Υπόθεση εργασίας

Στο περιθώριο μιας εκδήλωσης είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις με τον επικεφαλής της εταιρείας ερευνών VPRC. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης ο κ. Μαυρής υποστήριξε σθεναρά και με επιχειρήματα την εκτίμηση της εταιρείας του ότι η ΝΔ έχει εκλογικό προβάδισμα, έναντι του ΠΑΣΟΚ, 4 μονάδων. Έστω ότι σε γενικές γραμμές έχει δίκιο ο κ. Μαυρής. Ας πάρουμε, λοιπόν, ως υπόθεση εργασίας ότι η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές με διαφορά περίπου 3 μονάδων (όχι 4 μονάδων, καθότι τα αυξημένα ποσοστά που δίνει VPRC στα μικρά κόμματα στην κάλπη θα συρρικνωθούν και το μεγαλύτερο «κέρδος» εξ αυτού θα εισπράξει το ΠΑΣΟΚ) και μετά ταύτα ας ανιχνεύσουμε το μετεκλογικό σκηνικό.
• Αξιωματικά παίρνουμε δύο «δεδομένα», ότι οι εκλογές γίνονται τον Οκτώβριο (άλλωστε η χώρα δεν αντέχει να σέρνεται σε συνθήκες αβεβαιότητας ως τον Μάρτιο) και ότι η ΝΔ τις κερδίζει με 3 μονάδες διαφορά. Ασφαλώς η νίκη θα είναι καθαρή, με 3 μονάδες διαφορά, και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ισχυρή, ασχέτως αριθμού βουλευτών. Άλλωστε «εύκολα» η ΝΔ μπορεί να διευρύνει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία αποσπώντας από τον ΛΑΟΣ ορισμένους «πρόθυμους» βουλευτές. Η ισχυρή νέα κυβέρνηση Καραμανλή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας και το καυτό πρόβλημα του Ασφαλιστικού, χωρίς το άλλοθι του «κακού παρελθόντος», αφού θα έχει παραλάβει την εξουσία από τον «εαυτό» της. Έτσι με το «καλημέρα» θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να επιλύσει το Ασφαλιστικό, όπως έχει δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δυστυχώς γι’ αυτήν θα ξεκινήσει με το Ασφαλιστικό και θα φθάσει στις κάλπες, τον Μάρτιο του 2010, με το κόστος του Ασφαλιστικού στις πλάτες της συν το «βαρέλι δίχως πάτο» που λέγεται καθημερινότητα. Κι αυτήν τη φορά η κοινή γνώμη δεν θα έχει ούτε ίχνος ανοχής ούτε στάλα αντοχής. Εκτός τούτων, μέχρι τον Μάρτιο του 2010 ο Κώστας Καραμανλής θα μετράει 6 χρόνια άσκηση εξουσίας και ήδη θα έχει μπει στον κύκλο της προσωπικής της φθοράς, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει και τους διαγκωνισμούς των επιγόνων του.
• Όμως, μήπως διευκολυνθεί ο κ. Καραμανλής από τα προβλήματα του αντίπαλου στρατοπέδου; Μήπως με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ διασπαστεί μετά τη νέα ήττα; Κατά την άποψή μας η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου θα αντέξει το σοκ της ήττας και τα όποια πλήγματα θα είναι πρόσκαιρα και περιθωριακά. Το πολύ πολύ να του προκύψει μια «άλλη περίπτωση Αρσένη» που στην πορεία θα ξεφουσκώσει, οπότε τον Μάρτιο του 2010 η ΝΔ θα βρεθεί απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ αποενοχοποιημένο, συσπειρωμένο που θα διψά για εξουσία. Δια ταύτα, η δύσκολη τετραετία για τον κ. Καραμανλή θα είναι η δεύτερη και από τη διαχείρισή της θα κριθεί ο ιστορικός του ρόλος στην πολιτική ζωή του τόπου.


Σχολιάστε εδώ