Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Αν κάποιος σας έλεγε, όχι πολύ καιρό πριν, πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα διατηρούσε ένα εξαιρετικά ψύχραιμο προφίλ την ώρα που το σύνολο των ευρωαγορών επεδείκνυε ένα ευμετάβλητο -αν όχι πτωτικό- πρόσωπο, και μάλιστα κατά περίπτωση πιέζονταν αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά μηνών, (!) πιθανότατα θα γελάγατε.

>> Κι όμως, το ΧΑ κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να μας εκπλήξει κρατώντας με χαρακτηριστική άνεση το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων και παρουσιάζοντας μάλιστα ακόμα και αυξημένες συναλλαγές σε κάποια από τα χαρτιά-πρωταγωνιστές των τελευταίων εβδομάδων.

>> Η απάντηση στο… αίνιγμα αυτό είναι μάλλον απλή: η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμπιστεύεται εσχάτως πολύ περισσότερο τις δικές της δυνάμεις, τις δικές της ειδήσεις, σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στις λοιπές αγορές της Ευρώπης αλλά και της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Κι αν μη τι άλλο έχει κάθε λόγο να πράττει κάτι τέτοιο, αφού τόσο οι ήδη ανακοινωθείσες όσο και οι επικείμενες ή οι δρομολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ εισηγμένων είναι πραγματικά πρωτοφανείς!

>> Ακόμα και ο «βραχνάς» των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που μέχρι πρότινος φάνταζε απειλητικός για το ΧΑ ίσως τελικά να αποβεί ευεργετικός για τα μελλούμενα στην αγορά μας, αφού ήδη μεγάλο ποσοστό των αντληθέντων κεφαλαίων έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση εντυπωσιακών επιχειρηματικών deals που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον δείκτη και την ανοδική πορεία της αγοράς! Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αρκετές από αυτές τις αυξήσεις κεφαλαίων είναι ακόμη μπροστά μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις δρομολογημένες αυξήσεις της Euromedica και των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς.

>> Η σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της αγοράς μας, πάντως, δεν σημαίνει αυτόματα τη διατήρηση επί μακρόν μιας περιόδου «παχιών αγελάδων». Ουδείς μπορεί να παραβλέψει τον… «λογικό» κύκλο των αγορών που θέλει κάθε περίοδο σημαντικής βελτίωσης σε μια χρηματιστηριακή αγορά να ακολουθείται από μια αντίστοιχη (;) περίοδο αποκόμισης των κερδών, διόρθωσης των τιμών αν προτιμάτε. Και δεν πρέπει να κωφεύουμε στις φωνές εκείνων που εκτιμούν πως ήδη η εκδήλωση μιας διόρθωσης στο ΧΑ έχει καθυστερήσει. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να βάλει κάποιο όριο, ένα επίπεδο που να σηματοδοτεί την έναρξη της διόρθωσης, το σίγουρο όμως είναι πως όσο καθυστερεί η διόρθωση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες όταν τελικά εκδηλωθεί αυτή να είναι σφοδρότερη του αναμενομένου.

>> Αν όμως όλοι μας συνεκτιμήσουμε τις ευκαιρίες που αναδύονται ακόμα και τώρα, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ακόμα κι αν έρθει τελικά αυτή η αναμενόμενη διόρθωση, ίσως τελικά να σημάνει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιάρθρωση τώρα του χαρτοφυλακίου μας. Σε τελική ανάλυση, εάν μέχρι τώρα έχετε βγάλει κέρδος από τις επιλογές σας ποιος σας εμποδίζει να πάτε διακοπές με… περισσή ρευστότητα; Η οποία ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη όταν με το καλό θα επιστρέψετε στη φθινοπωρινή Σοφοκλέους!


Σχολιάστε εδώ