Το μείγμα πολιτικής

Ασφαλώς, ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον, θεσμικά κατοχυρωμένο, να ασκεί κριτική και έλεγχο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μάλιστα εφόσον διανύουμε προεκλογική περίοδο είναι θεμιτό το ΠΑΣΟΚ να υψώσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στα πεπραγμένα της. Ωστόσο οφείλει ως κόμμα εξουσίας η αντιπολιτευτική ρητορική του να μην εκφυλίζεται σε στείρα άρνηση, που σημαίνει να είναι υπεύθυνη και τεκμηριωμένη, αλλά και να εμπεριέχει αντιπροτάσεις, δηλαδή θετικό προγραμματικό λόγο. Έτσι μόνο η κοινή γνώμη θα δει το ΠΑΣΟΚ ως φερέγγυα εναλλακτική λύση εξουσίας.
• Επομένως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα προσδώσει στον αντιπολιτευτικό του λόγο κύρος και υπευθυνότητα. Προφανώς μέσα στο «κατάλληλο μείγμα» η σκανδαλολογία και η άκριτη ενοχοποίηση αντιπάλων δεν έχει θέση. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έχει υποστεί και τη σκανδαλολογία και την άκριτη ενοχοποίηση των στελεχών του, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται ως αντιπολίτευση να πράττει ό,τι υπέστη. Πέρα από την επιλογή του δρόμου της υπεύθυνης αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ενισχύσει την εικόνα του, ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Εδώ η προβολή των προγραμματικών του θέσεων είναι το πρώτο βήμα, αλλά δεν επαρκεί για να αποσπάσει από την κοινή γνώμη τον χαρακτηρισμό της φερέγγυας λύσης εξουσίας.
• Εκτός από την προβολή του προγραμματικού λόγου χρειάζεται και η προβολή της ομάδας διακυβέρνησης, που θα αναλάβει να μετατρέψει τα λόγια σε έργα. Ορθώς, στην πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πήρε επάνω του και την εκφορά του προγραμματικού λόγου και το «σύνολο» της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ του. Όμως, τώρα, που ήδη η πολιτική ζωή έχει μπει στη δεύτερη φάση της αναμέτρησης, απαιτείται και ο πολιτισμός της εκφοράς του προγραμματικού λόγου και η παρουσίαση της ομάδας διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια ο κ. Παπανδρέου, είτε το θέλει είτε όχι, οφείλει να βγάλει μπροστά και δίπλα του την «ισχυρή ομάδα» που θα αναλάβει τη «διακυβέρνηση» της χώρας. Διαφορετικά η νίκη στις εκλογές θα αποδειχτεί «άπιαστο όνειρο».


Σχολιάστε εδώ