Η Ελλάδα στη γωνία

Κι όμως, αυτό το ανύπαρκτο κρατίδιο, όχι μόνο μας κέρδισε κατά κράτος σʼ όλα τα διεθνή μέτωπα, χάρη στο εξαιρετικό… ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, αλλά μπόρεσε και ξεπέρασε με τον πιο έξυπνο τρόπο το εμπόδιο του ονόματος για να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων το είχε πει «μην ακούτε, οι Έλληνες πάντα λένε, αλλά ξελένε». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα Σκόπια να μην προκαλούν την Ελλάδα, μετά την επιτυχία τους στο ψήφισμα. Τους είπε δηλαδή, σε απλά ελληνικά, ότι «έγινε το δικό σας, δεν είναι ανάγκη να τους κοροϊδεύετε κιόλας». Εκεί καταντήσαμε, όχι μόνο να υιοθετείται η άποψη των Σκοπίων, αλλά και να μας κοροϊδεύουν οι Σκοπιανοί. Θα ʼθελα να ʼξερα αν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αισθάνονται άνετα γιʼ αυτό που ψηφίσανε. Πιστεύουν ότι έτσι εξετέλεσαν το καθήκον τους έναντι της Μακεδονίας μας; Άραγε νιώθουν κάποιες τύψεις; Μήπως δεν έπρεπε να ψηφίσουν ομαδικά τις σκοπιανές θέσεις; Δεν προβληματίζονται από τα χειροκροτήματα των Σκοπιανών; Απʼ ό,τι αντιλήφθηκα από τις θέσεις που διάβασα γνωστού σπορ κάστερ-ευρωβουλευτού, δεν τους απασχολεί και πολύ. Και γιατί να τους νοιάξει, αφού οι άνθρωποι έχουν τόσα στο κεφάλι τους και προπαντός τη βαβούρα της βαριάς οικονομησιάς του ευρωβουλευτού, μπορούν να έχουν χρόνο και για άλλα; Η πατρίδα είναι τόσο μακριά. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ομογάλακτός τους, βουλευτής Κερκύρας του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε χαρακτηρίσει το Σκοπιανό «μπούρδες». Με μπούρδες θα ασχολούνται κοτζάμ ευρωβουλευτές; Και μια κι ο λόγος για μπούρδες μπορούν να πουν στον ελληνικό λαό, και δη στους συνταξιούχους των 350 ευρώ, πόσα παίρνει συνολικά ο ευρωβουλευτής; Γιατί αν το γράψω εγώ, θα γίνει σεισμός. Ο πορτογάλος υπουργός των Εξωτερικών, κ. Λοίς Αμάντο, κάλεσε τον ομόλογό του των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσκι, στη διάρκεια του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ – ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες και του σύστησε να μην προκαλούν την Ελλάδα, αλλά να επιδείξουν εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Του είπε ακόμη στο πλαίσιο των ΗΕ να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη του ελληνικού ΥΠΕΞ διά στόματος υπουργού. «Στην ανάγκη των καλών σχέσεων και σε πνεύμα καλής πίστης θα προχωρήσουμε, ωστόσο οι προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία και οι δηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα δεν βοηθούν». Ξύλινος λόγος που χρησιμοποιούν όλοι οι κατά καιρούς έλληνες ΥΠΕΞ και έχουν αποθρασύνει τα Σκόπια.

Ας δούμε όμως τι υπέγραψαν οι εντιμότατοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τους κάνει περήφανους και το διακηρύσσουν. Εντελώς αμερόληπτα και αντικειμενικά και πάντα μέσα από το επίσημο κείμενο που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπιστώνουμε τα εξής: Άρθρο 11 «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, η ονομασία των οποίων συμπίπτει με την ονομασία τμήματος του εδάφους γειτονικού κράτους και ότι κάθε κράτος επιλέγει ελεύθερα το όνομά του». Και ο πιο κοινός νους αντιλαμβάνεται, διαβάζοντας αυτήν την παράγραφο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και με την ψήφο των ελλήνων ευρωβουλευτών και δη του κυβερνώντος κόμματος, συμφωνεί ότι κάθε κράτος επιλέγει ελεύθερα το όνομά του, άρα και τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα αυτό και γιʼ αυτό διάλεξαν το όνομα «Μακεδονία». Πού είναι η παλικαριά των ευρωβουλευτών μας και τι άλλο χειρότερο θα μπορούσαν να κάνουν για να αυτοδεσμευτούν έναντι Σκοπίων και ΕΕ ότι δεν πρόκειται να ασκηθεί βέτο;

Το ακόμη χειρότερο είναι ο συνδυασμός του άρθρου 11 με το άρθρο 13 που λέει: «…σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, εκφράζει (το Ευρωκοινοβούλιο) την άποψη ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.» Υπενθυμίζω ότι και την ενδιάμεση συμφωνία άλλοι… γενναίοι Έλληνες την υπέγραψαν και ήταν κι εκείνοι περήφανοι, μόνο που από τότε τη βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια, σαν ατού των Σκοπιανών. «Μπλε» και «πράσινοι» το ίδιο είναι και μάλιστα προσποιούνται ότι θυμώνουν όταν τους το λες.

Τελικά το συμπέρασμα είναι ότι τα Σκόπια είναι ελεύθερα στην επιλογή του ονόματός τους και αυτό το όνομα που θα επιλέξουν δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδό τους στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές μας καμώνονται ότι δήθεν χάρη στη δική τους παρέμβαση διεγράφη το όνομα «Μακεδονία» από το κείμενο και αντʼ αυτού ανεγράφη το FYROM. Τι σόι κατόρθωμα είναι αυτό, αφού το επίσημο όνομα των Σκοπίων στον ΟΗΕ είναι FYROM; Ήταν δηλαδή σαφώς παράνομη η ονομασία «Μακεδονία» στην έκθεση Μέγιερ.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του.


Σχολιάστε εδώ