XΡΗΜΑτιστήριο

>Aνοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν κυρίως στα blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.036,69 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,71%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,73%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,61%, ενώ ο FTSE/80 παρουσίασε πτώση 0,32%. Την επομένη επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές, αποσκοπώντας στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στο χαμηλό ημέρας στις 4.971,61 μονάδες, με απώλειες 1,29%. Από τις επιμέρους μετοχές κέρδη σημείωσαν οι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Alter, Γενική Τράπεζα, Ελληνικά Καλώδια, Ελληνική Τεχνοδομική, Ρόκας και ΕΥΑΘ, ενώ αντίθετα απώλειες είχαν οι Βιοχάλκο, Intralot, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, Εμπορική, Πειραιώς και Κύπρου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, παρά τα κέρδη των εταιρειών τηλεπικοινωνίας και τη βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών, προχώρησαν εκ νέου σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.963,97 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,15%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν αυτοί των Χημικών, Μέσων Ενημέρωσης και Πετρελαίου, ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνοι των Ασφαλειών, Τηλεπικοινωνιών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Την επομένη είχαμε αναστροφή του κλίματος, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.020,73 μονάδες με κέρδη 1,14%.

>Πάμε για άλλα! Το «σεμνό και ταπεινό» ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, από την κυβέρνηση Καραμανλή, συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, καθώς μετά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έρχεται η σειρά άλλων!

>Μπορεί το νομοσχέδιο σχετικά με τις ανώνυμες εταιρείες να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η νομιμοποίηση όμως της εξ αποστάσεως ψήφου στις γενικές συνελεύσεις και της διά περιφοράς έγκριση των αποφάσεων στα Διοικητικά Συμβούλια αφήνει πολλά ερωτηματικά.

>Υπάρχει και η άλλη πλευρά! Παρά το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων χρόνων, υπάρχουν εταιρείες που έχουν τεθεί εκτός συναλλαγών και άλλες που διαγράφτηκαν οριστικά από το χρηματιστήριο.

>Ποιοι είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να συντηρήσουν το σενάριο που θέλει την ΕΧΑΕ βασικό στόχο εξαγοράς και συνεργασίας άλλων ευρωπαϊκών χρηματαγορών; Μήπως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που (κατά) -σπατάλησαν πολλά χρήματα, χωρίς να φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα;

>Μπορεί η σύνταξη φακέλου να γίνεται δωρεάν, η «εκμετάλλευση» όμως των επιχορηγήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ προς τις μικρές επιχειρήσεις αφήνει χρήμα. Έτσι δεν είναι κύριοι της Εurobank;

>Από ό,τι φαίνεται τη σκυτάλη των επιχειρηματικών deals παίρνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μόνο που εδώ οι παραδοσιακά μεγάλοι του χώρου έχουν χάσει τις μάχες, γι’ αυτό και αναμένεται πόλεμος μέχρις εσχάτων.

>Πού να οφείλεται άραγε η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων τόκων στην εισηγμένη εταιρεία Ευρωσυμμετοχές; Ποια τράπεζα λέγεται ότι «εξυπηρέτησε» την κατάσταση;

>Πρώην διευθυντές και απόστρατοι! Αυτοί είναι οι εκλεκτοί διοικητές των ασφαλιστικών μας ταμείων; Αυτοί είναι οι τεχνοκράτες ειδικοί επί χρηματοοικονομικών επενδύσεων;

>Αντί να πέσουν οι τιμές των ακριβών φαίνεται ότι αυξάνονται εκείνες των φθηνών! Τα «σπασμένα» της χρονιάς προσπαθούν να βγάλουν, μέσα σε τρεις μόλις μήνες, οι απανταχού εμπλεκόμενοι με τον εγχώριο τουρισμό, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, πρατηρίων καυσίμων, εστιατορίων, mini markets κ.λπ. έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα.

>Ούτε «πτυσσόμενος» να ήταν! Από τις 6.355 μονάδες, που ήταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, έφτασε τρία χρόνια μετά στις 1.460, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε και πάλι τις 5.000.

>Δεν είναι και οι 27.000 φορολογούμενοι που εμφάνισαν προβλήματα στις δηλώσεις τους λαμόγια! Άλλα τα λάθη από άγνοια και άλλα αυτά που έχουν δόλο, προσβλέποντας στη μείωση του φόρου.

>Για να δούμε πότε θα «κεφαλαιοποιηθούν» τα χρήματα που μοιράσαμε στις ξένες εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις αποκρατικοποιήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα στην ελληνική κεφαλαιαγορά τα τελευταία χρόνια;

>Από τη στιγμή που έκανε κουμπάρο έναν από τους πρώην «ανευθυνοϋπεύθυνους» της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, του οποίου ο «μπάρμπας» ήταν βουλευτής της ΝΔ, προωθήθηκε όσο καμία άλλη υπάλληλος, φτάνοντας στο σημείο να πάρει τη μεγαλύτερη αύξηση, με αναδρομική μάλιστα ισχύ. Για τις οπισθογραφήσεις επιταγών και τις μεταφορές χρημάτων από offshore εταιρεία σε φυσικά πρόσωπα έχει να μας πει κάτι;

>Με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση των έντυπων ΜΜΕ έναντι της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ρωτάμε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύουν μηνιαίως για διαφημιστικούς λόγους τα υπουργεία, οι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι κρατικά εποπτευόμενοι οργανισμοί και τράπεζες;

>Εν όψει οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου και οι περισσότεροι εισηγμένοι όμιλοι προσέχουν για να έχουν. Τα «μαγειρέματα» έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις υπεραξίες των «θυγατέρων» τους.

>Με δεδομένο ότι οι μηχανισμοί του ΚΑΑ αδυνατούν να προσδιορίσουν την προέλευση των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τις κάθε λογής offshore εταιρείες και τα κάθε είδους επενδυτικά funds, σας παραθέτουμε τα «ανακριβή» στοιχεία βάσει των οποίων η συμμετοχή των ξένων, τον μήνα Ιούνιο, ενισχύθηκε τόσο στον FT 20 όσο και στον Mid 40 και κυρίως στον Small Cap 80.

>Υπάρχουν «έξωθεν» παρεμβάσεις οι οποίες «πιέζουν» για μεγαλύτερες επιστροφές χρημάτων; Μπορεί η ρευστότητα των μεγάλων εισηγμένων ομίλων να είναι στα ύψη, τα μερίσματα όμως που θα διανεμηθούν αντιστοιχούν περίπου στο μισό της συνολικής καθαρής κερδοφορίας τους.

>Τον ύπνο του δικαίου φαίνεται να κοιμάται ένας ακόμη κυβερνητικά διορισμένος κρατικός αξιωματούχος, ο κ. Πιλάβιος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς ούτε τα «περίεργα» ράλι στις τιμές των μετοχών βλέπει, αλλά ούτε και τις ύποπτες μεθοδεύσεις στις διαδικασίες αναδοχής αντιλαμβάνεται. Τώρα τα πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλει για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και εφέσιμα είναι και σθεναρά αντιμετωπίζονται από την ΕΚ.

>Δεν ξέρουν τι θέλουν, γι’ αυτό και οι επιλογές τους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο! Η αναφορά μας στους γιατρούς του ΙΑΣΩ, οι οποίοι αν και προσέλαβαν ως σύμβουλο θυγατρική εταιρεία της Εθνικής τράπεζας, εντούτοις εξακολουθούν να μελετούν την ιδέα της εταιρείας Συμμετοχών.

>Δανειολήπτης που αδυνατεί να πληρώσει πρόσκαιρα μέρος της τραπεζικής οφειλής του δεν είναι κατά ανάγκη «κακός»! Έτσι δεν είναι κ. Δούκα, που με πρόσχημα την κοινοτική οδηγία και χωρίς να υπάρχουν κοινά αποδεκτά μέτρα και σταθμά, δημιουργείτε πελάτες δύο ταχυτήτων;

>Επιτέλους, βάλτε ένα τέλος στις επαναλαμβανόμενες αλλαγές! Αλήθεια, την τελευταία δεκαετία με πρόσχημα τη διαφάνεια πόσες φορές έχουν διαφοροποιηθεί οι κανόνες που διέπουν τους διαγωνισμούς των κρατικών προμηθειών;

>Η αναδιοργάνωση της εταιρείας σε διοικητικό, υλικοτεχνικό και στελεχικό επίπεδο έφερε ήδη αποτελέσματα! Η Αγροτική Διαφημιστική ΑΕ, θυγατρική της ATEbank, έγινε πλέον ανταγωνιστική, σύγχρονη και ευέλικτη, μπαίνοντας γερά στο παιχνίδι της εν λόγω αγοράς. Σε πείσμα πολλών τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας εντυπωσιάζουν, καθώς από ζημίες 109.000 γύρισαν σε κέρδη ύψους 500.000 ευρώ.

>Αν και οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει προ πολλού, εντούτοις σύμφωνα με τον νόμο επίσημη πρώτη θεωρείται η 16η Ιουλίου. Εκεί έχουν εναποθέσει άλλωστε τις ελπίδες τους οι καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν τους τζίρους τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο!

>Κάτι τέτοια βλέπει ο κ. Αλογοσκούφης και σχεδιάζει την επιβολή νέων φόρων! Αύξηση 6,3% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 28.326 μονάδες.

>Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που για δικό τους όφελος ψηφίζουν υπέρ μιας νέας έκρηξης στην αγορά ακινήτων. Εκτός και αν μαζί με το δικό τους «παιχνίδι» «παίζουν» και αυτό των ξένων συνεργατών τους.

>Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εκεί; Discount και θετικές αποδόσεις εσωτερικής αξίας χαρακτηρίζουν και τις οκτώ εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

>Real estate, ξενοδοχεία, ενέργεια και κατασκευές ήταν οι κλάδοι που «ευνόησαν», το 2006, την ίδρυση Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης.

>Από τη στιγμή που οι γνωστοί άγνωστοι, οι απανταχού ειδικοί, τα γιουσουφάκια της χρηματαγοράς, συνεχίζουν να εκθειάζουν τις προοπτικές των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης, λίγο προσοχή δεν θα έβλαπτε, καθώς από την αρχή του έτους η απόδοση ορισμένων εξ αυτών έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη του FTSE ASE-20.

>Μπορεί η ρευστοποίηση μετοχών από το χαρτοφυλάκιο της ATEbank να έγινε με σκοπό την επανεπένδυση σε άλλες εξίσου κερδοφόρες τοποθετήσεις, όμως τα περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ που προέκυψαν από τη διάθεση του ΟΤΕ είναι πολλά, πάρα πολλά, ακόμα και για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς.

>Αν μπορούσαν, ας έκαναν αλλιώς! Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό και οι «υπάκουοι» του οικονομικού επιτελείου, καθώς θετικά έκριναν το νομοσχέδιο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι κύριοι Γκαργκάνας της ΤτΕ, Πιλάβιος της ΕΚ και Γκόρτσος της Ένωσης Τραπεζών.

>Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες νέες εισαγωγές εταιρειών! Το διοικητικό συμβούλιο πάντως του ΧΑ από τα καινούρια, χλιδάτα και ακριβοπληρωμένα γραφεία του έδωσε την έγκρισή του.

>Συναλλαγματικές «αν-ισορροπίες» Ευρώπης – Αμερικής, σημειώσατε ένα! To ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» το ευρώ, το οποίο μεσοβδόμαδα κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τα 1,375 δολ.


Σχολιάστε εδώ