Παρελθόν το Σχέδιο Ανάν… πάμε για βιώσιμη λύση

Το χρέος…

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριξε στο διάγγελμά του ότι δεν θα αποδεχθεί επιβαλλόμενη λύση στο Κυπριακό. Είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι χρέος και ευθύνη μου να διασφαλίσω ότι η πορεία που χαράχθηκε θα συνεχιστεί και ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή που επιθυμούμε και όχι αυτή που κάποιοι ήθελαν να μας επιβάλουν. Αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχω τη λύση του Κυπριακού. Όχι όμως μια οποιαδήποτε λύση. Δεν είμαι διατεθειμένος απλώς να κλείσω το Κυπριακό. Δεν είμαι διατεθειμένος να απεμπολήσω τα δικαιώματα των προσφύγων στις περιουσίες τους και το δικαίωμά τους για επιστροφή». Η λύση την οποία επιδιώκει, όπως είπε ο Πρόεδρος, θα είναι αυτή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Διασφάλιση κράτους

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να αποφύγει την αναφορά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο θεωρεί παρελθόν. «Προσπάθησα σκληρά», είπε ο Πρόεδρος, «με καλή θέληση και συναινετικές προτάσεις για να καταστεί το Σχέδιο αυτό ισορροπημένο και να είναι αμοιβαία αποδεκτό. Όμως, οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες. Ο στόχος των εμπνευστών και συντακτών του Σχεδίου ήταν προκαθορισμένος. Στο δημοψήφισμα κρινόταν το μέλλον και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Το μέλλον και η επιβίωση του κυπριακού κράτους. Μαζί τα διασφαλίσαμε. Εκείνες τις κρίσιμες ώρες κριθήκαμε όλοι». Τότε, συμπλήρωσε, κατέθεσε ενώπιον του λαού την ξεκάθαρη θέση του, όπως επέβαλλε η ιστορική του ευθύνη και η εθνική του συνείδηση. «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων μοιράστηκαν μαζί μου τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες, την ίδια στάση και την ίδια ψήφο, που οδήγησε στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Σήμερα, δικαιούμαστε να νιώθουμε περήφανοι για την απόφασή μας. Διασώσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτρέψαμε τη μονιμοποίηση της διαίρεσης της πατρίδας μας».

Νέα βάση

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι ο Κυπριακό βρίσκεται σε νέα φάση και νέα βάση, όπως αυτή καθορίστηκε από τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. «Η νέα βάση», τόνισε ο Πρόεδρος, «όπως η ίδια η συμφωνία προνοεί, θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού στις ομάδες εργασίας και, τελικά, από συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αυτά προνοεί η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και οι συμφωνημένες διευκρινίσεις του κ. Γκαμπάρι και γιʼ αυτό επιμένουμε στην υλοποίησή της».

Όχι στη διάλυση

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «έχουμε χρέος και ευθύνη να μη γυρίσουμε πίσω σε πολιτικές αδιέξοδες, που οδήγησαν σε περιπέτειες τον κυπριακό λαό και στο χείλος της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θα δώσουμε μαζί κι άλλους αγώνες»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να σχολιάσει την απόφαση του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει τις εκλογές με υποψήφιο τον Δημήτρη Χριστόφια. Εστειλε, όμως, παράλληλα ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους του κόμματος της Αριστεράς.

«Αποτελεί δικαίωμα κάθε κόμματος να διεκδικήσει την εξουσία για να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «με τους φίλους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που για τόσα χρόνια με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους, είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε μαζί κι άλλους αγώνες».

Τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου ήταν:
• Τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός.
• Έδωσε μάχη μαζί με τον λαό στο δημοψήφισμα κατά του Σχεδίου Ανάν και νίκησε.
• Έχει χρέος και ευθύνη να διαφυλάξει και να διασφαλίσει την πορεία που χάραξε μαζί με τον λαό μετά το Σχέδιο Ανάν.
• Πέτυχε τη δημιουργία μιας νέας βάσης για τη λύση
• Δεν είναι διατεθειμένος να κλείσει το Κυπριακό, αλλά να εξεύρει μια βιώσιμη λύση.
• Είναι έτοιμος να σηκώσει το βάρος μιας λύσης που να επανενώνει την Κύπρο.
• Δεν διεκδικεί το αλάθητο. Διεκδικεί το καλύτερο
• Έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού.


Σχολιάστε εδώ