Λιάπης: Εκλογές τον Σεπτέμβρη!

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, συνομιλώντας με 15 περίπου βουλευτές της ΝΔ σε πηγαδάκι λίγο πριν από συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ήταν κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Εκλογές λοιπόν το φθινόπωρο εκτός και αν… Με το δόγμα αυτό κινούνται και προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου και προς αυτήν την κατεύθυνση κατατείνουν και οι πρωτοβουλίες των περισσοτέρων υπουργείων, καθώς και οι διαφημιστικές καμπάνιες που καλοκαιριάτικα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Για πρώτη φορά φέτος, από το πρωθυπουργικό γραφείο μπήκε «πρόγραμμα διακοπών» για τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων χρόνων, όπου αρκετοί εμφανίζονταν στα γραφεία τους δύο ημέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες «δραπέτευαν» σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Ενώ και σε αρκετές περιπτώσεις συνέπεσε να απουσιάζουν ταυτόχρονα κορυφαίοι υπουργοί.

Τις οριστικές αποφάσεις ο Κ. Καραμανλής θα τις λάβει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τα δεδομένα εκείνων των ημερών, αλλά στην ατζέντα του έχει σημειώσει τρεις ημερομηνίες: Τις δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (23 και 30 του μήνα), και την πρώτη του Οκτωβρίου (7 του μήνα). Από την τελική επιλογή του θα εξαρτηθεί και ο χρόνος όπου θα κάνει και τις εξαγγελίες (το Σύνταγμα προβλέπει μίνιμουμ προεκλογική περίοδο 30 ημερών) κινώντας τις σχετικές διαδικασίες: Σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου και επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι ο σχεδιασμός είναι για εκλογές το φθινόπωρο, διότι πέραν των άλλων η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και δεν μπορεί να συνεχίσει σ’ αυτούς τους ρυθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, να φθάσουμε δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κλίμα αυτήν την περίοδο είναι καλό γιʼ αυτούς, «καλύτερο από ό,τι περιμέναμε», όπως λένε χαρακτηριστικά. Τι μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού; Μόνο αν στη διάρκεια του Αυγούστου έχουμε μια σειρά «δραματικών γεγονότων», ήτοι πυρκαγιές, μπλακ-άουτ, νεκρούς από καύσωνα κ.λπ. Και φυσικά αν όλες αυτές οι εξελίξεις ανατρέψουν πλήρως το πολιτικό κλίμα, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που θα διενεργήσει το κόμμα σ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού.

«Αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με δύο-τρεις μονάδες θα ήταν τρελό να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο», είναι η χαρακτηριστική παρατήρηση υπουργού πού έχει ταχθεί υπέρ των εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων (πυρκαγιές, ατυχήματα, γκάφες με τις εξετάσεις) έχουν πλήξει σε έναν βαθμό το κύρος της κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των υπουργών και σ’ αυτές ακριβώς τις ανησυχίες πρέπει να αποδοθούν οι εισηγήσεις ορισμένων εξ αυτών για εξάντληση της τετραετίας προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος!

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών αναπτύσσονται δύο γραμμές σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (Ντόρα, Σουφλιάς, Αλογοσκούφης κ.ά.) ζητούν εκλογές το φθινόπωρο, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι ο χειμώνας είναι ανέκαθεν κακή περίοδος για τις κυβερνήσεις και τα πράγματα θα είναι χειρότερα την άνοιξη απ’ ό,τι αυτήν την στιγμή.

Υπάρχουν κι εκείνοι (Μεϊμαράκης) που ανησυχούν ότι το πολιτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί και, χωρίς να αμφιβάλλουν για το εκλογικό αποτέλεσμα, εκφράζουν την εκτίμηση ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι οριακή, γεγονός που θα δυσχεράνει την προσπάθειά της να υλοποιήσει την πολιτική της την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτόν προτείνουν την… παραπομπή των εκλογών την άνοιξη του 2008 και στο διάστημα αυτό να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα και πότε δείχνουν σε άνοδο το ένα κόμμα και πότε το άλλο. Υπάρχει δημοσκόπηση που δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στις δύο μονάδες, ενώ υπάρχει και δημοσκόπηση, αυτή της VPR-C, που δίνει τη διαφορά 4 μονάδες υπέρ της ΝΔ.

Θα πρέπει να πούμε μάλιστα ότι είναι μια δημοσκόπηση στην οποία έχει εμπιστοσύνη η κυβέρνηση και τούτο γιατί η VPR-C είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που προέβλεψε τη μεγάλη διαφορά των 4 μονάδων υπέρ της ΝΔ στις εκλογές του 2004, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως προκύπτει από τις ποιοτικές μετρήσεις, εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ, αφού προηγείται σαφώς σε καταλληλότητα και δημοφιλία από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Δεν υπάρχει ενθουσιασμός

Ακόμη θα πρέπει να επισημανθεί ότι μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δεν επικρατεί ενθουσιώδες κλίμα για την επόμενη μέρα των εκλογών, όχι τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο για την πεντακομματική βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα λόγω του εκλογικού νόμου η πλειοψηφία της κυβέρνησης θα είναι μικρή.

Ακριβώς αυτήν τη μικρή πλειοψηφία φοβούνται και πιστεύουν ότι αυτή θα εμποδίσει τον Καραμανλή να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θέλει και αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να τον εμποδίσουν, κυρίως βουλευτές που επηρεάζονται από διάφορα κέντρα διαπλεκομένων επιχειρηματιών και συμφέροντα.

Αποτέλεσμα αυτού του κλίματος φοβούνται ότι θα είναι η ενίσχυση της διαδοχολογίας, η δημιουργία διαφόρων ρευμάτων για να στοιχηθούν όλοι πίσω από τους επίδοξους και υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ και ειδικά πίσω από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κινείται για το θέμα της αρχηγίας.

Είναι ενδεικτική η χλιδάτη δεξίωση που έκανε πριν από μερικές μέρες στο σπίτι της στη Γλυφάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον γάμο της, στην οποία είχε προσκληθεί όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου η οποία γιόρτασε «σεμνά και ταπεινά», παρουσία βεβαίως και του πρωθυπουργού…

Άλλωστε όλες οι πληροφορίες λένε ότι η οικογένεια Μητσοτάκη δεν διανοείται ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι υποψήφιος και για τρίτη τετραετία και μάλιστα ισχυρίζεται ότι υπάρχει συμφωνία με τον Καραμανλή για δύο τετραετίες και μετά το «δακτυλίδι» θα το πάρει η Ντόρα…


Σχολιάστε εδώ