Καταπέλτης η ΕΣΗΕΑ κατά του προέδρου της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλου

Και δυστυχώς, όπως επισημαίνει το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, σ’ αυτήν την πρακτική «προσχωρούν και μέλη της ΕΣΗΕΑ που στρέφονται με αγωγές εναντίον συναδέλφων τους, αδιαφορώντας για τις θέσεις της Ένωσης, που επανειλημμένα έχει ζητήσει την κατάργηση του τυποκτόνου αυτού νόμου».

Και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγωγή που κατέθεσε κατά του «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, πρώην διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής», Χρ. Παναγόπουλος και με την οποία μας ζητάσει για… αποζημίωση 1 δισεκατομμύριο δρχ. (3.000.000 ευρώ)!, με στόχο να σταματήσει την κριτική.

Η αναφορά του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, καταπέλτης για τον Παναγόπουλο, έχει ως εξής:

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, ο οποίος στράφηκε εναντίον εφημερίδας, επιζητώντας τεράστια αποζημίωση και με προφανή στόχο να τερματιστεί η άσκηση κριτικής, αλλά και η πληροφόρηση σε ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη διαχείριση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα(!). Το ΕΟΔ αποδοκιμάζει κάθε ανάλογη συμπεριφορά και θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν απρόσκοπτα το κοινωνικό σύνολο».

Αρχείο αγωγών ετοιμάζει η ΕΣΗΕΑ!

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ μετά την καταδικαστική σε βάρος της Ελλάδας ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του ανθρώπου στην περίπτωση του Ν. Λιοναράκη. «Η απόφαση», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, «δέχεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του ανθρώπου, που αφορά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και το άρθρο για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη» και επίσης ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής σε πολιτικά πρόσωπα και γενικά η έκφραση γνώμης δεν συνιστά προσβολή της προσωπικότητας». «Η απόφαση έρχεται να δικαιώσει τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ και να καταδείξει την ανάγκη άμεσης κατάργησης του ”τυποκτόνου” νόμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Με την επίκληση της προσβολής προσωπικότητας και την απειλή ενός υπέρογκου ποσού αποζημίωσης, ο νόμος αυτός έχει εξελιχθεί από μέρους μεγάλου αριθμού ιδιωτών σε μέσον προσπορισμού οικονομικής ωφέλειας, από δε τα δημόσια πρόσωπα, πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλους σε μέσο πίεσης για την αποφυγή κριτικής και ελέγχου», υπογραμμίζεται. Το ΔΣ τέλος «καλεί για μια ακόμη φορά όλους τους συναδέλφους εναντίον των οποίων εκκρεμούν αγωγές ή σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί αποφάσεις να επικοινωνήσουν με τη νομική υπηρεσία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρχείο που θα χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό στοιχείο για την κατάργηση του νόμου».


Σχολιάστε εδώ