Ζήτω η αξιοκρατία…

Με σεμνότητα και ταπεινότητα οι δύο υπουργοί, Επικρατείας και Οικονομίας, επανεξέλεξαν τον Χρήστο Παναγόπουλου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι παράνομα τον διόρισαν το καλοκαίρι του 2005 για 5 χρόνια, πράξη που αποδέχθηκε τότε χωρίς διαμαρτυρία ο αναπληρωτής εκείνη την εποχή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χ. Παναγόπουλος. Γι’ αυτήν την επιλογή τους οι δύο υπουργοί δεν έδωσαν κάποια πειστική απάντηση, ενώ απέρριψαν την υποψηφιότητα του Βασίλη Βάμβα, πρώην στελέχους του Alpha, με πτυχία του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, ο οποίος είχε ξανακοπεί και από την κυβέρνηση Σημίτη το 2002.

Έτσι παρά την παράνομη πράξη των δύο υπουργών η οποία καταγγέλθηκε από τον Τ. Χυτήρη, ο πρόεδρος της ΕΡΤ θα έχει πλέον τη δυνατότητα με τον ίδιο διορισμό να παραμείνει στη θέση αυτή ως το 2012, ενώ ο αρχικός του διορισμός ήταν για το υπόλοιπο της θητείας Στάγκου, ως τον Απρίλιου του 2007.

Όλα αυτά κι ενώ είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και ενώ υπήρξε συνολική κατακραυγή, από δημοσιογράφους, διευθυντές ΜΜΕ, συνδικαλιστικές ενώσεις (ΕΤΕΡ, ΕΣΗΕΑ) για την αγωγή των… 2,5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε εναντίον του «Π» ο δύο φορές επιλεγείς από την κυβέρνηση Καραμανλή Χ. Παναγόπουλος. Το ΕΣΡ ομόφωνα εξέδωσε θετική γνώμη, ενώ προηγουμένως είχε εγκρίνει και τον ορισμό του ως αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Συνολικά ο Χ. Παναγόπουλος από τον Οκτώβριο του 2004 έχει διατελέσει δύο φορές αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, φτάνοντας στο σημείο να αναπληρώσει από τον Ιούνιο τον εαυτό του, αφού ο διορισμός του ήταν παράνομος. Τον διορισμό του καλείται τώρα να συζητήσει και να εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή της ΔΕΚΟ, η οποία στον παρελθόν είχε εκδώσει ομόφωνη γνώμη. Τώρα όμως η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη, αφού ο πρόεδρος της ΕΡΤ καλείται να δώσει αναλυτικό απολογισμό για τα οικονομικά της εταιρείας (αύξηση ανταποδοτικού τέλους κατά 30%, έκτακτη κρατική ενίσχυση 18,7 εκατ. ευρώ), αλλά και να εξηγήσει γιατί ο διευθυντής της ΝΔ αλλα και ο κουμπάρος του πρωθυπουργού είναι στο ΔΣ της εταιρείας, ενώ τουλάχιστον ατύπως είναι σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος. Είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει και έκθεση για το μελλον της εταιρείας. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει πως η ΕΡΤ είναι ο μεγαλύτερος σε τζίρος όμιλος ΜΜΕ στην Ελλάδα, με σταθερά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος 300 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας ταυτόχρονα και χρήματα από τη διαφημστική αγορά. Τη στιγμή μάλιστα που ο τζίρος του πρώτου ιδιωτικού ομίλου, του ΔΟΛ, με έσοδα αποκλειστικά από τη διαφήμιση, ανέρχεται τα τελευταία χρόνια σε 270-280 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ