«Θέλουμε μια Ευρώπη των εθνών»

Ανταποκρίθηκαν όλες οι χώρες μέλη, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ήταν μια συμβολική κίνηση του γάλλου Προέδρου, που θέλησε να στείλει μ’ αυτήν δύο παράλληλα μηνύματα. Πρώτον, ότι η Ευρώπη αποτελείται και οικοδομείται από έθνη, που έχουν παρόν αλλά και μέλλον στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεύτερον, ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, πάνω στη βάση αυτή, σε μεγαλύτερη πολιτική ενότητα, περιλαμβανομένης της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο γάλλος Πρόεδρος είπε αυτολεξεί: «Την Ευρώπη την κάναμε με τα έθνη. Η Ευρώπη οικοδομείται πάνω στα έθνη»… «Θέλησα να πω», συνέχισε, «ότι η Ευρώπη επέστρεψε στη Γαλλία. Ότι η Γαλλία επέστρεψε στην Ευρώπη. Όχι όμως σε οποιαδήποτε Ευρώπη. Θέλω μια Ευρώπη που θα προστατεύει. Θέλω μια Ευρώπη που θα καθοδηγείται διαφορετικά».

Αυτά ας τα ακούσουν εδώ όσοι παρουσιάζουν την Ευρώπη ως πρόσχημα για τον αφελληνισμό της Ελλάδος και της ελληνικής παιδείας, ισχυριζόμενοι ότι η προσήλωση στην ελληνική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα αποτελεί δήθεν αντιδραστική, εθνικιστική και «ρατσιστική» πολιτική και έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της Ευρώπης!


Σχολιάστε εδώ