Επικαιρότητα
1 Αργά αλλά σταθερά η ΕΕ ολισθαίνει όλο και περισσότερο προς τον φασισμό, με τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρακολούθηση των πολιτών με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας. Την τελευταία 3ετία η ΕΕ έχει να επιδείξει ικανοποιητική… πρόοδο προς τον φασισμό με την πρόφαση της εσωτερικής ασφάλειας και της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και με τις ΗΠΑ.
Από τις συνθήκες του Σένγκεν φτάνουμε τώρα στις προτάσεις του κοινοτικού επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Φράνκο Φρατίνι και του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τι προτείνουν οι κύριοι αυτοί; Ο Φρατίνι προτείνει την επέκταση και στην ΕΕ της συλλογής των προσωπικών δεδομένων των επιβατών που διακινούνται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως, ακριβώς το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις υπερατλαντικές πτήσεις, μετά τις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ. Και ο καλός μας επίτροπος Φρατίνι εξηγεί ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα συλλογής στοιχείων των επιβατών, ως άμυνα κατά της τρομοκρατίας. Τα φασιστοειδή των ΗΠΑ και της Ευρώπης βρήκαν τη δικαιολογία. Η πρόταση του αφορά και τις πτήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου ήδη έχουν καταργηθεί τα διαβατήρια, κατά τη μετάβαση από ένα κράτος μέλος σε άλλο.
Υποστήριξη στις προτάσεις Φρατίνι έσπευσε να παράσχει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Σόιμπλε, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα του στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό και είχε υποβάλει σχετική πρόταση η οποία όμως απερρίφθη από ορισμένα κράτη μέλη. Και πρόσθεσε ότι είναι ανεύθυνο η ΕΕ να μη διαθέτει σύστημα παρακολούθησης των εισερχομένων επιβατών! Πιστεύουμε ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επαγρυπνούν για να μην περάσουν τα φασιστικά αυτά σχέδια που σοφίζονται οι σκοτεινοί εγκέφαλοι μερικών Ευρωπαίων και Αμερικανών, με το πρόσχημα της προστασίας μας από τρομοκρατικές πράξεις.
Η Ευρώπη υπήρξε η γενέτειρα της Δημοκρατίας και πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο ανόθευτο δημοκρατικό ιδεώδες. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε Φρατίνι ή ο κάθε Σόιμπλε να νοθεύουν τη Δημοκρατία και να τη θέτουν στη φασιστική προκρούστεια κλίνη, για να την ακρωτηριάζουν στον βωμό των συμφερόντων του «Μεγάλου Αδελφού». Πρόωρη μαλάκυνση φαίνεται ότι έπαθε η ΕΕ στα πενήντα της χρόνια!
2 Εκλογές σήμερα και στην Τουρκία για την ανάδειξη της νέας Βουλής. Το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογκάν, το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία, όπως προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Με την ανάδειξη της νέας Βουλής ανοίγει η αυλαία της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος (AKP) και του στρατιωτικού και κεμαλικού κατεστημένου.
Οι κεμαλιστές ασφαλώς θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που και στην προηγούμενη Βουλή αποτελούσε την αξιωματική αντιπολίτευση. Το άλλοτε πανίσχυρο κεμαλικό Λαϊκό Κόμμα του Ισμέτ Ινονού, κορυφαίου στελέχους της επανάστασης του Κεμάλ Ατατούρκ, βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην αντιπολίτευση. Οι στρατιωτικοί έχουν πρόσβαση στην εξουσία μέσω του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Σεζέρ, ο οποίος θεωρείται φερέφωνό τους. Εδώ και χρόνια η Προεδρία αποτελούσε το προπύργιο του στρατιωτικού κατεστημένου και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας εθεωρείτο «εγγυητής» του κοσμικού-κεμαλικού κράτους και της πολιτικής δύναμης των στρατηγών.
Το κυβερνών κόμμα AKP διατηρώντας άνετη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή και με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας θέλησε να εκπορθήσει το προπύργιο της εξουσίας των στρατηγών και να εκλέξει Πρόεδρο τον υπαρχηγό του AKP Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθαρόαιμο ισλαμιστή. Ο Ερντογάν απέτυχε στην προσπάθειά του αυτή, καθώς οι στρατιωτικοί με αυστηρή διακοίνωσή τους στις 27 Απριλίου προειδοποίησαν ότι θα προστατεύσουν το κοσμικό κράτος (δηλαδή τη δική τους συμμετοχή στην εξουσία) με κάθε τίμημα. Η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και στρατιωτικών – Προέδρου Δημοκρατίας οδήγησε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.
Όμως το πολιτικό τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει με τις σημερινές εκλογές. Μάλλον θα αποτελέσουν την αφετηρία του δευτέρου γύρου της αντιπαράθεσης μεταξύ Ερντογάν και στρατιωτικών, ισλαμιστών και κεμαλικών. Η επόμενη μέρα φαίνεται αρκετά θολή. Αν το AKP συγκεντρώσει και στη νέα Βουλή άνετη πλειοψηφία, όπως είναι σχεδόν βέβαιο, θα προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Και στη συνέχεια έχει προγραμματίσει δημοψήφισμα για την έγκριση και από τον λαό των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, κορυφαία των οποίων θεωρείται η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν σύννομες με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 5-7-2007.
Πώς θα αντιδράσουν τώρα οι στρατιωτικοί; Θα δεχθούν τον περιορισμό στα στρατιωτικά τους καθήκοντα και μόνον ή θα πραγματοποιήσουν την απειλή της 27ης Απριλίου ότι θα προστατεύσουν τάχα το κοσμικό κράτος «με κάθε τίμημα»;