Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα

Ωστόσο, διαπιστώθηκαν κενά στην εκπροσώπηση περιοχών και κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν με τη διαχείριση των αυτοπροταθέντων που δεν επιλέχτηκαν. (Δεν υπήρξε χρόνος για να ενημερωθούν για το κόψιμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν «προσβλητικές συμπεριφορές» και «δικαιολογημένα παράπονα»).

Έτσι, από πολλές πλευρές υπήρχαν αιτήματα για αναβολή της οριστικοποίησης των ψηφοδελτίων, ενώ από άλλες τόσες διατυπώνονταν η αναγκαιότητα να δοθούν χρίσματα προκειμένου να αξιοποιηθεί η περίοδος των διακοπών από τους νέους υποψηφίους, που περιμένουν με το πόδι στο γκάζι για να ξεκινήσουν τη δύσκολη κούρσα τους.

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της αναβολής της ανακοίνωσης των υποψηφίων, λόγω της αδυναμίας της Χαριλάου Τρικούπη να διαχειριστεί ικανοποιητικά την ιστορία των δύο «υψηλών κομμένων», του Μιχάλη Νεονάκη και του Χρήστου Πάχτα και του κινδύνου που διαφάνηκε να έρθει το θέμα στη συνεδρίαση διχάζοντας το Εθνικό Συμβούλιο σε «εκσυγχρονιστές» και «άλλους» ή σε «προεδρικούς» και «αντιηγετικούς».

Ανάμεσα στην πίεση να ανακοινωθούν οι συνδυασμοί πριν τα… μπάνια του λαού και στις δυσκολίες που προέκυψαν, επιλέχτηκε η λύση της ολιγοήμερης αναβολής. Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της συνεδρίασης για την ερχόμενη Πέμπτη 2 Αυγούστου, καθώς από το επόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο το ΠΑΣΟΚ θα πιάσει… θάλασσες, μέχρι τις 20 Αυγούστου οπότε και θα ξαναμπούν μπροστά οι μηχανές.

Κάποιοι χαιρέκακοι υποστηρίζουν πως ούτε μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξουν οι απαραίτητες διευθετήσεις που είναι αναγκαίες για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, πράγμα που θα σημαίνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα καταφέρει να επιδείξει την πολυπόθητη γι αυτό «ενότητα εν όψει της δύσκολης εκλογικής μάχης», με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και σε εσωτερικές διενέξεις.

Από τις μέχρι τώρα επεξεργασίες της επιτροπής επιλογής υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ως φαβορί για συμμετοχή στα «πράσινα» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις 17 εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας οι παρακάτω:

ΚΟΖΑΝΗ: (αριθμός υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο 7): Εκτός από τους βουλευτές Λ. Λωτίδη και Γ. Βλατή βέβαιοι υποψήφιοι θεωρούνται το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη Γ. Παπακωνσταντίνου (όχι ο διευθυντής των γραφείων που εξαναγκάστηκε πρόσφατα σε παραίτηση, αλλά συνονόματός του), ο πρώην βουλευτής Αλ. Αθανασιάδης και η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Τ. Μπούρτσου. Για τις άλλες δύο θέσεις θα δώσουν μάχη οι Γ. Παπαϊορδανίδης, Β. Κωνσταντόπουλος, Αλ. Σουμελίδης, Ρ. Κοκελίδης και μια εκ των Β. Σπόντη και Σ. Βακονάκη. Αποκλείστηκε αν και συζητήθηκε -καθότι δεν το αποδέχτηκε ο ίδιος- η υποψηφιότητα του δημάρχου Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλου, ενώ παραμένουν οι πιέσεις στον πρώην νομάρχη Ι. Ανδρεάδη.

ΦΛΩΡΙΝΑ (θέσεις 4): Πλην του βουλευτή Γ. Λιάνη στο ψηφοδέλτιο θα είναι και η υποψήφια δήμαρχος Φλώρινας Ο. Μούσιου – Μυλωνά. Για τις άλλες δύο θέσεις αξιολογούνται ο γιατρός Ν. Σαμαράς, το πρώην στέλεχος της ΔΕΘ Δ. Κοσκοσίδης και ο Αθ. Νικολαϊδης της αριστερής πρωτοβουλίας.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (θέσεις 4): Φαβορί για να πλαισιώσουν τον Φ. Πετσάλνικο είναι οι Ν. Καραμανίδης, Α. Κιοσές πρώην δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Θ. Βραγγάλας, Χ. Μαρκόπουλος και Ι. Γκόγκας. Η Χαριλαόυ Τρικούπη αναζητά εναγωνίως μια γυναικεία υποψηφιότητα.

ΓΡΕΒΕΝΑ (θέσεις 3): Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του στελέχους της ΔΕΗ Αθ. Χαντάβα και του δικηγόρου από τη Δεσκάτη Γ. Μυλωνά. Ο τρίτος υποψήφιος αναζητείται μεταξύ των υπολοίπων εννέα που αυτοπροτάθηκαν.

ΠΙΕΡΙΑ (θέσεις 6): Εκτός από τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον πρώην υφυπουργό Παν. Τσερτικίδη, έκλεισε η υποψηφιότητα του τέως δημάρχου Κατερίνης Γιάννη Αμοιρίδη, χάριν της οποίας έσπασε το ασυμβίβαστο ανάμεσα σε υποψήφιο δήμαρχο και νομάρχη και υποψήφιο βουλευτή, που είχε ανακοινωθεί πριν της βουλευτικές εκλογές. Βέβαιος θεωρείται ο γιατρός Μάνθος Φώτου, καθώς και η Ρίτσα Σαράντου. Για τις υπόλοιπες θέσεις οι συζητήσεις περιστρέφονται ανάμεσα στους Τσιτλακίδη, Γκιλντή, Κλιγκόπουλο, Καλαμπάκα και Κρεμέτη.

ΗΜΑΘΙΑ (θέσεις 6): Πέραν του βουλευτή Τ. Σιδηρόπουλου βέβαιοι είναι ο πρώτος επιλαχών Θ. Γικόνογλου, ο γιατρός Γ. Μούρνος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Γ. Ταχματζίδης και η Αντωνία Χαρίση. Η τελευταία θέση θα πάει σε Ναουσαίο και «παίζεται» ανάμεσα στους Γ. Πάτσο και Αγγ. Τόλκα (μάλλον ο δεύτερος), ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στον πρώην δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Πολάκη.

ΠΕΛΛΑ (θέσεις 6): Σίγουροι υποψήφιοι θα είναι η βουλευτής Θ. Τζάκρη, ο πρώην βουλευτής Γ. Πασχαλίδης και ο γιατρός Η. Θεοδωρίδης. Μία από τις υπόλοιπες τρεις θέσεις θα καταλάβει ένας εκ των Γ. Βουτσά, Χρ. Χατζηαντωνίου, Σ. Κεχαγιά από Γιαννιτσά και για τις υπόλοιπες δύο θα ανταγωνιστούν οι Δ. Δασκάλου, Τ. Δίου, Τ. Τσιακπίνης και Β. Γιουματζίδης.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (θέσεις 5): Μετά τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του Χρ. Πάχτα το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου. Πλην του βουλευτή Γ. Δριβελέγκα έχουν υποβληθεί άλλες δύο αυτοπροτάσεις, των Α. Βαφειάδη και Ι. Μουτάφη. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως επιστρατευτούν και Α. Λαφαζάνης τέως νομάρχης και Ε. Τριανταφύλλου στέλεχος της Π.Ε., οι οποίες θεωρούνται και αξιόλογες υποψηφιότητες.

ΣΕΡΡΕΣ (θέσεις 9): Με τον αποκλεισμό του Γ. Ανθόπουλου σίγουροι υποψήφιοι θα είναι οι δύο βουλευτές Α. Μουσιώνης και Μ. Μπόλαρης και ο τέως βουλευτής Στ. Κουτμερίδης. Φαβορί θεωρούνται οι Β. Τανταλάκη, Μ. Τζελέπης και Δ. Κολιντζίκης, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις προαλείφονται οι Δ. Μπαλαξής, Χρ. Κρουστάλης και Απ. Καρύδας.

ΚΙΛΚΙΣ (θέσεις 5): Ο συνδυασμός φαίνεται να έχει κλείσει. Εκτός του βουλευτή Γ. Φλωρίδη θα συμμετάσχουν ο πρώην νομάρχης Θ. Παραστατίδης, η αντιδήμαρχος Κιλκίς Μ. Αμανατίδου, ο τέως αντινομάρχης Στ. Τσιώνκης και ο Γ. Κίττης.

ΔΡΑΜΑ (θέσεις 5): Εδώ τα πράγματα δεν εμφανίζονται ρόδινα για την επιτροπή επιλογής υποψηφίων, καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Πέραν του βουλευτή Χρ. Αηδόνη υποψήφιος θα είναι μάλλον και ο πρώτος επιλαχών Γ. Ξανθόπουλος. Στα φαβορί περιλαμβάνονται ο πρώην νομάρχης Λ. Ζουρνατζής, ο πρώην υπερνομάρχης Π. Παπαδόπουλος, ο Γρ. Μιχαηλίδης και μία εκ των Δ. Φεσατίδου και Αλ. Σωτηριάδου δήμαρχο Παρανεστίου.

ΚΑΒΑΛΑ (θέσεις 6): Από τις έξι θέσεις οι πέντε θεωρούνται κλεισμένες από τους δύο βουλευτές Γ. Τσακλίδη και Σ. Εμινίδη, τον Μ. Τιμοσίδη, την Π. Γερακούδη και τον προερχόμενο από τον χώρο της αριστεράς δημοσιογράφο Παναγιώτη Νεστορίδη. Την τελευταία θέση διεκδικεί ο πρώην βουλευτής Ν. Στρατηλάτης, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση του Πόρτο Καράς, ενώ τις τελευταίες ημέρες ακούγεται και το όνομα του κ. Δημητριάδη από την περιοχή του Νέστου.

ΡΟΔΟΠΗ (θέσεις 5): Τις τρεις θέσεις θα καταλάβουν χριστιανοί και θα είναι η βουλευτής Χρύσα Μανωλιά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Πεταλωτής και η Όλγα Τσετινέ κόρη του εκλιπόντα βουλευτή. Τις δύο θέσεις της μειονότητας θα διεκδικήσουν οι δύο αντινομάρχες Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Α. Χατζηοσμάν και ο πρώην βουλευτής Γκαλίπ Γκαλίπ, χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη.

ΞΑΝΘΗ (θέσεις 5): Και εδώ η κατανομή των υποψηφιοτήτων θα είναι πιθανότατα τρεις χριστιανοί και δύο μειονοτικοί. Εκτός του βουλευτή Π. Σγουρίδη τις άλλες δύο θέσεις διεκδικούν οι Γ. Χουλιάρας, Τρ. Παπαδόπουλος, Κ. Μαλάκης και Β. Τσολακίδης. Από τη μειονότητα σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Μπ. Μαράν, ενώ θα πρέπει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Γκ. Καραχασάν.

ΕΒΡΟΣ (θέσεις 6): Εκτός των βουλευτών Απ. Φωτιάδη και Γ. Ντόλιου φαβορί θεωρούνται ο γραμματέας της Π.Ε. Π. Ζαπάρτας, ένας εκ των Θ. Σταματόπουλου και Γ. Παπαδόπουλου από την Ορεστιάδα, ο πρώην δήμαρχος Τρυγώνου Π. Γουτκίδης και η Ελ. Γκίγκη.

Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (θέσεις 21): Εκτός από τους πέντε βουλευτές (Καστανίδη, Βενιζέλο, Αράπογλου, Τσοχατζόπουλο και Μαγκριώτη), υποψήφιοι θα είναι η πρώτη επιλαχούσα Εύα Καϊλή, οι πρώην υφυπουργοί Ν. Γκεσούλης, Λ. Τζιόλας και Σπ. Βούγιας (εκτός απροόπτου), αλλά και ο Θ. Ρομπόπουλος (αυτός προτιμά θέση έστω μη εκλόγιμη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας). Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από τους 18 αυτοπροταθέντες (Λ. Κωνσταντινίδης, Μ. Τοπαρλάκη, Φ. Οικονόμου, Δ. Μάρδας, κ.ά.). Δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, καθώς υπάρχει εναγώνια αναζήτηση φρέσκων ονομάτων. Πάντως, το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει ανοιχτό ως το τέλος.

Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: (θέσεις 9): Πέραν των βουλευτών Β. Γερανίδη και Χ. Τσιόκα βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Σ. Καρασαββίδου, Γιώργου Κίρκου και Α. Μίχου, αλλά και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκου Γιαννόπουλου. Στα φαβορί για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις είναι οι Γ. Πολίτης, Γ. Ιωαννίδης, ενώ ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκου. Στο παιχνίδι είναι και οι Κ. Χαραλαμπίδης, Γ. Τουλουπίδης, Τ. Νικόπουλος και Γ. Γκλαβίνας.


Σχολιάστε εδώ