Πυρκαγιές παντού

1 Θραύση κάνουν οι πυρκαγιές φέτος στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες ξέσπασαν μεγάλες φωτιές σε δασικές περιοχές. Διεθνές φαινόμενο η καταστροφή των δασών του πλανήτη μας. Στην Ελλάδα κάηκαν μέχρι στιγμής περίπου 500 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Και έχουμε ακόμη δύο μήνες καλοκαιριού μπροστά μας και κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα κοπάσει αυτή η πύρινη λαίλαπα. Βέβαια, οι φωτιές στα δάση δεν ξεσπάνε από μόνες τους. Κάποια ανθρώπινη πράξη ή παράλειψη τις προκαλεί. Εσκεμμένες ενέργειες και σε ορισμένες περιπτώσεις αθέλητες ή εξ αμελείας. Όμως θα ήταν αστείο να υιοθετήσει κανείς την άποψη του κατά τα άλλα συμπαθούς υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γερ. Γιακουμάτου για «πράσινη» προέλευση των εμπρησμών των ελληνικών δασών. Οι φωτιές καίνε το πράσινο, δεν έχουν όμως «πράσινο χρώμα».

Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε το φταίξιμο. Ίσως να φταίει η κακή (ή ανύπαρκτη) συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ στα τμήματα που περνάνε μέσα από τα δάση για την ηλεκτροδότηση των εξοχικών κατοικιών που νόμιμα κτίστηκαν εκεί (κυρίως στην Αττική). Μπορεί να φταίνε οι παντοειδείς συνεταιρισμοί που αγόρασαν καθαρά δασικές εκτάσεις και τις μετέτρεψαν σε οικόπεδα, τάχα για να αποκτήσει ο φτωχός κεραμίδι. Μπορεί να φταίνε οι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων που δεν μπόρεσαν νόμιμα να βγάλουν άδεια οικοδομής ή οι εργολάβοι ή οι αμελείς αγρότες. Μπορεί να φταίνε και οι αλλοδαποί που μισούν την Ελλάδα, έστω κι αν ζουν εργαζόμενοι εδώ, ή οι δικοί μας αντικρατιστές και αντιεξουσιαστές. Οι κρατικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν ακόμη να συλλάβουν ούτε έναν εμπρηστή. Έτσι για δείγμα. Οι πυρκαγιές και η μη σύλληψη των δραστών απλώς επιβεβαίωσαν την ανυπαρξία του κράτους. Που σημαίνει ότι ο κάθε κακοποιός, ημεδαπός ή αλλοδαπός, μπορεί να δρα ανενόχλητος! Αυτό το κράτος διαθέτουμε. Παράδεισο των κάθε λογής εγκληματιών. Πού είναι, κύριε πρωθυπουργέ, η προεκλογική υπόσχεσή σας για επανίδρυση του κράτους; Φυσικά δεν παραλάβατε κράτος, αλλά τριάμισι χρόνια τώρα δεν καταφέρατε να το συγκροτήσετε, παρ’ όλες τις ειλικρινείς προσπάθειές σας. Είναι πολλοί αυτοί που φαίνεται να μην επιθυμούν την ύπαρξη κράτους σωστά και αποτελεσματικά οργανωμένου. Εδώ έχουν καταργηθεί τα σύνορα μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας και μεταξύ σεβασμού της έννομης τάξης και αυθαιρεσίας. Αυτή είναι η νεοελληνική πραγματικότητα!

2 Αν συνεχιστούν οι φωτιές στα δάση της Αττικής, η ερημοποίηση της περιοχής θα είναι το βέβαιο επακόλουθο. Και η κατάσταση φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπουργικές επιτροπές και με δηλώσεις, σχέδια και πομπώδεις εξαγγελίες. Χρειάζεται όλοι να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο της ερημοποίησης της Αττικής. Και να βοηθήσουμε στη ματαίωση του κινδύνου αυτού. Χρειάζονται δρακόντεια μέτρα για να αποφύγουμε τον όλεθρο. Και το πρώτο που χρειάζεται είναι η σύλληψη έστω και ενός εμπρηστή, η καταδίκη του σε θάνατο και η δημόσια εκτέλεσή του. Είναι πλέον μέτρο άμυνας προς σωφρονισμό όλων των επίδοξων εμπρηστών, ηθικών ή φυσικών αυτουργών. Ο στρατός πρέπει να αναλάβει τη φύλαξη όλων των ελληνικών δασών και φυσικά και όσων απέμειναν στην Αττική, με ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε ορισμένες δασικές ζώνες.

Η αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων να ανατεθεί στους ΟΤΑ με γενναία επιχορήγηση του κράτους. Μέχρι τώρα το κράτος (ΥΠΕΧΩΔΕ) απέτυχε στην προσπάθεια αναδάσωσης. Να προβλεφθεί διάταξη στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που να απαγορεύει την επέκταση των σχεδίων πόλεως σε όλη την επικράτεια τουλάχιστον επί μία 20ετία (να περιοριστεί η όρεξη συνεταιρισμών, εργολάβων και καταπατητών). Να διαλυθούν όλοι οι συνεταιρισμοί που κατέχουν δασικές εκτάσεις και η περιουσία τους να περιέλθει στο κράτος. Να δημοσιοποιηθούν όλα τα ιδιωτικά δάση και οι δασικές εκτάσεις των μοναστηρίων να γίνουν δημόσιες. Τα δάση να χαρακτηριστούν «πράγματα εκτός συναλλαγής» ώστε να μην μπορέσει καμιά κυβέρνηση να τα ιδιωτικοποιήσει. Η καμένη Πάρνηθα να αναδασωθεί αμέσως με την από αέρος ρίψη σπόρων. Με ευθύνη των ΟΤΑ να δενδροφυτευτούν όλα τα πεζοδρόμια και οι ελεύθεροι χώροι και οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες των νεόκτιστων οικοδομών να υποχρεωθούν να φυτεύουν όσα δέντρα έκοψαν για να χτίσουν. Χίλια δυο μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποφύγει η χώρα μας και ειδικά η Αττική την ερημοποίηση.

Κύριε πρωθυπουργέ, την τραγωδία της Πάρνηθας την αντιμετωπίσατε με τη σύσταση επιτροπής εξ υπουργών, ενώ γνωρίζετε καλά ότι οι επιτροπές απλώς θάβουν τα θέματα για την επίλυση των οποίων συνιστώνται. Κύριε Καραμανλή, αγαπάς το δάσος; Απόδειξέ το. Τώρα έχεις την ευκαιρία!


Σχολιάστε εδώ