υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Βρέθηκε τελικά κάποιος, πολύ ενδιαφερόμενος, για τη θέση του γενικού επιθεωρητή των προξενείων στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, που συνταξιοδοτήθηκε τέλη Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης 65ετίας και επανέρχεται στην ενεργό υπηρεσία… Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση σε πρέσβεις που έχουν συμπληρώσει 35 έτη στην ενεργό υπηρεσία. Ο Αδ. Βασιλάκης, έμπειρος διπλωμάτης, είχε ήδη πάρει μία παράταση και αυτή θα είναι η δεύτερη… Υπάρχουν λοιπόν οι κανόνες που αφορούν συνήθως τους πολλούς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις… Σίγουρο είναι ότι θα βάλει μια κάποια τάξη σε αυτή την υπηρεσία που παραμένει τελευταία ακέφαλη…

– Για να κάνει μία σημαντική δεσμευτική δήλωση, σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ακόμη και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη θα ενημέρωνε προηγουμένως τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή… Πώς μπόρεσε τώρα η επικεφαλής της διπλωματικής μας αποστολής στα Σκόπια, Ντ. Γροσομανίδου να… πρωτοτυπήσει και να δώσει «αλλαγή πλεύσης» σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα χωρίς να προϊδεάσει το υπουργείο, ούτε καν την αρμόδια πολιτική διεύθυνση, αυτό είναι από τα αναπάντητα ερωτηματικά… Έλλειψη κρίσης, λένε οι περισσότεροι διαδρομιστές, μήπως όμως μεγάλο μέρος ευθύνης και αντίστοιχο… έλλειμμα κρίσης και προβλεπτικότητας έχουν και όσοι προϊστάμενοί της –σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο– έστειλαν, αβασάνιστα την «εκκεντρική» διπλωμάτισσα να… πρωτοτυπήσει; Από τα γνωστά εξω(φρεν)ικά του υπουργείου…

– Ακόμη και η γνωστή απύθμενη υποκρισία ορισμένων πολιτικών ηγετών, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, κάποια στιγμή βγαίνει στο φως της δημοσιότητας… Και αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις ορισμένων πράξεών τους και χειρισμών, οι σκοπιμότητες, η ιστορική αλήθεια… Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, διά στόματος του υπουργού Άμυνας Μπρ. Νέλσον, παραδέχθηκε ότι «η διασφάλιση των υγρών καυσίμων (πετρέλαιο) είναι εξαιρετικά σημαντική για όλες τις χώρες και βεβαίως για την Αυστραλία»… Έτσι η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε για ποιους πραγματικά λόγους αυτή η ειρηνική χώρα συμμετείχε στο πλευρό των ΗΠΑ στην εισβολή στο Ιράκ… Κάτι προσπάθησε να ψελλίσει, εκ των υστέρων, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζ. Χόουαρντ, στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, ότι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας «παρερμηνεύθηκαν», αλλά δεν έγινε πειστικός… Με 2.000 άντρες συμμετείχε η Αυστραλία, «στρατηγική εταίρα» των ΗΠΑ και αυτή, στα σχέδια «προσωρινής» κατοχής του Ιράκ και εξακολουθεί να διατηρεί και σήμερα 1.000 στρατιώτες με αεροπορική και ναυτική υποστήριξη στην περιοχή…

– Επιμένει ο από παντού βαλλόμενος, ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ, Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ότι η κατοχή του Ιράκ είναι «προσωρινή» και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν, ευθύς ως ο ιρακινός στρατός θα είναι σε θέση να επιβάλει τον νόμο και την τάξη σε όλη τη χώρα… Αυτή η «προσωρινή κατοχή» μού θυμίζει κάτι αντίστοιχο, ιστορικά, που είχαν αξιώσει από την Ελλάδα ο Μπ. Μουσολίνι και ο Α. Χίτλερ… Και ήλθε αμέσως η ελληνική απάντηση, πρώτα με την ταπεινωτική ήττα των Ιταλών στα βουνά της Αλβανίας και στη συνέχεια με την καθολική αντίσταση κατά της χιτλερικής κατοχής… Όσοι δεν μελετούν τα διδάγματα της ιστορίας, όσο ισχυροί και να είναι στρατιωτικά, διαπράττουν τα ίδια μοιραία λάθη…

– Δεν γνωρίζω αν με εμπιστευτικές εκθέσεις των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και στη Βαγδάτη (με μόνιμη έδρα του πρέσβη το Κολωνάκι…) έχει ενημερωθεί η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη για τις άλλες, ακόμη χειρότερες «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου στο Ιράκ… Μια ξεχωριστή περίπτωση «γενοκτονίας» και εξανδραποδισμού από τη συνεχιζόμενη «προσωρινή» κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ… Πρόκειται για τις εκατοντάδες χιλιάδες ιρακινών γυναικών και κοριτσιών που έχουν καταφύγει, ως πρόσφυγες, στη γειτονική Συρία και λόγω οικονομικής εξαθλίωσης και ανάγκης, οι περισσότερες επιβιώνουν εργαζόμενες ως οικιακοί βοηθοί στα σπίτια των Σύρων, με αντάλλαγμα μόνο το καθημερινό φαγητό, ή και με πρόσθετη αμοιβή… ένα έως δύο δολάρια την ημέρα… Αρκετές από τις απελπισμένες Ιρακινές εξωθούνται στην πορνεία. Όλες οι μεσαίου και κατώτερου εισοδήματος συριακές οικογένειες βρέθηκαν ξαφνικά με πάμφθηνο υπηρετικό προσωπικό και «δωρεάν» έκτακτες ενδοοικογενειακές «εξυπηρετήσεις» από τις Ιρακινές… Από άρχοντες λοιπόν οι Ιρακινοί αφού το προπολεμικό κατά κεφαλήν εισόδημά τους ήταν τριπλάσιο της Συρίας, μετετράπησαν σε δούλους… Ό,τι ακριβώς συνέβαινε στην Αρχαία Ελλάδα μετά την κατάληψη αντίπαλης πόλης-κράτους και τον εξανδραποδισμό όλων των κατοίκων της…

– Ας τα γνωρίζει αυτά τα στοιχεία και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, αρμόδιος για την παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων, για να αντιτάσσει τα στοιχεία αυτά, όταν αμερικανοί «πολυπράγμονες» διπλωμάτες στην Αθήνα έχουν το θάρρος και το θράσος να μας «επιτηρούν» και να μας επιτιμούν για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας… Κατέλαβαν λοιπόν οι ΗΠΑ μια ολόκληρη χώρα παράνομα, τη λήστεψαν (πετρέλαιο και όχι μόνο) και εξώθησαν μεγάλο τμήμα του γυναικείου πληθυσμού στην πορνεία… Και μετά μας κάνουν και διάλεξη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών, ενώ μια νέα γενιά ιρακινών κοριτσιών μεγαλώνει σήμερα στην εξαθλίωση και με εξαναγκασμό σε πορνεία και περιμένει μετά η συμμορία Μπους να τον θυμούνται ως «απελευθερωτή» και ειρηνοποιό… Δεν χρειάζονται μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών για να αντιληφθείς τα παραπάνω, μια σύντομη βόλτα στους δρόμους της Δαμασκού σε πείθει αμέσως για την όλη τραγική κατάσταση των προσφύγων… Με αυτήν λοιπόν την πουριτανή κυβέρνηση του Προέδρου Τζ. Μπους, εμείς έχουμε σχέσεις στενής συνεργασίας και… πλήρους υποταγής, για να μη γίνει φαίνεται κι εδώ «της Βαγδάτης»…

– Λέω κι εγώ, τόσο εύκολα και αδιαμαρτύρητα «τα μάζεψε» και από πρέσβης στη χώρα μας βρέθηκε υφιστάμενος άλλου καουμπόι στο Ιράκ… Στη Γαλλία θα σου απαντούσαν με τη διαχρονική ρήση «cherchez la femme…». Μ’ αρέσει αυτός ο διάχυτος ψευτοπουριτανισμός στην ηγεσία της υπερατλαντικής μας συμμάχου… Για τους χιλιάδες όμως αθώους νεκρούς στο Ιράκ εκεί δεν ευαισθητοποιείται η ηθική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, ώστε να αποφασίσουν σύντομη αποχώρηση του εκστρατευτικού τους σώματος και την πραγματική «απελευθέρωση» της χώρας…

– Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία ο δικτάτορας στρατηγός Π. Μουσάραφ και ψάχνουν ήδη για… νέο στρατηγό οι Αμερικανοί… Η λαϊκή οργή κατά του καθεστώτος Μουσάραφ διαρκώς αυξάνεται και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μεσαίου κοινωνικού στρώματος αποστασιοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση…

– Άμεση και ισοβαρής η αντίδραση της Μόσχας στην απέλαση τεσσάρων διπλωματών από τη Μ. Βρετανία… Λίγο να γνωρίζεις τη ρωσική ιδιοσυγκρασία, αλλά και την προϊστορία σε ανάλογες περιπτώσεις την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η αντίδραση τελικά ήταν μάλλον ήπια… Ο ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά και για λόγους επικοινωνιακούς, μερικοί μάλιστα ανέμεναν θεαματικότερη απάντηση τώρα μάλιστα που διαθέτει ενισχυμένο διεθνές κύρος, σε σύγκριση με το παρελθόν… Πώς όμως και να πιστέψεις τις υποτιθέμενες «αλήθειες» της βρετανικής πλευράς, στη σκοτεινή όντως αυτή υπόθεση, όταν απεδείχθησαν αναληθείς και οι κατηγορίες κατά του Σαντάμ, ότι διέθετε χημικά όπλα, ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά η βρετανική και διεθνής κοινή γνώμη για τη νέα «Σταυροφορία των πετρελαίων»… Μετά τις τελευταίες μάλιστα αποκαλύψεις για τις δράσεις των μυστικών υπηρεσιών, παράνομες βεβαίως, μεγάλων δυνάμεων, ο κόσμος διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις για ό,τι του σερβίρουν ως «αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία»…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ