XΡΗΜΑτιστήριο

>Ελαφρώς πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 5.093,75 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,21%. Από τις επιμέρους μετοχές με κέρδη κινήθηκαν οι Vivartia, ΕΧΑΕ, Intralot, Άλφα Γκρίσιν, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Αγροτική και Εθνική, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΤΕ, MPB, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ και Coca Cola. Την επομένη οι επενδυτές, με αφορμή τις θέσεις της Morgan Stanley και τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της αγοράς, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 5.069,87 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,47%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την είχαν αυτοί των Πρώτων Υλών, Τροφίμων – Ποτών και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εκείνοι των Χημικών, Ασφαλειών και Πετρελαίου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, παρά το κλίμα νευρικότητας που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 5.086,92 μονάδες, με κέρδη 0,34%.Ο τζίρος έφθασε τα 472 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Την επομένη η Σοφοκλέους, ακολουθώντας την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, βρέθηκε σε τροχιά ανάκαμψης, με τους επενδυτές να τοποθετούνται στους περισσότερους κλάδους και τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 5.118,51 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,62%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,58%, ο μεσαίς σημείωσε άνοδο 1,16%, ενώ ο FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στο συν 1,11 %.

> Έχει να πέσει «φαγοπότι» στα ερευνητικά προγράμματα… δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

> Σε δουλειά να βρισκόμαστε! Με τις λέξεις φαίνεται να παίζουν οι αρμόδιοι του ΧΑ καθώς οι «…καινοτόμες… εταιρείες » έγιναν «…μικρές… με καλές προοπτικές » και έτσι μετά τη «ΝΕΧΑ» δημιουργήθηκε η νέα «Εναλλακτική» αγορά.

> Και τώρα τι; Ανεξάρτητα με το αν οι υπογραφές μπήκαν επί ΠΑΣΟΚ, γιατί το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ έπεσε αμαχητί; Από πού θα επιστραφούν οι κοινοτικές ενισχύσεις; Ποιες από τις εταιρείες που είχαν «πριμοδοτηθεί»με αφορολόγητο αποθεματικό 35% μπορούν να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα; Ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των εισηγμένων;

> Μόνο για διακοπές δεν χρησιμοποιούνται τα περίφημα διακοποδάνεια που μοιράζουν αφειδώς οι τράπεζες και αποπληρώνονται μέσα στα επόμενα πέντε καλοκαίρια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών οδεύει και πάλι προς τις υπερήμερες δανειακές υποχρεώσεις.

> Ποια από τις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών διαθέτει το χειρότερο call center; Ποιος παρέχει το δικαίωμα στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν εκβιαστικά διλήμματα;

> Kαι όμως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αυτός που πληρώνει και τα περισσότερα ενοίκια! Ο λόγος για το Ελληνικό Δημόσιο.

> Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, μόνο που στην περίπτωση του ναυτιλιακού χώρου αυτή δρα ανεξέλεγκτα, καθώς οι ανακατατάξεις προκαλούν αναταράξεις σε επίπεδο βασικών μετόχων και όχι μόνο.

> Τι και αν οι αποδόσεις των επενδύσεων σε εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια ήταν μεγάλες, οι έλληνες μεριδιούχοι εμφανίστηκαν και πάλι πωλητές.

> Τι σας λέγαμε για τη σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων τόκων της εταιρείας «Ευρωσυμμετοχές»; Σαν πολλά δεν είναι πάντως τα χρήματα, από απαλλαγές υποχρεώσεων και εγγυήσεων, για να τεθεί σε ισχύ το προσύμφωνο πώλησης του Περσέα στην Σελόντα από την εν λόγω εταιρεία;

> Προς όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών; Πόσες από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ακινήτων, στις οποίες δεν μπορούσε να εφαρμοστεί το σύστημα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αναμένεται να επιλυθούν με τον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας;

> Σε μια περίοδο που ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κάνει αναφορά στα υπερβολικά έξοδα που διέπουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, κάποιοι από την Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ επικαλούνται τις χρεώσεις του Συστήματος Άυλων Τίτλων για να επιβάλουν κόστος φύλαξης χαρτοφυλακίου.

> Μπορεί η αναχρηματοδότηση των παλαιών και προβληματικών δανείων να ενισχύει πρόσκαιρα την κερδοφορία τους, μεταθέτει όμως το «μέγα» αυτό πρόβλημα στο κοντινό αύριο, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς! Περί τραπεζών και όχι μόνο ο λόγος.

> Είναι γεγονός ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που γίνονται αποκλειστικά και μόνο με ανταλλαγή μετοχών, κρύβουν παγίδες, ως προς τη ρεαλιστικότατα του τιμήματος και όχι μόνο;

> Ας μην πανηγυρίζει κανένας, καθώς «εγκληματικές» πράξεις έγιναν, απλώς κάποιοι φρόντισαν να παραγραφούν! Με μια δικαστική ερμηνεία που σηκώνει πολλή συζήτηση καθώς αποδέχεται ότι η πενταετής παραγραφή αφορά τις πράξεις και όχι τα πρόσωπα, με αποτέλεσμα ότι προβλέπεται για τους υπουργούς να ισχύει και για τα μη πολιτικά πρόσωπα, έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος των πρώην μελών του ΔΣ της ΔΕΚΑ.

> Ποιες να είναι άραγε οι αμοιβές των μελών του; Το «δύσκολο» έργο των εγκρίσεων, σχετικά με εισαγωγές νέων μετοχών, περιείχε το μενού του πρόσφατου Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

> Αφού τα private equity funds έχουν πλέον κατακλύσει την εγχώρια κεφαλαιαγορά, αφού οι περισσότερες επιχειρηματικές τους κινήσεις έγιναν με κεφάλαια που δανείστηκαν από τα πιστωτικά μας ιδρύματα, έρχεται τώρα ο «εκ των υστέρων προφήτης», ο τραπεζίτης που έπεται των εξελίξεων, ο ακριβοθώρητος κ. Γκαργκάνας, να κάνει λόγο για αυστηρότερα κριτήρια αξιολόγησης στις εν λόγω χρηματοδοτήσεις.

> Λοξές ματιές φαίνεται ότι ανταλλάσσουν ο τεχνολογικός Ζήνων και η ναυτιλιακή ΑΝΕΚ! Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άλλωστε η αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τη στροφή του προς τη ναυτιλία.

> Εκ του αποτελέσματος κρίνεται αρνητικά η λειτουργία των εποπτικών οργάνων του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός δικαστικών υποθέσεων που καταλήγουν στα Πρωτοδικεία αφορούν διενέξεις καταναλωτών με τράπεζες.

> Ομόλογα ή μετοχές; Μια απλή σύγκριση μεταξύ των αποδόσεων των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE/ASE-20 και του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ίσως αποτελεί την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

> Ας μη χειροκροτούν για την πρόσφατη μείωση των ακάλυπτων επιταγών, καθώς αυτή δεν οφείλεται στην καλύτερη πορεία της οικονομίας, αλλά στη δυσκολία με την οποία οι τράπεζες εκδίδουν πλέον μπλοκ επιταγών.

> Άντε τώρα να την ελέγξεις! Η εισηγμένη εταιρεία Γρηγόρης Μικρογεύματα ήταν τελικά αυτή που ανέλαβε τη σίτιση των στελεχών του Ομίλου της επίσης εισηγμένης ΕΧΑΕ!

> Μηχανικοί, ναυπηγοί, αντιπλοίαρχοι και πολλοί άλλοι «αδαείς» επί χρηματοοικονομικών θεμάτων είναι οι νέοι «γαλάζιοι» εκλεκτοί διοικητές των ασφαλιστικών μας ταμείων.

> Οι «κατευθυνόμενες» διαρροές, οι «έξυπνες» φήμες, οι παρεμβάσεις από ομάδες μεσαζόντων, οι εναρμονισμένες κινήσεις των κερδοσκόπων, σε συνδυασμό πάντα με την ανυπαρξία προληπτικών ελέγχων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, οδηγούν σε μίνι ράλι τις τιμές των μετοχών, φτάνοντας στο σημείο να αυξάνουν τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

> Έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουν στα επίπεδα της χρηματιστηριακής φούσκας του 2000! Μπορεί πολλές από τις μετοχές των εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα νέο ράλι τιμών, αρκετές όμως εξ αυτών υπολείπονται κατά πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους.

> Από τη μια η «μαμά» τράπεζα ρευστοποιεί μέρος από το χαρτοφυλάκιό της, που μεταξύ άλλων περιέχει ΕΛΠΕ, και από την άλλα η θυγατέρα της Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ προχωρεί στην αύξηση της τιμή στόχου για την εν λόγω μετοχή. Ουδέν σχόλιον.

> Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή για να περάσει στα ψηλά, καθώς αν τελικά αποδειχθεί ότι απαγορεύτηκε στον κ. Κατσέλη να αποκτήσει μετοχές με τις οποίες η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος μέσω δημόσιας πρότασης κατέστη πλειοψηφούσα στην εταιρεία του, τότε αλλάζουν πολλά ενώ αποτελεί σοβαρό πλήγμα και για τις πολυδιαφημισμένες διαδικασίες των εποπτικών μας αρχών.

> Ή εσείς ή εμείς; Ούτε καν ο κ. Αλογοσκούφης δεν κατάφερε να αλλάξει γνώμη στον αιγύπτιο επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις, σχετικά με το «συνεταιριλίκι» τους στην Tellas!

> Μια ακόμη αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, για υπόθεση που έχει να κάνει με μετοχή φούσκα, μια ακόμη καταδίκη, για χρηματιστηριακό έγκλημα του 1999.

> Κάπως έτσι λειτουργούν οι πραγματικά ανεξάρτητες εποπτικές αρχές! Ποινική δίωξη αναμένεται να ασκηθεί σε βάρος μέλους του ΔΣ της Dow Jones το οποίο φέρεται να κέρδισε χρήματα, αγοράζοντας μετοχές λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς.


Σχολιάστε εδώ