ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», στην ΕΡΤ ΑΕ κατέφθασε πολυσέλιδο έγγραφο με συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οικονομικά της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και την τοποθέτηση του ανταποδοτικού τέλους. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως το πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο προς τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ είναι η πρώτη κίνηση της Κομισιόν μετά την προσφυγή που κατέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας με αφορμή τη συμφωνία της ΕΡΤ για το Τσάμπιονς Λινγκ.

Σύμφωνα πάντα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η Κομισιόν ζητά αναλυτική και πλήρη ενημέρωση για τη διαχείριση του ανταποδοτικού τέλους το οποίο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήκει στη σφαίρα της «δημόσιας αποστολής» της ΕΡΤ, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έγινε προ καιρού και στη γερμανική κρατική ραδιοτηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν κινείται στον έλεγχο των δαπανών των κρατικών ραδιοτηλεοράσεων στις χώρες της Ευρώπης με βάση δύο βασικά ντοκουμέντα. Το πρώτο της Συνθήκης του Άμστερνταμ που επιβεβαίωσε την αποστολή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ως παροχή «δημόσιας υπηρεσίας», άρα και θωράκισε τον πόρο εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος απέναντι στις επιθέσεις των ιδιωτικών καναλιών σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα όμως ενέκρινε ρητή οδηγία η οποία έπρεπε να ενσωματωθεί στο δίκαιο των κρατών μελών, με την οποία γίνεται σαφής διαχωρισμός των εσόδων και πόρων των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Το ανταποδοτικό τέλος χρησιμοποιείται προς παροχή της δημόσιας υπηρεσίας, προγραμμάτων δηλαδή που καλύπτουν το δημόσιο συμφέρον. Αντιθέτως, εμπορικά προγράμματα πρέπει να καλύπτονται από άλλους πόρους και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να κατατίθενται ξεχωριστοί προϋπολογισμοί. Την οδηγία αυτή της Κομισιόν δεν εφάρμοσαν ούτε οι διοικήσεις επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και φυσικά ούτε η διοίκηση Παναγόπουλου. Αντιθέτως μετά το 2004 η κρατική ΕΡΤ έκανε μια μεγάλη στροφή προς εμπορικά τηλεοπτικά προγράμματα, έβαλε στόχο την τηλεθέαση με κάθε κόστος, οικονομικό αλλά και μείωσης της ποιότητας. Και όλες αυτές τις εμπορικές δράσεις τις χρηματοδότησε από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους.

Η διοίκηση της ΕΡΤ όχι μόνο δεν κατάρτισε ξεχωριστούς προϋπολογισμούς για τη διάθεση των εσόδων της, αλλά και δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα ελέγχου παρακολούθησης προϋπολογισμού που είχε υποσχεθεί η διοίκηση μόλις ανέλαβε το 2004. Το θέμα μάλιστα είχε συζητηθεί στο ΔΣ αρκετές φορές, ένας από τους υποστηρικτές του ήταν ο Μενέλαος Δασκαλάκης, αλλά τελικά φαίνεται πως και οι δικές του αντιδράσεις κάμφθηκαν. Η ΕΡΤ, εκτός από τα 300 εκατομμύρια ευρώ έσοδα που έχει πλέον από το ανταποδοτικό τέλος, πριμοδοτήθηκε αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόλις παρουσιάστηκε πρόβλημα ρευστότητας πήρε άλλο ένα «δωράκι» 18,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. Η πληροφορία είναι ότι μέρος από αυτά έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για προγράμματα πληροφορικής αφού ήταν ενταγμένα στην Κοινωνία της Πληροφορίας.


Σχολιάστε εδώ