Βυζάντιον

Θεσμικός παράγοντας που ανησυχεί μήπως δει κάτι που τον αφορά. Οι υπόλοιποι, αν υπάρχουν, μπορούν να με ακολουθήσουν σε συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αν έχετε, λοιπόν, στοιχειώδη ψυχική συγκρότηση σταματήστε την ανάγνωση εδώ και χρησιμοποιήστε την εφημερίδα για να κάνετε αέρα, αξιοποιώντας και το μεγάλο σχήμα μας. Οι υπόλοιποι είστε άξιοι της μοίρας σας.

Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, πιστεύω πως θα έπρεπε να μας κλείνει η Πολιτική Προστασία. Και για την προστασία της ψυχικής μας ισορροπίας, αλλά και για την εξασφάλιση της εσωτερικής ηρεμίας των αναγνωστών. Να, εγώ αρχίζω και δυσφορώ. Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά που ακούω περί χαμηλών τόνων και εκατέρωθεν συμφωνιών για πολιτισμένο κλίμα προς τις εκλογές. Παιδιά, δεν φτάνει ένας Γιακουμάτος για να κρατήσει ολόκληρο πρόγραμμα. Και ο Σεφερλής δεν ανεβάζει μόνος του επιθεώρηση. Γι’ αυτό και συμπονώ τον Μάκη. Ο οποίος, όταν βρίσκεται με φίλους ή ανθρώπους που εμπιστεύεται, λέει κάτι ωραία του τύπου “τι σταυρό σηκώνω, τι ψυχή θα παραδώσω και τι με βάζουν να κάνω, Θεέ μου…» Τον κατανοώ. Όταν ο Ρουσόπουλος σε διαλέγει για να δώσεις γραμμή στο «γαλάζιο» καφενείο της επαρχίας, είσαι περίπου ό,τι και ο Τάκης Τσουκαλάς για τη Θύρα 7. Δίνεις το σύνθημα, αλλά είσαι τόσο γραφικός όσο χιονισμένο χωριουδάκι της Ελβετίας.

••••

Τέλος πάντων, αν δεν έχουν διάθεση να βγάλουν σκάνδαλα, ας μας το πουν να κανονίσουμε την πορεία μας. Διότι, εντάξει, μπορεί να μην έχει πρωτάθλημα, αλλά είδαμε το Copa America. Με τις εκλογές, όμως, τι μπορείς να κάνεις; Μία λύση θα ήταν να πάρει η Nova τα δικαιώματα των τουρκικών εκλογών και να βλέπαμε τα talk show της γείτονος. Αλλά βέβαια το προϊόν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο. Από την άλλη, υπάρχουν διάφορες αναμετρήσεις ανά τον κόσμο που έχουν ενδιαφέρον. Ψηφίζουν, ας πούμε, στην Τζαμάικα, στη Σιέρα Λεόνε και στο Καμερούν. Τίθεμαι στη διάθεση της εφημερίδας για να τις καλύψω. Να πάω, για παράδειγμα, στην Τζαμάικα να τσεκάρω το βιβλίο της ιστορίας, να δω τι λέει για την πατρίδα μας.

••••

Είναι δυστυχώς το καλοκαίρι των υποκατάστατων. Και εγώ αδυνατώ να πάω διακοπές όπως χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας. Εκ των πραγμάτων τη βγάζω ένα Σαββατοκύριακο στον Αστέρα και ένα στο Cape Sounio, να σπάει η μονοτονία. Αποφεύγω το Λαγονήσι, γιατί είναι το μισό υπουργικό συμβούλιο εκεί. Άλλοι τραβούν χειρότερα. Οι τουρίστες. Έρχεται ο άλλος από την άκρη του κόσμου. Η Ακρόπολη είναι στην ίδια θέση εδώ και 2.500 χρόνια. Και ο τύπος πετυχαίνει τη μέρα που έχει απεργία. Τι υποκατάστατο να του δώσεις; Δύο λύσεις. Να του δείξεις την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ή τη Φάνη να τα σπάει στο γραφείο της. Νομίζω πως είναι τα μοναδικά θεάματα διεθνών προδιαγραφών που μας έχουν απομείνει. Το τρίτο είμαι εγώ που ξύνομαι, όταν μιλάω στο τηλέφωνο με διάφορους και προσπαθώ να γράψω τη στήλη. Έχουμε και λέμε…

••••

Υπάρχουν τρεις ωραίοι τρόποι για να βγάλετε εύκολα λεφτά από το σπίτι με λίγες ώρες εργασία. Μπορείτε να φτιάχνετε βραχιολάκια προς δύο ευρώ το κομμάτι. Επίσης, με το τηλέφωνο στο χέρι, να προωθήσετε σειρά καλλυντικών και προϊόντα υγιεινής διατροφής. Ο τρίτος και πιο ωραίος τρόπος είναι να τηλεφωνήσετε σε φίλο σας που εργάζεται σε οικονομική εφημερίδα (ή site, ακόμα καλύτερα) και να του φυτέψετε πληροφορία για εξαγορά που, φυσικά, δεν θα γίνει ποτέ. Στο μεταξύ θα έχετε φροντίσει να κάνετε τα κατάλληλα ψώνια στο χρηματιστήριο. Μου περιγράφουν, λοιπόν, απίστευτα πράγματα, μία εικόνα που κανείς δεν θέλει να διαταράξει, γιατί πάμε για εκλογές και θέλουμε το μαγαζί ψηλά. Εγώ πάλι πολιορκούμαι από τον πειρασμό να γράψω στοιχεία από έναν ενδιαφέροντα φάκελο, με φήμες, δημοσιεύματα και διακυμάνσεις μετοχών που ετοίμασε συνεργάτης μου, αλλά ήδη έχουμε την αγωγή του Παναγόπουλου και δεν μπορούμε να αντέξουμε και άλλη. Εννοείται πως η παύση της ποινικής δίωξης για τη ΔΕΚΑ ήταν μία ακόμα ένεση αξιοπιστίας, μία θεσμική ενίσχυση του επενδυτικού ηθικού στις ωραίες μέρες που έρχονται…

••••

Δεν ξέρω αν το έχουν οι καλά πληροφορημένες «Τυπολογίες», αλλά σε κάποια χρηματιστηριακά γραφεία προσπαθούν να σπρώξουν στην αγορά φήμη για την αγορά του ΔΟΛ από τη Marfin. Δυστυχώς δεν είμεθα, ως εφημερίδα, εισηγμένοι στο χρηματιστήριο. Θα έγραφα εδώ μία αγιογραφία του Βγενόπουλου, ένας φίλος μου σε εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα θα σημείωνε κάτι, μετά θα πουλάγαμε μετοχές και θα πηγαίναμε στο Μαϊάμι να είμαστε και κοντά στον Τζάκη, στον μάγο από την Κεφαλονιά.

••••

Μα πώς νομίζετε, κουτά παιδιά, ότι γίνονται οι ωραίες δουλειές; Βρίσκουμε έναν επιχειρηματία που μας δίνει μερικά λεφτά για να ανοίξουμε εφημερίδα και να περιλάβουμε τον πρώην φίλο και συνεταίρο του. Εμείς δεν βάζουμε τίποτα από την τσέπη μας. Πηγαίνουμε σε άλλους επιχειρηματίες και τους ζητάμε από τα έπιπλα μέχρι τους υπολογιστές με αντάλλαγμα την καλή προβολή των εταιρειών τους.

Ε, μετά από μερικά χρόνια θα πουλήσουμε τόσο ακριβά που όχι μόνο δεν θα μας ενδιαφέρει ο Τύπος, αλλά θα κάνουμε και λοβοτομή για να ξεχάσουμε να γράφουμε και, κυρίως, τι γράφαμε.

••••

Α, ναι. Επειδή τώρα τελευταία σέρνεται μία νέα ημερομηνία εκλογών, η 14η Οκτωβρίου, σας ενημερώνω πως πρόκειται για βολική Κυριακή και για έναν ακόμα λόγο. Είναι προγραμματισμένη διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος λόγω αγώνα της εθνικής ομάδας! Μην με πάρετε στην πλάκα, ο άνθρωπος που το πρόσεξε είναι βουλευτής, από τους σοβαρούς, θέλω να ελπίζω…

••••

Ελπίζω να διατηρείτε, ακόμα, τη στοιχειώδη σοβαρότητα και να μην περιμένετε να ασχοληθώ με τα κουτσομπολιά για τους δύο «Αυστραλούς» στο περιβάλλον του Γιώργου ή το «στο καλό και μη μας γράφεις» προς τον Ελευθερόγλου από τη Ρηγίλλης. Με αυτά θα είχα ασχοληθεί μόνο αν ήμουν σε ερημονήσι και είχα μαζί μου κινητό από το οποίο μπορούσα να κάνω δύο τηλεφωνήματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που θέλω να γράψω δεν μπορώ να τα παρουσιάσω ολοκληρωμένα. Να, ξέρω ας πούμε για την αίτηση συναινετικού διαζυγίου που κατατέθηκε από γνωστό, πολύ γνωστό ζεύγος των δημοσίων πραγμάτων και θεαμάτων. Αλλά δεν είναι του επιπέδου μου να γράψω ούτε καν υπονοούμενα. Βέβαια κάνω κάτι πολύ χειρότερο, σας αφήνω να μαντέψετε.

••••

Μία χαριτωμένη καλοκαιρινή εικόνα να βλέπεις τη γενική γραμματέα νέας γενιάς να προεδρεύει σε σύσκεψη για να συντονίσει την προώθηση του ποδηλάτου στην όμορφη πατρίδα μας με τους βολικούς, φιλικούς για τον ποδηλάτη, δρόμους. Ακούς, λοιπόν, μια γλυκιά κοπέλα ex-ΟΝΝΕΔίτισσα να λέει ότι ουδέποτε έχει καβαλήσει ποδήλατο και η τελευταία της εμπειρία ήταν στο Πεκίνο, όταν ανέβηκε σε αμαξίδιο – εννοείται πως πετάλι έκανε ο Κινέζος. Δυστυχώς η κοπελιά έχει άλλα βάσανα για τα οποία και δεν ευθύνεται. Προσπαθεί, φιλότιμα είναι η αλήθεια, να βγάλει άκρη με το δαιδαλώδες τοπίο του ελληνικού εθελοντισμού και τι ανακαλύπτει; Επαγγελματικές ΜΚΟ που ρουφούν κονδύλια σαν βδέλες και εις αντάλλαγμα χορηγούν βεβαιώσεις εθελοντικής εργασίας που προστίθενται σε βιογραφικά σημειώματα νέων ανέργων. Υποθέτω πως θα τις κοινοποιούνται και οι, απαράμιλλου κάλλους, επιστολές που ανταλλάσσουν οι εν λόγω οργανώσεις. Σκέτη μελαγχολία, μην το ψάχνετε.

Κλείνω εδώ γιατί θέλω να δώσω χώρο στη Βούλα Πατουλίδου. Ευτυχώς. Αν έχω κάθε εβδομάδα μία τέτοια επιστολή, το μεροκάματο θα βγαίνει πιο εύκολα.

••••

Από τη Βούλα, ρε γαμώτο…

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα πως η Βούλα Πατουλίδου διαπραγματεύεται με το ΠΑΣΟΚ την παραίτησή της από το Πολεμικό Ναυτικό, απαιτώντας την τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Λάβαμε επιστολή της κ. Πατουλίδου την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια, καθώς επιφυλάσσεται και για την κατάθεση αγωγής εναντίον μας.

Γράφει, λοιπόν, η κ. Πατουλίδου:

1. Έχω ήδη παραιτηθεί από το καλοκαίρι του 2006 από το αξίωμα του υποπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμμετοχή μου στις νομαρχιακές εκλογές.

2. Η θέση αυτή του υποπλοιάρχου ήταν το μοναδικό αξίωμα-τίτλος τιμής που μου απένειμε η ελληνική πολιτεία ως αναγνώριση της προσφοράς μου στην ολυμπιακή εποποιία που ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη το 1992 και ξύπνησε τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Για τον λόγο αυτόν με λυπεί ιδιαίτερα όταν έντυπα και άνθρωποι που θέλουν να ανήκουν στον «προοδευτικό» χώρο με αντιμετωπίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ εφημερίδες της «Δεξιάς» με αναφέρουν ως «μητέρα των Ελλήνων Ολυμπιονικών».

3. Σας ενημερώνω ότι δεν μου έχει γίνει οποιαδήποτε πρόταση για συμμετοχή μου στις βουλευτικές λίστες ή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης έχω υποχρέωσή να υπηρετήσω τους Θεσσαλονικείς και να πετύχω όσα περισσότερα μπορώ για τον τόπο μου.

4. Παρακαλώ να επανορθώσετε τα όσα ανακριβή αναφέρετε για το πρόσωπό μου, δημοσιεύοντας στη στήλη σας την απάντησή μου, αλλιώς διατηρώ κάθε επιφύλαξη να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα για την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου. Είναι απαράδεκτο με το πρόσχημα της δήθεν παροχής ενημέρωσης ο καθένας να επικαλείται οποιεσδήποτε πληροφορίες για να σπιλώνει δημόσια πρόσωπα.

Τι απαντάμε

Ω ναι, ήταν φάουλ και δεν ελέγχθηκε αν έχει παραιτηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό όπως και πράγματι έγινε. Τα υπόλοιπα, περί πρότασης από το ΠΑΣΟΚ και «διαπραγμάτευσης», αποτελούν πληροφορίες που διοχετεύονται από υψηλά κλιμάκια του κόμματος. Δεν τις δημοσιεύσαμε μόνο εμείς, σχετικές αναφορές έχουν γίνει και αλλού. Κατά τα λοιπά, αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το «έντυπα και άνθρωποι που θέλουν να ανήκουν στον προοδευτικό χώρο». Είπα εγώ ότι ανήκω στον προοδευτικό χώρο;

Και να ήθελα εγώ, δεν με θέλει ο χώρος.

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ