ο δαίμονας των δημαρχείων

Για τα έργα στη Μαρίνα του Φλοίσβου για τα οποία διαμαρτύρεστε και εξαιτίας αυτών αποψιλώθηκαν είκοσι στρέμματα βλάστησης, η ύπαρξή τους θα αποτελεί γεγονός για τους επόμενους αιώνες. Το έργο το πήραν ο Λάτσης, ο Στέγγος και όλη γνωστή η παρέα των δεξιώσεων της Εκάλης. Πέντε εστιατόρια, δώδεκα καταστήματα, ένα κέντρο διασκέδασης -σχεδόν μέσα στη θάλασσα- είναι το αποτέλεσμα της ανύπαρκτης αντίδρασης των κατοίκων του δήμου. Τώρα, αδέλφια, γιατί διαμαρτύρεστε; Να τα γκρεμίσουμε πώς; Καθισμένοι στον καναπέ;

***
Είναι παλιό αλλά έχει την αξία του. Στις πρόσφατες, που λέει ο λόγος δηλαδή, δημοτικές εκλογές, ο υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Ιλίου, Αλέξανδρος Λυκουρέσης, είχε καταγγείλει ότι άγνωστοι τον έδειραν. Όπως είπε, τον σταμάτησαν ενώ οδηγούσε, τον κατέβασαν από το αυτοκίνητο, τον γροθοκόπησαν στις μπουνιές και εξαφανίστηκαν. Αργότερα, τις επόμενες ημέρες, ο τότε δήμαρχος Βασίλης Κουκουβίνος άφησε κάποια περίεργα υπονοούμενα γι’ αυτό το περιστατικό. Ο Λυκουρέσης ένιωσε ότι θίχτηκε από αυτές τις δηλώσεις και του έκανε μήνυση. Προχθές λοιπόν έγινε το δικαστήριο. Ο Κουκουβίνος αθωώθηκε. Αλλού είναι η είδηση. Από την ακροαματική διαδικασία πρόκυψε ότι ο φίλτατος Λυκουρέσης δεν είχε καταθέσει ούτε καν μήνυση κατ’ αγνώστων για το περιστατικό. Ούτε καν σε ιατροδικαστή δεν είχε πάει για να βεβαιώσει τη σοβαρότητα των χτυπημάτων. Ο Λυκουρέσης το μόνο που έκανε ήταν να δώσει δημοσιότητα στο γεγονός. Την είδηση την είχαν παίξει όλα τα κανάλια. Για να μην παρεξηγηθώ, ξεκαθαρίζω ότι δεν υπονοώ τίποτα. Την εξέλιξη της υπόθεσης σας παρουσιάζω και τίποτα περισσότερο.

***
Θυμάστε που έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα ότι η υπόθεση με την ενοικίαση του δημοτικού κτιρίου που ανήκει στον δήμο Αργυρούπολης, σ’ ένα μεγαλομπακάλικο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάρει σάρκα και οστά στις αίθουσες των δικαστηρίων; Σήμερα λοιπόν θα γίνω πιο συγκεκριμένος: Ο δικηγόρος Πασχάλης Κυριακίδης, δημοτικός σύμβουλος την εποχή όπου ο δήμαρχος Τσαρπαλής προέβη στην υπογραφή της εν λόγω συμβάσεως, κατέθεσε στις 27.3.2007 μήνυση κατά του τότε δημάρχου η οποία σε τριάντα σελίδες περιγράφει τα αδικήματα που κατά τη γνώμη του μηνυτή διέπραξε ο δήμαρχος. Φυσικά η μήνυση θα αξιολογηθεί από τον Εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης ή όχι. Τη μήνυση «συνοδεύουν» πενήντα δύο συνημμένα έγγραφα που «δένουν» την υπόθεση. Πέρα από την εξέλιξη αυτή, να σας πω επίσης ότι ο σημερινός δήμαρχος έχει ζητήσει νομική γνωμάτευση περί της υπαρχούσης συμβάσεως, προκειμένου να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο την καταγγελία της ή όχι. Οι πληροφορίες μου λένε ότι οι νομικοί που εξετάζουν τη σύμβαση έχουν εντοπίσει σωρεία παραγράφων που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην ακύρωσή της. Εδώ θα είμαστε για να μάθετε την εξέλιξη.

***
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έστειλε ενημερωτική επιστολή προς όλες τις τράπεζες μέλη της, προκειμένου να τις ενημερώσει για τα χρέη των δήμων, για να ξέρουν προφανώς την πιστοληπτική ικανότητα που έχουν. Εδώ αρχίζει το γέλιο. Έντεκα δήμοι είναι στη μαύρη λίστα εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που έχουν. Τα χρέη δεν αφορούν μόνον δάνεια αλλά κάθε χρέος προς τρίτους. Έχουμε λοιπόν και λέμε. Μαρούσι 280 εκατ. ευρώ, Πειραιάς 146 εκατ., Άνω Λιόσια 86 εκατ., Μενίδι 80 εκατ., Νίκαια 43 εκατ., Πέραμα 30 εκατ., Άλιμος 30 εκατ., Περιστέρι 25 εκατ., Χαλάνδρι 19 εκατ., Αγία Παρασκευή 30 εκατ., Καισαριανή 6 εκατ. Φυσικά υπήρχαν δεκάδες ακόμη, αλλά όταν βλέπεις τέτοια νούμερα τι να πεις για 2 και 3 ψευτοεκατομμυριάκια ευρώ; Πού πήγαν τα λεφτά, ρε συντρόφια;

***
Εκεί στον δήμο Σαρωνικού Κορινθίας, τι συμβαίνει με μια υπόθεση έργου που έχει ξεκινήσει από το 2002 και με παράνομες απευθείας αναθέσεις κάποιος έβαλε στο χέρι 295 εκατ. δρχ., τότε; Ήδη το δημοτικό συμβούλιο, όπως μαθαίνουμε, έχει ασχοληθεί πολλές φορές και δημοτικοί σύμβουλοι αλλάζουν θέση ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος.

Ο νέος δήμαρχος κ. Σωκράτης Τόγιας μπορεί να μας πει τι συμβαίνει και τι έχει αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο;

***
Και μόνο η θέα των φωτογραφιών που μας έστειλαν δημότες από τη Δάφνη σου κόβει την όρεξη για δύο εβδομάδες. Ως γνωστόν, λόγω του καύσωνα όλοι οι δήμοι είχαν διαθέσει τις αίθουσες που έχουν και κλιματίζονται για να πηγαίνουν οι δημότες τους. Ο δήμος Δάφνης άνοιξε τα δημοτικά ιατρεία. Φυσικό είναι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, γεροντάκια και ταλαίπωροι ηλικιωμένοι, να χρησιμοποιήσει και την τουαλέτα. Μια-δύο το καζανάκι και πλημμύρισε ο τόπος. Ξεχείλισαν οι λεκάνες και οι διάδρομοι γέμισαν με το προϊόν της… πολυφαγίας. Με τα χέρια μάζευαν ό,τι μπορούσαν τα γεροντάκια. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Έψαχναν για τον υδραυλικό του δήμου, αλλά το κινητό του ήταν κλειστό. Φήμες λένε ότι ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας γνώριζε το πρόβλημα αλλά λόγω εσωκομματικής αντιπαλότητας με τον δήμαρχο άφησε το θέμα να εξελιχθεί σ’ αυτό που έγινε, για να εκτεθεί η διοίκηση, δηλαδή ο δήμαρχος. Τι να πω εγώ; Να τους χαίρεστε τέτοιους άρχοντες. Ζήτω τα περήφανα γερατειά.

***
Δεκάδες προσλήψεις πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής. Από πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες όποιος προλαβαίνει πιάνει καρέκλα. Γίνεται και καμιά πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ έτσι για τα μάτια του κόσμου και όλα πάνε καλά. Οι προκηρύξεις βγαίνουν κατά δεκάδες. Πιέστε τους τοπάρχες, συντρόφια, μπας και βολευτεί κανένα παιδί σας. Όλα τα άλλα είναι για να περνάει η ώρα. Μη σας παραμυθιάζουν. Αν θέλουν μπορούν.

***
Στον δήμο Μελισσίων η γνωστή εταιρεία «Λιντλ», προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πολυκαταστήματος, αντισταθμιστικά, προς όφελος του δήμου παραχώρησε ένα οικόπεδο. Τότε, το 2003, η δημοτική αρχή το γεγονός αυτό το είχε παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες και δεκάδες δελτία Τύπου. Πήγε λοιπόν σήμερα ο δήμαρχος Μ. Γραφάκος σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία να δει πώς μπορεί να το αξιοποιήσει. Ψάχνοντας τον φάκελο διαπίστωσε, όμως, ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι υποθηκευμένο σε τράπεζα και μάλιστα με δικαστική απόφαση. Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει, όπως είπε ο ίδιος ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, ότι η συγκεκριμένη υποθήκη έγινε το 2001, γεγονός δηλαδή που γνώριζε η δημοτική αρχή όταν το αποδέχτηκε. Ούτε παγκάκια δεν μπορεί να βάλει ο δήμος αφού δεν του ανήκει. Τι είπατε;

***
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του δημάρχου Σαλαμίνας, παρά τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών στο πόρισμά τους, να στείλει τη μελέτη της αποχέτευσης του νησιού για έγκριση στην ΕΥΔΑΠ. Προφανώς, αυτό δεν το κάνει αφού είναι απόλυτα βέβαια, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει από την εταιρεία, ότι δεν θα εγκριθεί, αφού υπάρχουν σοβαρές τροποποιήσεις στο τελικό σχέδιο εφαρμογής που ανεβάζουν το κόστος κατασκευής κατά 5 εκατ. ευρώ. Όπως πάνε τα πράγματα το έργο δεν θα γίνει. Θυμηθείτε το. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διακόψει τη συγχρηματοδότηση, λόγω αυτών των προβλημάτων. Η τεχνική υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ ήδη έχει ξεκινήσει την αλληλογραφία με τον αρμόδιο επίτροπο. Οι επιστολές που έχω στα χέρια μου είναι καταπέλτης ως προς το περιεχόμενο και αφορούν σωρεία παρατυπιών που έγιναν κατά τον διαγωνισμό. Το μεγαλύτερο έργο που θα γινόταν ποτέ στο νησί πάει περίπατο.

***
Παρά τις επώνυμες αναφορές σε καταγγελίες που αφορούν τα οικονομικά πεπραγμένα του αθλητικού οργανισμού στον δήμο Δραπετσώνας, ο δήμαρχος Αλέκος Χρυσός αρνείται να ορίσει ελεγκτές για να δώσουν τέλος ή όχι στα διάφορα υπονοούμενα. Ακόμη και ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης, Κώστας Αργύρης, διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό το θέμα: «Κάντε επιτέλους έλεγχο, κύριε δήμαρχε. Τι φοβάστε;» Ρε παιδιά, το θέμα είναι απλό. Ο ίδιος ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού, Αριστείδης Παπαμιχαήλ πρέπει να ζητήσει τον έλεγχο. Πώς δέχεται να σπιλώνεται το όνομά του; Όλα τα άλλα είναι για τα καφενεία.

***
Προ του μήνα Σεπτέμβρη όλοι σχεδόν οι δήμοι ετοιμάζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Άλλοι λένε ότι είναι πεταμένα λεφτά και άλλοι ότι χρειάζονται κι αυτά. Ο καθένας την άποψή του. Το περίεργο και ύποπτο αυτής της ιστορίας είναι ότι όλες οι εκδηλώσεις κλείνονται με το… τηλέφωνο. Ούτε κατά διάνοια δεν γίνεται ο στοιχειώδης διαγωνισμός ή έστω μια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Μιλάμε για λεφτά με το τσουβάλι. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος: Μαθαίνω ότι ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Αγίου Δημητρίου θα κάνει παρόμοιες εκδηλώσεις με τραγουδιστές και συγκροτήματα που θα πληρωθούν με αμοιβές σαν του Φρανκ Σινάτρα. Το περίεργο είναι ότι οι ίδιοι τραγουδιστές, σε γειτονικούς δήμους, όπου πέρσι έκαναν εκδηλώσεις, από τιμολόγια που έχω στα χέρια μου φαίνεται ότι πληρώθηκαν με τα μισά λεφτά. Ο νεαρός Θεόφιλος Αναστασιάδης, που, όπως μου είπαν, κουμαντάρει αυτά τα ζητήματα ως δημοτικός σύμβουλος μαζί με τον ηθοποιό, επίσης δημοτικό σύμβουλο, Κώστα Ευρυπιώτη, το ξέρουν;

***
Δημοσιογράφος, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του δήμου Αμαρουσίου, παραβρέθηκε στη συνέντευξη του τέως δημάρχου κ. Τζανίκου, ο οποίος απάντησε στα όσα του καταμαρτυρεί η νέα δημοτική αρχή και έκανε την εξής ερώτηση(!):

Κύριε Τζανίκο, αν σας ζητηθεί από τη νέα δημοτική αρχή να προσφέρεται τις υπηρεσίες σας στον δήμο θα το αποδεχθείτε;
– Ασφαλώς(!). Μην ξεχνάτε ότι πρώτος εγώ είχα πει στη νέα δημοτική αρχή ότι «όποτε χρειαστεί είμαι πρόθυμος να βοηθήσω(!) και μάλιστα είχα θέσει στη διάθεση του δημάρχου και τη γραμματέα μου για να τον ενημερώσει για όλα(!).

***
Και για να μη νομίζει ότι ξεχάσαμε τον Μαρουσιώτη φίλο μας, τον Μιχαλάκη, του λέμε για μια ακόμα φορά να πάψει να ασχολείται με την εφημερίδα μας και πολύ περισσότερο να απειλεί! Τίποτε άλλο…

***
Καλαίσθητο -οφείλουμε να ομολογήσουμε- το νέο περιοδικό του δήμου Αμαρουσίου, αλλά μια επισήμανση:

Γιατί, ρε παιδιά, αυτή η ξενομανία: Στο Μαρούσι βγαίνει το περιοδικό όχι στο Λονδίνο!

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Μόνο εάν ο θυμός γίνει αιτία για αγώνα κάτι μπορεί να αλλάξει γύρω μας. Με τη ζέστη μ’ έπιασε το σταλινικό μου. Ελπίζω να μου περάσει.


Σχολιάστε εδώ