Τι συμβαίνει μʼ αυτήν την πρωτοφανή θύελλα των πυρκαγιών;

Μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα πύρινη κόλαση ζούμε εδώ και τρεις εβδομάδες. Πυρκαγιές που βλέπαμε στην τηλεόραση να καίνε επί μέρες στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια, τη Γαλλία, την Ισπανία και αλλού…

Έχουμε χάσει το μέτρημα…

1.450 φωτιές μέσα σε 17 μέρες!

Σαν Λερναία Ύδρα ξεπετάγονται οι φλόγες. Δεν έχουν αφήσει περιοχή της χώρας… Και το αγωνιώδες ερώτημα, πέρα από κόμματα και πολιτικούς, τι φταίει; Πώς λαμπαδιάζουν δάση, περιοχές μέσα στην Αθήνα.

Η απορία τελικά δεν είναι γιατί δεν σβήνουν, αλλά γιατί ανάβουν. Είναι δυνατόν όλες να είναι τυχαίες; Αλλά και βαλτές να είναι, ποιοι είναι αυτοί που καταφέρνουν και βάζουν τη φωτιά και κανένας ποτέ δεν τους παίρνει χαμπάρι;

Από το 1980 ακούμε για εμπρηστές και ποτέ δεν είδαμε να συλλαμβάνονται… Και αν πιάσουν κάποιους κακομοίρηδες, αποδεικνύεται ότι από αμέλεια έβαλαν να κάψουν κάποια ξερά χόρτα και λαμπάδιασε η περιοχή και κάθε άλλο παρά οικοπεδοφάγοι είναι…
Πολλές φορές έχει ειπωθεί ότι τις φωτιές τις βάζουν πράκτορες για να κάνουν ζημιά στον τουρισμό μας. Συχνά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για πράκτορες της ΜΙΤ, αλλά βέβαια ποτέ δεν πιάστηκε κανένας κι ας κάηκαν νησιά!

Τώρα, σε πηγαδάκια με βουλευτές ακούς να λένε ότι οι φωτιές είναι εκδίκηση κατά του Καραμανλή για τον αγωγό που υπέγραψε με τον Πούτιν και στενοχώρησε τον Μπους.

Εικασίες που ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής. Ένα όμως παραμένει γεγονός. Ότι οι μέρες που ζούμε θυμίζουν χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση ολομέτωπης επίθεσης. Και δύσκολα μπορείς να αποτρέψεις τον εισβολέα.

Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να βρούμε το τι φταίει και πού οφείλεται η φετινή πύρινη λαίλαπα.

Στην ξηρασία, στους αέρηδες, στο ότι δεν φθάνουν οι πυροσβέστες, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα οχήματα;

Πόση συμμετοχή έχουν τα καλώδια της ΔΕΗ, τα τρένα, το τσιγάρο που πετάει απερίσκεπτα ο διερχόμενος γιωταχής, οι κουκουνάρες -για να θυμηθούμε τον Ράλλη και τον Αβέρωφ- κάποιο γυαλί που με τον ήλιο άναψε σπίθες;

Και όλα αυτά πώς αντιμετωπίζονται;

Άραγε όλη αυτή η κατάσταση τρέλας, προβλημάτισε την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό; Έγινε κάποια σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες; Και αν ναι -αν και αμφιβάλλουμε ότι έγινε τέτοια σύσκεψη και μάλλον κυριάρχησε το «θα περάσει κι αυτό»- πού κατέληξε, τι μέτρα αποφασίστηκαν που μπορούν τουλάχιστον να περιορίσουν την καταστροφή; Μήπως πρέπει οι πυρκαγιές να ενώσουν όλους τους πολιτικούς και όλα τα κόμματα, να καθίσουν γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανταλλάξουν απόψεις, να κατατεθούν προτάσεις και να καταλήξουν σε ομόφωνες αποφάσεις πώς θα προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές πριν γίνουν θεριό;

Όλες αυτές τις μέρες αλλοφροσύνης πολλές προτάσεις κατατέθηκαν, αλλά και αρκετές αδυναμίες επισημάνθηκαν.

Κατ’ αρχάς πολλοί βάζουν θέμα αν μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί σ’ αυτήν τη μάχη η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η υπαγωγή των δασοπυροσβεστών στην Πυροσβεστική αποδείχθηκε στην πράξη λάθος. Και τα επιχειρήματα που προβάλλουν ισχυρά! Μιλούν για άγνοια αγροτικών δρόμων, για άγνοια των τρόπων που αντιμετωπίζεται μια πυρκαγιά στα βουνά και στα δάση. Οι πυροσβέστες ξέρουν άριστα πώς θα σβήσουν μια φωτιά μέσα στην πόλη. Δεν ξέρουν όμως από τη συμπεριφορά των ανέμων. Η ενοποίηση, λένε δασοπυροσβέστες, έγινε για δύο λόγους.

Πρώτον, για να διαχειριστεί η Πυροσβεστική τα 20 δισ. για την αγορά εξοπλισμού και δεύτερον για να αυξηθούν κατά 6 οι θέσεις των στρατηγών! Ίσως θα πρέπει να καθίσουν δασάρχες και πυροσβέστες σ’ ένα τραπέζι με την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων για να βρεθεί λύση.

Άδειες την εποχή της μάχης!

Ψάχνοντας, μάθαμε ότι το καλοκαίρι το 1/4 της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε άδεια, λόγω θερινών διακοπών! Αν είναι δυνατόν… Κι όμως είναι… Καλά, εκεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει μυαλό; Δεν καταλαβαίνουν ότι εγκληματούν μειώνοντας, λόγω αδειών, τη δύναμη που χρειάζεται την ώρα της μάχης;

Αστυνομία Δασών

Διατυπώθηκε επίσης η πρόταση να δημιουργηθεί Αστυνομία Δασών, που θα έχει την ευθύνη της φύλαξης των δασών αλλά και της πυρόσβεσης και φυσικά την αποτροπή κάθε κτίσματος. Η Αγροφυλακή, με τροποποίηση των καθηκόντων της, θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο.

Στρατός στα δάση

Εξάλλου, μια άλλη πρόταση, που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να τη λέμε από το 1985, είναι τους καλοκαιρινούς μήνες στρατιωτικές μονάδες να στρατοπεδεύουν σε δασικές περιοχές και είναι σίγουρο ότι με τις περιπολίες που θα κάνουν οι… πυρομανείς θα δυσκολευτούν στο… έργο τους…

Αυτά εν συνόψει. Θα μπορούσε κανείς να αραδιάσει πολλές σκέψεις. Όλες με τον ίδιο στόχο.

Ένα πάντως είναι το ζητούμενο. Αυτήν την κόλαση που ζήσαμε αυτές τις μέρες δεν πρέπει η χώρα να την ξαναζήσει.

Στα χέρια ΟΛΩΝ των πολιτικών είναι η ζωή όλων μας. Όπως είδαμε όλοι, οι φλόγες δεν κάνουν διακρίσεις…

Πλυντήριο το Aνακριτικό
της Πυροσβεστικής

Μια άλλη αιτία, που δεν βρίσκουν ποιος βάζει τις φωτιές είναι, λένε, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ποτέ δεν βρήκε κανέναν εμπρηστή… Κι αυτοί που τα λένε αφήνουν να εννοηθεί ότι γνωρίζουν πολλά, για κουκουλώματα πολλών ύποπτων υποθέσεων. Μήπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πρέπει να διατάξει έρευνα και αναψηλάφηση όλων των φακέλων;

Όταν δίνουν τις πιστώσεις
για αντιπυρικά έργα, το καλοκαίρι
έχει περάσει…

Μια άλλη ελληνική πρωτοτυπία είναι ο χρόνος που δίνεται σε πιστώσεις για την εκτέλεση απαραίτητων αντιπυρικών έργων (διανοίξεις δρόμων σε δασικές περιοχές κ.λπ.). Συνήθως ανακοινώνεται η έγκριση τον Μάιο. Μέχρι να γίνουν οι δημοπρασίες για μίσθωση μηχανημάτων, οι φωτιές έχουν ήδη ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο τους!

Επισημαίνεται ακόμη ότι καθυστερεί η πρόσληψη δασονόμων και εποχικών με διαδικασία ΑΣΕΠ, πέραν του γεγονότος ότι με ΑΣΕΠ δεν μπορούν να προσληφθούν αυτοί που κάνουν για δασοπυροσβέστες. Και εδώ υπάρχει η αρχική ευθύνη για τα άτυχα παιδιά, που χωρίς εμπειρία μπαίνουν στη φωτιά και λαμπαδιάζουν…


Σχολιάστε εδώ