Δεν «καίγονται» οι εκλογές!

Αντίθετα, όπως μας υπογράμμισαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις του, συνεχίζει να ισχύει μετά και το ολοκαύτωμα των τελευταίων ημερών αυτό που έχει επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»:

• Η καρδιά του (του Καραμανλή) είναι στον Μάρτη (σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό), αλλά… το μυαλό του πλέον «δείχνει» φθινόπωρο.

Και αυτό, σύμφωνα και με έγκυρες τελευταίες μας πληροφορίες, παραμένει. Δεν έχει αλλάξει. Όλα δείχνουν, και οι προσεγγίσεις των στελεχών του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου το επιβεβαιώνουν, ότι μετά τις 20 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές μεταξύ 23 Σεπτέμβρη και 7 Οχτώβρη.

Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα μάς το επεσήμανε ως σίγουρο παράγοντας ο οποίος εκ της θέσεώς του είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις του Κ. Καραμανλή με… ακρίβεια.

Υπενθυμίζουμε πως «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει κατ’ επανάληψιν κάνει αναφορά σε αυτές τις ημερομηνίες ως τις πιθανότερες για τις εκλογές. Μάλιστα συνέδεσε η εφημερίδα μας αυτήν την εκδοχή με την αναβολή για κάποιες ημέρες του προγραμματισμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, κάτι που αργότερα ανακάλυψαν κι άλλοι και το παρουσίασαν σαν… μεγάλη αποκάλυψη…

Παρ’ όλα αυτά… φθινόπωρο

Είν’ αλήθεια ότι τις προηγούμενες ημέρες ορισμένοι συνεργάτες του Καραμανλή, επηρεασμένοι απ’ τις παρενέργειες που -αναπόφευκτα- άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές και τον «καπνό» και τη φθορά στην κυβερνητική εικόνα απ’ την πύρινη λαίλαπα, του εισηγήθηκαν να ξανασκεφτεί το όλο ζήτημα και να… επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή εκλογές τον Μάρτη.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένος να αλλάξει ξανά γνώμη.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, τόσο δημοσιοποιημένες όσο και τις «κρυφές» που διενεργούνται συνέχεια και είναι -φυσικά- σε γνώση του Κώστα Καραμανλή:

• Παρά την κυβερνητική φθορά το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου αδυνατούν να αποκομίσουν σοβαρά πολιτικά οφέλη. Οπότε ναι μεν δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός, ωστόσο «δεν υφίσταται κίνδυνος πολιτικής ανατροπής», όπως τον έχουν διαβεβαιώσει συνεργάτες του επιφορτισμένοι με τη μελέτη και ανάλυση των δημοσκοπήσεων.

• Μπορεί μεν η διαφορά στην πρόθεση ψήφου να χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα υπαγορευόμενα και απ’ τη συγκυρία, ωστόσο η υπεροχή του Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου και της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στα ποιοτικά στοιχεία παραμένει σταθερή και δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα περίπτωση ανατροπής τους (σ.σ.: κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και απ’ τη δημοσκόπηση της εταιρείας Explorer που δημοσιεύει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»).

• Ειδικότερα η σοβαρή υπεροχή του Καραμανλή έναντι του Γιώργου θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Κι αυτό επειδή, όπως προκύπτει απ’ την ανάλυση ποιοτικών στοιχείων δημοσκοπήσεων, σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος επιλέγει πρόσωπα. Τα πρόσωπα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν.

Αλλά πέραν των ανωτέρω επισημάνσεων-αναλύσεων που έχουν τεθεί υπόψη του Καραμανλή, υπάρχουν και ορισμένα άλλα πολιτικά επιχειρήματα που φαίνεται πως έχουν γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του φθινοπώρου.

Κατ’ αρχάς η εκτίμηση –φαίνεται βάσιμη– πως η οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με τις κοινωνικές ομάδες να διεκδικούν -εύλογα- ό,τι μπορούν καλύτερο και ως εκ τούτου τις κινητοποιήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη.

Επίσης θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να τεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών με το άνοιγμα των σχολείων.

Αλλά είναι και κάτι άλλο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θεομηνίες ανάλογες των θερινών πυρκαγιών (πλημμύρες, χιονοπτώσεις) δεν θα αμαυρώσουν επίσης την κυβερνητική εικόνα, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες; Και το ζήτημα είναι ότι αν τέτοια πράγματα λειτουργήσουν σωρευτικά…

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εκτίμηση πως τον Καραμανλή τον συμφέρουν εκλογές το φθινόπωρο, την εκφράζουν και σοβαρά στελέχη της «άλλης πλευράς», του ΠΑΣΟΚ δηλαδή…

… και οι αρνητικές εκτιμήσεις…

Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητικές προσεγγίσεις, που δεν έχουν να κάνουν πάντως με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, οπότε και δεν τον επηρεάζουν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’ την ανάλυση των κυλιόμενων ερευνών, νικητές των εκλογών θα είναι τα μικρά κόμματα και όλα δείχνουν ότι πάμε για πεντακομματική Βουλή, οπότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα είναι από περιορισμένη έως και οριακή.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη θα μπει στη Βουλή. Ίσως μάλιστα και με ποσοστό μεγαλύτερο απ’ αυτό του ΣΥΝ.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κεφαλονιά, ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή μεγαλύτερα ποσοστά απ’ τον ΣΥΝ. Στη δε βόρεια Ελλάδα η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μάλιστα εκεί και η Δημοκρατική Αναγέννηση του Στ. Παπαθεμελή υπερτερεί του ΣΥΝ, που φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε δυτική και κεντρική Μακεδονία. Αντίθετα τα πάει πολύ καλύτερα στη Θράκη, μάλλον λόγω μειονότητας όπου έχει ερείσματα.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανό τελικά ο Αλ. Αλαβάνος να είναι υποψήφιος στη Θράκη και συγκεκριμένα στη Ροδόπη.

Ένας άλλος παράγοντας όχι ευνοϊκός είναι η πολιτική συμπεριφορά της νεολαίας που προκύπτει πως εκφράζει οργή κατά του δικομματισμού. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο του απρόβλεπτου. Μάλιστα έχει προκύψει απ’ την ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς στις πρόσφατες νομαρχιακές-δημοτικές εκλογές ότι η εντυπωσιακά μεγάλη αποχή οφειλόταν βασικά στη νεολαία…

Προβλήματα για το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι υπάρχουν σε αγροτικές περιοχές, λόγω των καθυστερήσεων στην εκταμίευση αποζημιώσεων καθώς και σε ορισμένες άλλες κοινωνικές ομάδες λόγω αθέτησης ή καθυστέρησης στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως στους τρίτεκνους…

Παράπονα για Καραμανλή…

Πάντως την τελευταία περίοδο έχει αρχίσει να καλλιεργείται μέσα στην ΚΟ της ΝΔ για πρώτη φορά ένα κλίμα παραπόνων για τον Κ. Καραμανλή.

Είναι πλέον πολλοί οι βουλευτές που παραπονούνται ότι ο πρωθυπουργός ολοένα και γίνεται «απόμακρος», έχει χάσει την επαφή με τους βουλευτές και έχει κλειστεί σ’ «έναν γυάλινο πύργο».

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος δυσαρέσκειας ότι υπάρχει βουλευτής που έχει ζητήσει εδώ και τρεις μήνες να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή και δεν έχει λάβει ούτε απάντηση!

Βέβαια αυτήν την κατάσταση τη χρεώνουν σε στελέχη του επιτελείου του. Ιδιαίτερα πολλά είναι τα παράπονα εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου, στον οποίο επίσης καταλογίζουν και ότι:

• «Κρύβει» τον Κ. Καραμανλή και απ’ τον λαό, παρά το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει.

Μάλιστα έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι ο Ρουσόπουλος είναι υπεύθυνος και για το εξοργιστικό γεγονός ότι ο Καραμανλής έχει εξαφανιστεί τούτη την κρίσιμη περίοδο που κάηκε όλη η Ελλάδα. Το ίδιο υπεύθυνος θεωρείται και για την «εξαφάνιση» του πρωθυπουργού και απ’ τους βουλευτές του. Και γενικά το κλίμα είναι βαρύ για τον υπουργό Επικρατείας…


Σχολιάστε εδώ