλίματος και συσχετισμών.

Είναι, επαναλαμβάνουμε, το μέγιστο άγχος που επικρατεί στα ανώτερα και ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Μήπως το μέγεθος της καταστροφής, που έχει λάβει τις διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και κρίσης, επηρεάσει την κρίση του λαού επί της ικανότητας διακυβέρνησης. Και λόγω της απουσίας του κρατικού μηχανισμού σε ορισμένες περιπτώσεις και λόγω των σοβαρών ελλειμμάτων που διαπιστώθηκαν σε επίπεδο συντονισμού και λόγω της ιλαροτραγικής εικόνας να βγαίνουν πάνω απ’ τα αποκαΐδια προσωπικές στρατηγικές και αντιπαραθέσεις αλλά και λόγω:

– Της απουσίας σοβαρών κυβερνητικών στελεχών απ’ τις περιοχές που έγιναν «κρανίου τόπος», ξεκινώντας απ’ την απουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, τον οποίο ολέθριοι σύμβουλοι έπεισαν ότι, αν πάει κάπου, θα είναι… λαϊκισμός!

Τώρα, όπως μας τόνισε συνεργάτης του Καραμανλή, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και δεν αποκλείεται επανασχεδιασμός στρατηγικής εκλογικής, χωρίς ωστόσο αλλαγή των σχεδιασμών για εκλογές το φθινόπωρο…

Οι… γκάφες του Γιώργου!

Αν για τον Καραμανλή διαπιστώνεται το προαναφερθέν εκλογικό άγχος, για τον Γιώργο καθοριστικό ρόλο, όπως καθαρά φαίνεται, παίζει η ανασφάλεια που αισθάνεται για το πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη ημέρα» των εκλογών σε περίπτωση ήττας.

Ήταν αυτή η ανασφάλεια, όπως μας υπογράμμισε εμπειρότατο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που τον ώθησε σε απανωτές γκάφες σχετικά με τα ψηφοδέλτια για τις επόμενες εκλογές με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, κορύφωση των οποίων ήταν η αναβολή της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που θα αποφάσιζε επί του επίμαχου ζητήματος!

Παρατηρήθηκε μάλιστα και το εξής οξύμωρο. Ενώ οι φωνές που διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των υποψηφίων και καταλόγιζαν σκοπιμότητες, μόλις ενεργοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και εξαιτίας του χειρισμού των υποθέσεων Νεονάκη (κυρίως), Πάχτα, Ανθόπουλου απ’ τον ίδιο τον Γιώργο, να επιστρέψουν η εσωστρέφεια, η γκρίνια, η αμφισβήτηση, ακόμα και οι απειλές πως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει… μπάχαλο!

Αποτέλεσμα; Η άτακτη υποχώρηση του Γιώργου μπροστά στον κίνδυνο να ξαναπέσουν τα φώτα της επικαιρότητας αλλά με αρνητικό τρόπο στη Χαρ. Τρικούπη, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση δοκιμάζεται δεινά απ’ την τραγωδία των πυρκαγιών!

Αυτή η υποχώρηση βαφτίστηκε βέβαια αναβολή που κατέληξε σε… επ’ αόριστο αναβολή με άλλα ωστόσο αρνητικά επακόλουθα.

Όμως σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι ότι η διαδικασία αλλά και η ουσία σχετικά με το κόψιμο των Νεονάκη, Πάχτα, Ανθόπουλου καθώς και ορισμένων άλλων στελεχών που απειλούνται με… κρυμμένους σκελετούς σε ντουλάπες δημιούργησαν τις εξής παρενέργειες:

– Την αμφισβήτηση των διαδικασιών, αμέσως ή εμμέσως, από στελέχη σαν τον Βενιζέλο, τη Διαμαντοπούλου, τον Βερελή και αρκετά άλλα, πέραν φυσικά των ίδιων των θιγομένων.

– Την κριτική ότι ο ίδιος ο Γιώργος κάνει λάθος επιλογές, δημιουργώντας προβλήματα εκεί ακριβώς που απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση.

– Την κριτική ότι επιχειρείται η καταστρατήγηση του καταστατικού, η παράκαμψη σχετικών διαδικασιών (όπως συνεδρίαση του ΠΣ πριν του Εθνικού) και γενικά την κριτική για αυταρχικές μεθοδεύσεις.

– Την κριτική πως όλα αυτά ο Γιώργος και το επιτελείο του τα κάνουν υπό καθεστώς ανασφάλειας και φόβου για την «επόμενη μέρα».

– Την εκ νέου συσπείρωση όλου σχεδόν του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ μαζί με στελέχη που δεν ανήκουν στο μπλοκ αυτό, στην κοινή γραμμή της αμφισβήτησης της επιλογής του κοψίματος των προαναφερθέντων!

Πράγματι, μετά από καιρό παρατηρήθηκε εκ νέου η συγκρότηση μιας άτυπης συμμαχίας αμφισβήτησης μιας βασικής επιλογής του Γιώργου καθώς και η σύγκρουσή της με τους «προεδρικούς» του αρχηγού, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και άγονης αντιπαράθεσης!

Αντιπαράθεσης που, επαναλαμβάνουμε, θεωρείται προοίμιο της σφοδρής σύγκρουσης η οποία αναμένεται σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Είναι σαφές ότι ετοιμάζονται ήδη οι συσχετισμοί και συγκροτούνται οι «κομματικοί στρατοί». Δεν αποκλείεται μάλιστα η τελική συγκρότηση των εκλογικών λιστών να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις απ’ τη μεριά του Γιώργου. Ακόμα και πολύ μεγάλες!


Σχολιάστε εδώ