Δοκιμάζεται η Ευρώπη από τον καιρό

Οι υλικές ζημιές που έχουν γίνει -μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- υπολογίζονται σε 3 δισ. βρετανικές λίρες. Η κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται η Αγγλία ανάγκασε τον πρωθυπουργό της, Γκόρντον Μπράουν, να παρέμβει δημόσια υποσχόμενος τον εκσυγχρονισμό των απαρχαιωμένων δημόσιων υποδομών.

Η Αγγλία όμως δεν είναι η μοναδική χώρα που δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Εξίσου καταστροφικό είναι το καλοκαίρι στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, με τις θερμοκρασίες να συναγωνίζονται τις ελληνικές, αφήνοντας όμως πίσω τους πολύ περισσότερα θύματα. Μέχρι την Τετάρτη οι νεκροί στη Ρουμανία από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα είχαν φτάσει τους 27 και στην Ουγγαρία τους 500, ξυπνώντας σε όλο τον κόσμο μνήμες από τον Αύγουστο του 2003 στη Γαλλία, όταν ο καύσωνας άφησε πίσω του 15.000 νεκρούς!

Στη γειτονική Ιταλία όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι πυρκαγιές επεκτείνονταν ανεξέλεγκτα, παρασέρνοντας δάση, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η κυβέρνηση εξ αρχής απέδωσε τις φωτιές σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, δηλώνοντας μάλιστα πως το 90% των πυρκαγιών είχαν προκληθεί από εμπρηστές.

Παρότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν μπορεί να αποδοθεί στην αναστάτωση που έχει επέλθει στο κλίμα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως συμβαίνει με τις πλημμύρες στην Αγγλία και τον καύσωνα σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Ελλάδα, όλες αυτές οι περιπτώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη που υπάρχει για εκτεταμένες επενδύσεις σε υποδομές!


Σχολιάστε εδώ