ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

ΑΝ πούμε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών δεν χάρηκαν με την παραίτηση του Γ. Λιλλήκα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου θα ήταν ψέμα. Ποτέ δεν ταίριαξαν τα χνώτα του, που λένε, με αυτά της Ντόρας. Τα πράγματα στις μεταξύ τους σχέσεις ήταν πολύ χειρότερα, άνθρωποι της τελευταίας είχαν «διαμαρτυρηθεί» κατ’ επανάληψιν για την τακτική που ακολουθούσε ο κύπριος πολιτικός, ότι δηλαδή περίπου υπονόμευε τις προσπάθειές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι ενημέρωνε… τρίτους για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, ενώ η αμοιβαία αντιπάθεια ήταν εμφανής στις δημόσιες συναντήσεις τους. Ωστόσο η χαρά της Ντόρας για την αποχώρηση του κ. Λιλλήκα κράτησε πολύ λίγο, αφού η αντικαταστάτριά του κινείται στην ίδια πολιτική φιλοσοφία. Μεταξύ αστείου και σοβαρού στη Λευκωσία την αποκαλούν «θηλυκό Παπαδόπουλο». Η κ. Μαρκουλή έρχεται την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα και θα έχει την πρώτη συνάντηση με την Ντόρα.

ΤΡΕΙΣ φορές έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα η συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν με αντικείμενο την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει και τέταρτη. Η νέα ημερομηνία θα ορισθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία, όπου ο κ. Ερντογάν αναμένεται να επικρατήσει με άνεση και στη συνέχεια θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση της πολιτικής του. Το κείμενο της συμφωνίας είναι προ πολλού έτοιμο και παρών στην υπογραφή της θα είναι κι ο ιταλός πρωθυπουργός Ρ. Πρόντι.

ΤΗΝ παροιμία «εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν» φαντάζομαι την ξέρετε. Τη θυμήθηκαν κι οι δημοσιογράφοι που είχαν προσκληθεί στο «πάρτι» που οργάνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο Β. Μπασιάκος. Εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών και με τα δάση της χώρας να αφανίζονται αργά και βασανιστικά. Τι ακριβώς γιόρταζε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα σας γελάσω. Ενδεχομένως να εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής «του νόου ας μπέτερ» εν όψει εκλογών. Υποθέτω ότι το «πάρτι» δεν ήταν από χαρά που μετά τις τελευταίες φωτιές θα έχει στην αρμοδιότητά του λιγότερα δάση να προστατεύει. Και κατά συνέπεια λιγότερους πονοκεφάλους. Ανάλογα χάπενινγκ ετοιμάζουν και άλλοι υπουργοί, αλλά περιμένουν… καλύτερες ημέρες. Και προ πάντων λιγότερο θερμές.

ΛΟΙΠΟΝ, αυτή η κούρσα ανόδου στο χρηματιστήριο της Σοφοκλέους δεν τους κάνει αναγκαστικά ευτυχείς στο υπουργείο Οικονομίας. Σε ορισμένους μάλιστα ξυπνά μνήμες του 2000, όταν μετά από ένα απίστευτο «ράλι» έγινε το «κραχ» και χάθηκαν περιουσίες. Βέβαια σήμερα ούτε το περιβάλλον ούτε τα δεδομένα είναι ίδια με τότε, αλλά αξιωματούχοι των οικονομικών υπουργείων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη πτώση. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Στο πλαίσιο αυτό έχει διατυπωθεί η άποψη μήπως πρέπει να υπάρξει μια δημόσια προειδοποίηση προς τους μικρο-επενδυτές, ωστόσο κάτι τέτοιο πιθανόν να προκαλούσε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Έτσι, πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση, θα προηγηθεί αρκετά καλή μελέτη των δεδομένων.


Σχολιάστε εδώ