ΤΑΣΣΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ για να πάρω εύσημα από τους ξένους

Ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει στείλει δημοσίως μήνυμα ότι δεν θα υπογράψει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάρει εύσημα από τους ξένους.

Το ΕΥΡΩΚΟ στηρίζει

Την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου θα στηρίξει και το κατ’ εξοχήν κόμμα του «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν, το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) των Δ. Συλλούρη και Ν. Κουτσού. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου την περασμένη Τετάρτη την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου υποστήριξαν 42 από τους 44 παρευρισκομένους. Κάνεις δεν ήταν εναντίον. Ένα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου τήρησε αποχή και ένα άλλο υποστήριξε αυτόνομη κάθοδο τον πρώτο γύρο και υποστήριξη Παπαδόπουλου στον δεύτερο γύρο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την προσεχή Τετάρτη από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ από τη μια και ΕΥΡΩΚΟ από την άλλη. Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης κατήγγειλε ότι στελέχη του ΑΚΕΛ που υποστηρίζουν τον κ. Χριστόφια και του ΔΗΣΥ που στηρίζουν τον κ. Κασουλίδη και ανήκουν στην πλατφόρμα του «ναι», που έδρασε την περίοδο του δημοψηφίσματος, βρίσκονται σε συνεννόηση για την απομάκρυνση του Τάσσου Παπαδόπουλου από την Προεδρία και την επιστροφή του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Χριστόφιας απαντώντας στον κ. Συλλούρη είπε ότι αρνείται να σχολιάσει συνωμοσιολογία και γελοιότητες και δήλωσε ότι είναι μαζοχισμός η επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν. Ο Δ. Συλλούρης πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, απαντώντας στον κ. Χριστόφια δήλωσε ότι ο κ. Χριστόφιας θα πρέπει να ζητήσει έκτατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για να αλλάξει την προηγούμενη θέση του κόμματός του, η οποία συμβαδίζει με εκείνην του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ για αλλαγές μόνο επί του Σχεδίου Ανάν και επαναφορά του. Εάν, τόνισε ο κ. Συλλούρης αλλάξουν τη θέση τους θα πρέπει να μας πουν, όπως και ο έτερος υποψήφιος ο κ. Κασουλίδης, τι υποστηρίζουν.

Σημειώνεται ότι το ΕΥΡΩΚΟ έχει καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τα στελέχη του είχαν πρωτοστατήσει υπέρ του «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν.

Δεν δεχόμαστε λύση συγκεκαλυμμένης διχοτομικής συνομοσπονδίας

Την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει λύση διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ήταν αυτή του Σχεδίου Ανάν, για να πάρει εύσημα και να γίνει αρεστός στους ξένους.

«Αν ο στόχος είναι να κλείσουμε το Κυπριακό για να μην υπάρχει πια Κυπριακό, αν ο στόχος είναι να λέμε ”ναι” εκεί που πρέπει να πούμε ”όχι”, τότε είχαμε μια ευκαιρία το 2004 και έχουμε και τώρα την ευκαιρία, εάν και εφόσον βέβαια αποδεχΘούμε όλα όσα θέλει και απαιτεί η τουρκική πλευρά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ευκαιρία λύσης. Είναι ευκαιρία διάλυσης. Και όσοι ακόμα πιστεύουν ότι το 2004 χάσαμε μια ευκαιρία, η αλήθεια είναι ότι χάσαμε μια ευκαιρία να χαθούμε ως κράτος και ως Ελληνισμός στην Κύπρο», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας:

«Η απροθυμία μας να συγκατατεθούμε σε μια στρεβλή και ετοιμόρροπη διευθέτηση δεν μπορεί να ερμηνεύεται κακόβουλα από κάποιους ως απροθυμία μας να συνεργασθούμε για εξεύρεση μιας λύσης. Ποια λύση, στοιχειωδώς ορθή και δίκαιη, μας προσφέρεται και εμείς την απορρίπτουμε; Ποια λύση, λειτουργική και βιώσιμη, σχεδιάστηκε, και εμείς την αρνηθήκαμε; Ποιες πραγματικές ευκαιρίες αφήσαμε να περάσουν, ποιες πρωτοβουλίες αποφύγαμε, ποιες αδιαλλαξίες επιδείξαμε ή ποιες παράλογες αξιώσεις προβάλαμε, για να δικαιολογούνται κάποιοι να μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση;».

Οι αναφορές του Προέδρου σε κατηγορίες ότι δήθεν η Κύπρος και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό, δεν στρέφονται, δυστυχώς, σήμερα μόνο κατά των γνωστών πρωταγωνιστών του εξωτερικού, που επιδιώκουν να επιβάλουν στην Κύπρο «λύση» τετελεσμένων γεγονότων με ψευδεπίγραφο τίτλο «ομοσπονδίας» και δήθεν «επανένωσης»!

Στρέφονται επίσης κατά οικείων βελών, προερχομένων από το εσωτερικό, από τους υποψήφιους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Κασουλίδη και Χριστόφια που, παρά τις ιδεολογικές κομματικές διαφορές, συγκλίνουν σε θέματα γραμμής στο Κυπριακό και ασκούν συγκεκαλυμμένη κριτική στον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι περίπου δεν θέλει «λύση» ή ότι δεν είναι αρεστός στους ξένους και στους Τουρκοκύπριους και δεν μπορεί να φέρει «λύση». Ο υποψήφιος τους ΔΗΣΥ Κασουλίδης, που διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός Εξωτερικών του πρώην Προέδρου Κληρίδη, είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα και τα εξής παράδοξα, αναφερόμενος σε λύση του Κυπριακού: «πρέπει να είναι μια λύση, η οποία θα εξευρεθεί εντός Κύπρου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να μη μας τη φέρει κανένας»!

Φαίνεται απίστευτο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου να παρουσιάζει το Κυπριακό όχι ως θέμα εισβολής και κατοχής, αλλά διακοινοτικής διαμάχης και ότι δήθεν η υποτελής και ταυτιζόμενη με τον «Αττίλα» τουρκοκυπριακή ηγεσία θα διαπραγματευθεί ανεξάρτητα και καλή τη πίστη για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, διαφορετικής απ’ ό,τι σήμερα διεκδικεί.

Στο ίδιο πνεύμα, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση δηλώσεις του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Χριστόφια, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τα εξής τρία:

– Πρώτον, ότι δήθεν δεν υπέβαλε στο Μπούργκερστοκ, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Ανάν, τις δικές του «κόκκινες γραμμές» για να αντισταθμίσουν διαπραγματευτικά τα έντεκα σημεία που υπέβαλε η τουρκική πλευρά με το γνωστό μνημόνιο Ζιγιάλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ θέλει να λησμονεί ότι τα 11 σημεία του μνημονίου Ζιγιάλ τα διαπραγματεύθηκε στην Ουάσινγκτον ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπους και ο τελευταίος τα έδωσε στον Ερντογάν μέσω του Κόφι Ανάν.

– Δεύτερον, ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη των ξένων, δηλαδή των Αγγλο-αμερικανών! Φαίνεται απίστευτη θέση για ηγέτη κομμουνιστικού κόμματος.

– Τρίτον, ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων! Η «προσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους» προβάλλεται ως θέμα μεγάλης διεθνιστικής αρχής. Τι σημαίνει όμως αυτό όταν οι τουρκοκύπριοι ταυτίζονται πλήρως με τον «Αττίλα» και την κατοχή και συνεορτάζουν μαζί του και δοξολογούν την εισβολή; Μήπως, υπό τους όρους αυτούς, «η προσέγγιση με τους τουρκοκυπρίους» είναι ωραίος ευφημισμός για την προσέγγιση με τον «Αττίλα» και την κατοχή;

Όχι σε λύση που δικαιώνει τον θύτη

«Αυτό που πραγματικά δεν θέλουμε», τόνισε με έμφαση στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος, «είναι μια διευθέτηση που να δικαιώνει πλήρως τον θύτη και να αδικεί απολύτως το θύμα. Αυτό που πραγματικά απορρίπτουμε είναι μια ρύθμιση που να νομιμοποιεί το έγκλημα της Τουρκίας και να μονιμοποιεί, με ωραιολογίες, τις συνέπειες της εισβολής. Μένουμε σταθεροί και ειλικρινείς στην επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλά δεν δεχόμαστε λύση μιας συγκεκαλυμμένης διχοτομικής συνομοσπονδίας. Επιζητούμε μια λύση που να επανενώνει τον λαό και τη χώρα μας, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Αλλά απορρίπτουμε μια λύση διχαστική, αδιέξοδη και απειλητική για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού».


Σχολιάστε εδώ