Παρά τις φωτιές πρώτη παραμένει η ΝΔ με 1,2 %

Αν συνυπολογιστεί δε ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, τις ημέρες δηλαδή που οι τεράστιες πυρκαγιές κατέκαιγαν την Ελλάδα (η έρευνα τελείωσε την Πέμπτη), και ως εκ τούτου υπάρχει (και εκφράζεται) κατά τεκμήριο δυσαρέσκεια και οργή κατά της κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μάλλον ικανοποιημένη απ’ τα αποτελέσματά της.

Αυτή η ικανοποίηση τεκμηριώνεται εξάλλου και απ’ τα υπόλοιπα, ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης (παράσταση νίκης, καταλληλότητα για την πρωθυπουργία -όπου ο Κ. Καραμανλής υπερέχει κατά 13 μονάδες του Γ. Παπανδρέου- αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης – όπου η κυβέρνηση παρά την εις βάρος της δυσαρέσκεια και αγανάκτηση υπερτερεί αρκετά του ΠΑΣΟΚ) έτσι που ενισχύεται η εκτίμηση που προκύπτει και από προηγούμενες έρευνες, ότι δηλαδή στην αφετηρία προς τις εκλογές Καραμανλής και ΝΔ ξεκινούν με καλύτερες προϋποθέσεις από Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ.

Είναι λοιπόν σαφές, απʼ την ανάλυση και αυτής της δημοσκόπησης, πως το ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος αδυνατούν να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης και την κυβερνητική φθορά.

Απ’ τα μικρότερα κόμματα τώρα, ακολουθούν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ, ενώ για πρώτη φορά σε έρευνα καταγράφεται ένα διόλου ασήμαντο ποσοστό του 1,5% υπέρ της Δημοκρατικής Αναγέννησης του Στ. Παπαθεμελή. Μάλιστα το κόμμα του κ. Παπαθεμελή παρουσιάζει σημαντικό ποσοστό 3,2% στη Β. Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφει ποσοστό 5,6%.

Η δύναμη των κομμάτων κατά περιφέρεια

Πανελλαδικά λοιπόν στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 1,2% (32,7% έναντι 31,5%).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5%, ο ΛΑΟΣ με 4,4%, ο ΣΥΝ με 3,8%, η Δημοκρατική Αναγέννηση με 1,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,9%.

Στην Αττική τώρα (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει έστω οριακά «κεφάλι» και προηγείται με 28% έναντι 27,6% της ΝΔ

Εδώ το ΚΚΕ έχει 7,9%, ενώ αρκετά ισχυρός εμφανίζεται ο ΛΑΟΣ με 6,9%. Ο ΣΥΝ συγκεντρώνει 5,1% και η Δημοκρατική Αναγέννηση 1,6%.

Στη Β. Ελλάδα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) η ΝΔ προηγείται με 35,4% έναντι 31,8% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο ΛΑΟΣ με 4,2%, η Δημοκρατική Αναγέννηση με 3,2% και ο ΣΥΝ με 1,3%.

Υπεροχή Καραμανλή – κυβέρνησης

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) ο Καραμανλής υπερέχει του Παπανδρέου με ποσοστό 41,8% έναντι 28,9%.

Μεγάλη είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 5). Το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ και μόνο το 22% πιστεύει πως θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται λοιπόν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν ευοδώνεται η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να χτυπήσει το ηγετικό πρωθυπουργικό προφίλ του Κ. Καραμανλή και να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο «δίπολο» Καραμανλής – Παπανδρέου.

Αλλά ο πρωθυπουργός υπερέχει του Γιώργου και σε άλλα στοιχεία ποιοτικά.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6):

• Στην αξιολόγηση του Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού συγκεντρώνει 55% θετική αξιολόγηση και 44% αρνητική.

• Αντίθετα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) στην αξιολόγηση του Γ. Παπανδρέου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 39% θετική αξιολόγηση και 59% αρνητική!

Το ίδιο κλίμα αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ο λαός εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις, για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) η δυσαρέσκεια είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι ναι μεν υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση και οργή για τις κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις, ωστόσο ο μεν Καραμανλής παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης με μεγάλη διαφορά έναντι του Γ. Παπανδρέου, η δε δυσαρέσκεια είναι ακόμα μεγαλύτερη για το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να ταλανίζεται ακόμα απʼ το κυβερνητικό του παρελθόν και τους «σκελετούς» που βρίσκονται στην ντουλάπα του…

Συγκεκριμένα:

• Οι ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά με ποσοστό 57% την κυβέρνηση έναντι του 41% που την αξιολογεί θετικά.

• Τα αντίστοιχα ποσά για την αξιολόγηση της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ είναι 67% αρνητικά και 30% θετικά!

Επίσης στη σταθμισμένη αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) προηγείται ο Καραμανλής με 3,3% και έπονται οι Γ. Παπανδρέου με 2,8%, Αλ. Παπαρήγα με 2,6%, Αλ. Αλαβάνος με 2,5%, Στ. Παπαθεμελής με 2,4% και Γ. Καρατζαφέρης με 2,3%.

Στη δε αξιολόγηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) με θετικές – αρνητικές γνώμες εμφανίζεται το αξιοσημείωτο να έχουν τις περισσότερες αρνητικές γνώμες οι Γ. Καρατζαφέρης και Γ. Παπανδρέου…

Ανεργία – οικονομική κρίση τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στην αξιολόγηση των προβλημάτων του λαού (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) έρχεται πρώτη η ανεργία με ποσοστό 71,4% και ακολουθούν η οικονομική κρίση με 61,6%, η Υγεία με 56,1%, η Παιδεία με 46,4% και το Περιβάλλον με 37,6%.

Έπονται θέματα άλλα, όπως το ασφαλιστικό, η διαφθορά, θέματα εξωτερικής πολιτικής, σχέσεις με Τουρκία, Σκοπιανό κ.λπ.

Ταυτότητα Έρευνας

Η συλλογή των στοιχείων έγινε μεταξύ 20 και 26 Ιουλίου 2007 σε όλη την Ελληνική Επικράτεια σε 1.407 νοικοκυριά.

Ρωτήθηκαν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση τηλεφωνικών συνεντεύξεων και συστήματος CATI (Computer assisted telephone Interviews).

Ακολουθήθηκε τυχαία δειγματοληψία από τη βάση τηλεφώνων των νοικοκυριών της επικράτειας βάση ποσοστώσεων περιοχής, φύλου και ηλικίας.

Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει περιοχής, εθνικών εκλογών 2004, φύλου και ηλικίας.

Η Explorer είναι μέλος της ESOMAR.


Σχολιάστε εδώ