Χαστούκι από την Ευρωβουλή με έκθεση υπέρ των Σκοπίων

«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας πρέπει να θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικό», καθώς «όλα τα σημεία-κλειδιά έγιναν αποδεκτά», ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής για το θέμα αυτό των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιώργος Δημητρακόπουλος.

Πολύ παράδοξη εκτίμηση, η οποία βάζει σε σοβαρές σκέψεις ως προς το ποια είναι η πραγματική γραμμή στο θέμα, πέρα από τα όσα λέει δημόσια στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση.

«Όποιο όνομα θέλει»!

Πώς είναι δυνατόν να αισθάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ ικανοποιημένη, όταν π.χ. στην έκθεση που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της αναφέρεται ρητά ότι «κάθε κράτος επιλέγει ελεύθερα το όνομα του»;

Αν αυτή η αρχή δεν επιδέχεται εξαίρεση, τότε γιατί φωνάζει η κυβέρνηση (υποτίθεται) που τα Σκόπια επιμένουν η ΠΓΔΜ να αναγνωριστεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

Πολύ ύποπτη καθίσταται η κυβέρνηση ως προς τις πραγματικές προθέσεις της αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αν λάβει κανείς υπόψη του την επόμενη, εξαιρετικά κρίσιμη από πολιτική σκοπιά, κατηγορηματική θέση της έκθεσης:

«Το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χρησιμοποιηθεί ως εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (σ.σ.: ένταξης στην ΕΕ) και για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα του ονόματος ούτε αποτελεί ούτε μπορεί να αποτελέσει έναν από τους όρους για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ»!

Καθαρά και ξάστερα το λένε οι ευρωβουλευτές: Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατά κανέναν τρόπο δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ!

Τι χειρότερο μπορούσε να πει δηλαδή; Ίσως μόνο να απαγορεύσει στην… Ελλάδα να κάνει χρήση του ονόματος Μακεδονία!

Πανωλεθρία

Δεν έχει νόημα να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική και διπλωματική πανωλεθρία.

Όμως, αντί να διαμαρτυρόμαστε, να καταγγέλλουμε και να θρηνούμε για την απαράδεκτη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, φτάνουμε στο εξωφρενικό σημείο να… υπερψηφίζουν αυτή τη θέση οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος! Τρελαθήκαμε; Δηλαδή, από τη στιγμή που η ΝΔ ψήφισε επίσημα ότι το όνομα των Σκοπίων δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή τους στην ΕΕ, τι ακριβώς θα πάει να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση;

Όταν βγαίνει το υπουργείο Εξωτερικών και δηλώνει ότι πρόκειται για «θετικό αποτέλεσμα συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας των ελλήνων ευρωβουλευτών, που είχαν την αμέριστη βοήθεια και στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών», είναι προφανές πως και η κυβέρνηση συμφωνεί ότι το όνομα των Σκοπίων δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Καλά, δεν υπάρχει κανείς στη ΝΔ, είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε στην Ευρωβουλή, που να θυμάται εκείνη την περιβόητη Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που καθορίζει, υποτίθεται, τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων;

Το άρθρο 11 προβλέπει ρητά την προαναγγελία βέτο της Ελλάδας:

«Το πρώτο συμβαλλόμενο μέρος (σ.σ.: η Ελλάδα) επιφυλάσσεται να προβάλει αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε συμμετοχή του δεύτερου μέρους (σ.σ.: ΠΓΔΜ) σε διεθνείς οργανισμούς, αν εκείνο πρόκειται να αναφερθεί διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της απόφασης 27/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ.: αν χρησιμοποιήσει, δηλαδή, άλλο όνομα από το ΠΓΔΜ)», αναφέρει επί λέξει.

Εμπαιγμός

Το άρθρο αυτό δηλαδή προαναγγέλλει επί της ουσίας την άσκηση βέτο σε κάθε προσπάθεια των Σκοπίων να εισέλθουν σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αν η κυβέρνηση αποδέχεται την ισχύ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, τότε γιατί έδωσε εντολή στους ευρωβουλευτές της να ψηφίσουν ότι το όνομα ούτε αποτελεί ούτε μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο ή όρο για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, οπότε αυτά μπορούν ελεύθερα να ενταχθούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αν πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης;

Εδώ πρόκειται περί εμπαιγμού!

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε και τη δήλωση της ίδιας της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, με βάση τις εντολές που έδωσε στους ευρωβουλευτές της κυβερνητικής παράταξης;

«Είναι προφανές ότι δεν δεχόμαστε επιλεκτική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Δεν δεχόμαστε παραβιάσεις στο γράμμα ή στο πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», πρόσθεσε η Ντόρα, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό.

Μα αν η ίδια η κυβέρνηση απαρνείται τον θεμελιωδέστερο όρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, την προβολή βέτο σε περίπτωση χρησιμοποίησης από τα Σκόπια άλλου ονόματος πλην του «ΠΓΔΜ», τι νόημα έχουν οι φλυαρίες για «παραβάσεις» της συμφωνίας από τα Σκόπια;

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο έδωσε εντολή στους ευρωβουλευτές της να ψηφίσουν μια έκθεση που αναφέρει ότι το όνομα της ΠΓΔΜ δεν αποτελεί εμπόδιο ή όρο για την ένταξή της στην ΕΕ.

Πρόκειται περί τραγικής υποχώρησης, που τινάζει στον αέρα κάθε πολιτική μάχη περί του ονόματος των Σκοπίων. Γιατί το έκανε; Σε ποια λογική το εντάσσει;

«Γλιτώσαμε τα χειρότερα»

Η ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει την εκπληκτική υποχώρησή της με το φαιδρό επιχείρημα ότι η αρχική έκθεση ήταν χειρότερη από αυτήν που ψηφίστηκε τελικά, έχοντας προφανώς υπόψη της την ιστορία με την καλύβα του Χότζα.

Όντως η αρχική έκθεση ήταν χειρότερη και απαλείφθηκαν από αυτήν οι αναφορές σε «μακεδονική» κυβέρνηση, «μακεδονικά» διαβατήρια κ.λπ. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να μην απαλειφθούν αυτοί οι εθνικοί προσδιορισμοί, αφού η ΕΕ επίσημα ακόμη αναγνωρίζει κράτος «ΠΓΔΜ» και όχι κράτος «μακεδονικό».

Παραλείπει η κυβέρνηση επίσης να αναφέρει ότι απορρίφθηκαν σχεδόν όλες οι τροπολογίες που έκαναν οι έλληνες ευρωβουλευτές, πέρα από κάποιες δευτερεύουσας σημασίας.

Εξάλλου, άλλο πράγμα να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι κατόρθωσε να βελτιώσει μια απαράδεκτη έκθεση, έστω και σε δευτερεύοντα σημεία, και να διεκδικήσει εύσημα επιτυχίας γι’ αυτό, και εντελώς άλλο πράγμα να ψηφίσει και η ίδια, μέσω των ευρωβουλευτών της, την έκθεση που παρέμεινε θεμελιωδώς απαράδεκτη παρά τις όποιες βελτιώσεις.

Πόρτα για διπλή ονομασία

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης πρέπει να θεωρηθεί και το σημαντικότατο σημείο στην έκθεση, το οποίο με πλάγιο τρόπο υποδεικνύει τη λύση της χρησιμοποίησης διπλής ονομασίας – μια που θα χρησιμοποιείται μόνο για να ξεγελαστούν οι «ιθαγενείς» της Ελλάδας και θα χρησιμοποιείται μόνο από τη χώρα μας, και μία άλλη, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», που θα χρησιμοποιείται από όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Το απόσπασμα αυτό είναι έξυπνα γραμμένο και αξίζει τον κόπο να επισημανθεί γιατί αποτελεί καλοστημένη δυσνόητη παγίδα:

«Είναι σημαντικό πριν από την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην ΕΕ να συναφθεί διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών (σ.σ.: Ελλάδας και ΠΓΔΜ) σχετικά με τη χρήση των ονομασιών στις αμοιβαίες σχέσεις τους και για την άρση τυχόν παρεξηγήσεων που σχετίζονται σε σύμβολα και εδαφικές διεκδικήσεις», αναφέρει επί λέξει.

Ποιος ζήτησε διμερή συμφωνία «για τη χρήση των ονομασιών στις αμοιβαίες σχέσεις»; Υποτίθεται πως η Αθήνα συζητάει με τα Σκόπια για την εξεύρεση της διεθνούς ονομασίας της ΠΓΔΜ, όχι κάποιον «ονομασιών» που θα χρησιμοποιούνται στις «αμοιβαίες» σχέσεις. Σιγά μην είχαμε ανάγκη το Ευρωκοινοβούλιο, αν στόχος μας ήταν να ρυθμίσουμε διμερείς διευθετήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ μόνο στις μεταξύ μας σχέσεις!

Απαιτείται και στο σημείο αυτό παροχή καθαρών διευκρινίσεων από την κυβέρνηση γιατί έβαλε στους ευρωβουλευτές της να ψηφίσουν μια τέτοια θέση. Προωθεί και τη λύση της διπλής ονομασίας; Αν ναι, οφείλει να το ανακοινώσει επίσημα στον ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας τις αναλογούσες πολιτικές ευθύνες, όχι να το μαθαίνουμε με «κωδικοποιημένα» μηνύματα μέσα από εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου που ψηφίζουν – εντελώς μόνοι από τους υπόλοιπους έλληνες – οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατ’ εντολήν του υπουργείου Εξωτερικών.

Έτσι… «ξεσάλωσε» η πρέσβης στα Σκόπια!

Προφανώς όλα αυτά τα είχε υπόψη της η πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια Ντόρα Γροσομανίδου και είπε αυτά που είπε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Τώρα όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτά που είπε η πρέσβης δεν ήταν κυριολεκτικά τίποτα μπροστά σε αυτά που έβαλε η κυβέρνηση τους ευρωβουλευτές της να υπογράψουν στο Στρασβούργο. Κυριολεκτικά τίποτα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η πρέσβης «αποφάσισε» την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ η Ντόρα έδωσε εντολή στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να τα βάλουν στην ΕΕ… με όποιο όνομα θέλουν τα Σκόπια!

Πώς να μην την πνίγει το αίσθημα αδικίας την πρέσβη που ανακλήθηκε προσωρινά για τα όσα είπε, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αλληλοσυγχαίρονται και έχουν στήσει γλέντι τρελό για την υπερψήφιση της αισχρής έκθεσης;

Τι να πει κανείς. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι…


Σχολιάστε εδώ